Gangsteri la nivel înalt. Sinuciderea lui Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 16 iunie, când a aflat de golănia Guvernului Ponta în privinţa Institutului Cultural Român, regizorul Cristian Mungiu a explodat: „Sentimentul este că ne aflăm în plină mineriadă, mai lipsesc doar minerii".

Marele cineast nici nu ştia că, în privinţa barbariei decizionale, Guvernul Ponta are resurse nelimitate.

Chiar acum, sub ochii noştri, se derulează o nouă mineriadă, un fel de 13-15 iunie 1990. Nişte indivizi cu funcţii mari în stat se comportă ca nişte gangsteri din Vestul Sălbatic.

În ultimele sale zile ca ministru al Educaţiei, abrutizatul Liviu Pop s-a năpustit cu târnăcopul asupra instituţiei care urma să se pronunţe azi în privinţa plagiatului lui Victor Ponta. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost pulverizat, practic, prin Ordin de ministru. Ordinul a fost emis miercuri, 27 iunie, în aceeaşi zi în care Cabinetul Ponta a decis trecerea Monitorului Oficial din subordinea Camerei Deputaţilor în cea a Guvernului.

Ordinul a fost publicat, retras şi republicat în Monitorul Oficial ieri dimineaţă, la scurt timp după începerea dezbaterii cazului Ponta în şedinţa CNATDCU. Întrucât membrii Consiliului continuau să dezbată cazul, haidamacul Pop a năvălit peste ei, ameninţându-i cu Corpul de Control al ministerului. Scena trebuie să fi fost năucitoare: un semidoct care nu ştie cum se scrie "Anghel Saligny" (numele liceului la care predă de şapte ani) încercând să-i intimideze pe ditamai profesorii universitari şi academicieni!

Ordinul de ministru emis de Liviu Pop a vizat două direcţii: 1. schimbarea componenţei CNATDCU; 2. retragerea dreptului Consiliului de a verifica suspiciunile de plagiat. Pentru a-şi atinge aceste scopuri, subomul Pop a modificat Regulamentul de funcţionare a instituţiei, invocând că din 21 iunie până în 26 iunie aceasta nu a finalizat cerinţele ministrului: "raportul de activitate pe anul trecut şi încă 7-8 lucruri". Pop a indicat cine ar trebui, în noile condiţii, să analizeze cazurile de plagiat: Consiliul Naţional de Etică din cadrul Ministerului Educaţiei, pe care tocmai l-a decimat, înţesându-l cu activişti PSD!

Guvernul Ponta demonstrează că lucrează după o schemă de salvare a marilor hoţi şi corupţi ai coaliţiei de guvernare. Cazul "plagiatul lui Victor Ponta" seamănă izbitor cu dosarele de corupţie ale lui Adrian Năstase şi Dan Voiculescu. Metoda guvernamentală de acţiune este aceeaşi în toate cele trei cazuri.

1. Dosarul "Năstase - Trofeul Calităţii". Beneficiar: Adrian Năstase. Făptuitor: Victor Ponta. Unealtă: Balaban Grăjdan. Instituţia folosită: Institutul de Stat pentru Construcţii (ISC).

2. Dosarul "Voiculescu - ICA". Beneficiar: Dan Voiculescu. Făptuitor: Victor Ponta. Unealtă: conducerea Monitorului Oficial. Instituţia folosită: Monitorul Oficial.

3. Dosarul "Plagiatul lui Ponta". Beneficiar: Victor Ponta. Făptuitor: Victor Ponta. Unelte: Liviu Pop şi conducerea Monitorului Oficial. Instituţiile folosite: Ministerul Educaţiei şi Monitorul Oficial. Instituţii anihilate: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE).

Precizare: Monitorul Oficial a intervenit abject în jocul politic, publicând cu grăbire deciziile salvatoare pentru Dan Voiculescu (demisia din Senat) şi pentru Victor Ponta (Ordinul de ministru emis de Liviu Pop), dar întârziind publicarea hotărârii Curţii Constituţionale care-l trimitea la Consiliul European pe Traian Băsescu.

Victor Ponta a ţinut morţiş să meargă la Bruxelles. Bine a făcut! Doar aşa putea fi repusă pe tapet, cu toată vigoarea, tema oribilului său plagiat. Tot aşa s-a trezit Ponta în gura presei străine, care i-a smuls o frază de care în România se ferise ca dracu' de tămâie: "dacă se dovedeşte că am plagiat, voi demisiona". În fine, tot aşa putea să vadă întreaga Europă figura jalnică a unui prim-ministru care, în timp ce se străduia să zâmbească la Bruxelles, îşi asmuţea haidamacii de la Bucureşti spre a masacra legi, instituţii şi orice urmă de bună-credinţă.

Prin îndârjirea de a-şi acoperi hoţia, Victor Ponta s-a sinucis politic. Orice zbatere de a rămâne în prim-plan echivalează cu un vagon de rahat pe care şi-l toarnă singur în cap. Când se va îneca, să nu strige după ajutor: nici măcar îndrumătorul său ştiinţific, Adrian Năstase, nu-i mai poate fi de folos. Într-o ţară liberă, fiecare e liber să aleagă modul în care se sinucide...

Grigore Cartianu este redactor şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite