Gânduri negre despre Casa Albă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mass-media din România au existat trei vizite ale lui Traian Băsescu în Statele Unite ale Americii: una catastrofală, alta strălucită şi, la mijloc, una în limitele normalităţii.

Este o bună oglindă a presei româneşti în anul de graţie 2011, pe care propria prestaţie o împarte în presă de propagandă (pro sau anti-Băsescu) şi, respectiv, presă profesionistă.

Ca de obicei, vârful de lance al mistificării a fost Antena 3. Spun Antena 3, şi nu trustul lui Dan Voiculescu, pentru că „Jurnalul Naţional" a avut o atitudine surprinzător de corectă.

La postul condus de Mihai Gâdea s-au derulat scenarii apocaliptice. Două zile la rând, analiştii patriei (în frunte cu psiho-strategul Mustaţă-cu-Laptop) şi-au exprimat speranţa că Barack Obama nu-şi va face timp pentru Băsescu, dovadă definitivă şi irefutabilă a dispreţului cu care este tratat „dictatorul de la Cotroceni". Nu-l mai primeşte nimeni, este izolat pe scena internaţională! - trâmbiţau gorniştii de serviciu, pentru care bucuria supremă ar fi să afle că un nebun a dat foc Palatului Cotroceni.

Apoi, pe măsură ce Băsescu se apropia de Casa Albă, scenariile se tot schimbau în studiourile televiziunii din Băneasa. Ei, şi dacă se va întâlni totuşi cu Obama, ce mare brânză? Probabil că preşedintele Americii îşi va plimba căţelul şi va da nas în nas cu zurbagiul de la Bucureşti. Dar să vezi ce mi ţi-l va trimite la plimbare!...

Hai să zicem că, prin absurd, Obama îl va primi totuşi pe Băsescu în Biroul Oval. Şi ce-i cu asta? Acolo a fost şi Monica Lewinsky, şi ştim noi cam ce politică a făcut... De o vreme, toată lumea se foieşte prin Casa Albă ca prin Gara Filaret...

Întrebarea e: ne scoate Băsescu vizele acum, fără niciun fel de amânări? Dacă da - OK, a trecut Oceanul cu oarece folos. Dacă nu, nici să nu se mai întoarcă, pentru că nici kerosenul nu merită să i-l decontăm! Banii, Băseeeeescule, ai cheltuit banii poporului degeaba!

Atmosfera de crâşmă a fost întreţinută şi de liderul Opoziţiei din România, junele Victor Ponta. Acesta a constatat că „preşedintele României se duce pe furiş, neştiind cu cine se întâlneşte, ce discută, de ce s-a dus până acolo", ba, mai mult, şi-a exprimat şi o vagă speranţă: „Îmi doresc ca preşedintele României să fie primit pe uşa din faţă, nu pe uşa din dos, pe la servitori, sau pe la personalul administrativ". Na, că i-a zis-o! Să mai spună tiranul că Ponta e imatur...

Pe partea cealaltă, din tabăra prezidenţială, am aflat că a fost „o vizită istorică", „o piatră de hotar în relaţiile dintre România şi SUA". Una fără de care se căscau trei Oceane Atlantice între ţările noastre nevecine şi prietene.

Adevărul e că a fost o vizită OK, care ne menţine, la nivel diplomatic, acolo unde trebuie să fim. Iar micile noastre balcanisme nu rezonează deloc cu o vizită, fie ea şi de lucru, la Casa Albă. În fond, acolo nu a fost Traian Băsescu, ci preşedintele României. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite