Gânditorul de la Orodel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se apropie un nou meci al echipei naţionale, deci selecţionerul iese la rampă. Vorbeşte. Se exprimă. Are păreri. Pare chiar şi priceput. Nu într-ale fotbalului, ci într-ale Justiţiei. Ştie precis când un om trebuie arestat şi când, dimpotrivă, merită lăsat în libertate.

După ce a rezolvat toate problemele de strategie ale echipei naţionale, antrenorul Şase-şase a luat la puricat „afacerea Avram", cea finalizată prin arestarea fostului jupân al arbitrilor. Şi iată ce a izvorât din puţul gândirii sale de selecţioner: „Dacă a fost arestat şeful arbitrilor că s-ar fi urcat într-un elicopter, că ar fi primit nu ştiu ce, că ar fi vorbit la telefon cu nu ştiu cine, atunci înseamnă că oricând te poate aresta că ai făcut nu ştiu ce! Personal, nu mi se pare normal acest lucru".

Atâta profunzime a gândirii nu s-a mai pomenit de la dispariţia lui Hegel, răpus de holeră în plină putere creatoare! Nu ne mai trebuie filosofi, pentru că-l avem pe Gânditorul de la Orodel. Şi nici de Justiţie nu mai e nevoie într-o ţară în care Satana - căci aşa îi este porecla, câştigată cu trudă la jocurile de barbut şi confirmată de numărul 666 de la maşină - împarte dreptatea cu trei mişcări din vârful limbii.

Inegalabila zicere a lui Piţurcă merită o temeinică analiză literară. Aşadar, ce a făcut şeful arbitrilor? A urcat într-un elicopter.  Şi care-i problema, nu mai ai voie să urci într-un elicopter?! Domnilor, în ce ţară vă treziţi? Dictatură - dictatură, dar nici chiar aşa!

Mai departe. Odată urcat în elicopter, ce-a făcut şeful arbitrilor? Ar fi primit nu ştiu ce. Păi, vedeţi? Fie domnul Avram n-a primit nimic, fie a primit ceva ce-i scapă domnului Piţurcă. Iar dacă domnul Piţurcă, reperul moral al naţiunii, nu ştie ce a primit domnul Avram, atunci e clar: şeful arbitrilor n-a primit nimic. În toate aceste situaţii, arestarea domnului Avram este abuzivă şi inadmisibilă!

Dar să revenim la firul poveştii. Ce-a mai făcut domnul Avram în elicopter? Ar fi vorbit la telefon. Alooo, nu mai e voie să vorbeşti la telefon în ţata asta? Jos dictatura! Şi cu cine să fi vorbit domnul Avram la telefon? Cu nu ştiu cine. Păi, dacă domnul Piţurcă nu ştie cu cine, înseamnă că domnul Avram este complet nevinovat. Jos tirania!

Dar tensiunea creşte, creeeşte, creeeeeşte, pentru că domnul Piţurcă simte, aşa, că în ţara asta nu se mai poate trăi, întrucât oricând te poate aresta că ai făcut nu ştiu ce. Ei, asta e de-a dreptul inadmisibil! Să te ridice gaborii, aşa, doar pentru că ai făcut nu ştiu ce? Revoltător! Jos Justiţia!

Dacă nici măcar un cetăţean onest, arestat în tinereţe pentru practicarea clandestină a jocurilor de noroc, blatist pe gazon pentru a încălţa o mincinoasă „Gheată de bronz", prins cum trişa în cazinou, cu cărţile ascunse în pachetul de ţigări, implicat în dosarul „Valiza" printr-o superbă mărturie mincinoasă şi ridicat de procurori din aeroport, aşadar, dacă nici acest cetăţean-model nu poate avea linişte în ţara lui, fiind în pericol să fie arestat pentru că a făcut nu ştiu ce, atunci chiar că trebuie să emigrăm cu toţii în Cuba! Mă rog, domnul Piţurcă va zbura un pic mai departe, până la Las Vegas, oraşul acela plin de lumini şi cazinouri.... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite