Fotbaliştii lui Columb

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ochii pironiţi pe Lucescu tiki-taka, tăvălit timp de 90 de minute  prin titi-kaka, am pierdut din vedere gaura din stratul de ozon al fotbalului european.

Specialiştii în miuţă şi analiştii fazelor litigioase au localizat fenomenul deasupra Peninsulei Iberice. Căci doar un spor de radiaţii ajunse la nivelul gazonului ar putea explica producţia-record de goluri hispano-portugheze, cea mai spectaculoasă de la dispariţia dinozaurilor încoace.

Să consemnăm rezultatele de marţi-miercuri-joi din sferturile de finală ale cupelor europene. În Liga Campionilor, Spania e uragan + cutremur + tsunami, totul la pătrat: Real Madrid - Tottenham 4-0, Barcelona - Şahtior Doneţk 5-1. Liga Europa desăvârşeşte fenomenele extreme din ţara toreadorilor şi a căpşunarilor: Villarreal - Twente Enschede 5-1. În total, Spania raportează trei victorii şi un golaveraj de poveste: 14-2. Şi asta nu în tururile preliminare , ci în pragul semifinalelor, unde au ajuns cele mai bune 8+8 echipe ale Europei.

În Liga Europa, epicentrul se mută în Portugalia: FC Porto - Spartak Moscova 5-1, Benfica Lisabona - PSV Eindhoven 4-1, la care se adaugă Dinamo Kiev - Sporting Braga 1-1. Bilanţul lusitan: două victorii şi un egal, golaveraj 10-3.

Înaintea returului avem certitudinea unei semifinale extrapământene, dar cât se poate de spaniole în Liga Campionilor: Barcelona - Real Madrid. Cealaltă semifinală va fi probabil anglo-germană: Manchester United - Schalke. Taifunul iberic se manifestă total în Liga Europa, unde se profilează trei semifinaliste portugheze (Porto, Benfica, Braga) şi una spaniolă (Villarreal). Este o situaţie unică în istoria cupelor europene, după cum fără precedent este şi colapsul fotbalului italian. Unde sunt AC Milan, Juventus, Inter, Roma, Napoli? Unde e acel „Il Calcio" care domina Europa în urmă cu 10-20 de ani?

Italia a murit, trăiască Spania, noua regină a fotbalului european! Trăiască şi Portugalia, autoarea unui sezon excepţional! În timp ce guvernele celor două ţări caută cu disperare zecile de miliarde de euro care să le scoată din colaps, fotbalul iberic defilează triumfal.  Şase echipe din opt în semifinalele cupelor europene? Este un miracol care nu poate fi rupt de legăturile speciale pe care Spania şi Portugalia le au cu America de Sud. Fără argentinieni şi brazilieni, Iberia n-ar fi fost niciodată ceea ce este: Everestul fotbalului european.

La cinci veacuri după ce Columb brăzda Atlanticul în căutare de bogăţii, aurul se întoarce din Lumea Nouă nu sub formă de lingouri, ci de fotbalişti. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite