Dragilor, arde tare la ficat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când am ajuns într-un anumit punct cu dezvăluirile despre Revoluţie, un prieten, bun cunoscător al subteranelor României postcomuniste, m-a avertizat: „Ai grijă, că nici nu ştii câţi şobolani ai deranjat!

Mulţi vor sări să te muşte, alţii te vor declara impostor, tâmpit, nebun, legionar, securist, comunist, anticomunist. Sunt experţi în intoxicări şi au oameni în poziţii-cheie. Vor încerca să te discrediteze nu pentru că ar avea ceva cu tine, ci pentru a decredibiliza mesajul tău. Ca să-şi apere poziţia şi, poate, libertatea, au la dispoziţie un arsenal extrem de variat. Sunt specialişti ai manipulării. Vor căuta să-ţi sufoce mesajul, să ţi-l distorsioneze, să nu se mai audă în hărmălaia generală. Să nu crezi că, la 20 de ani după ce au omorât oameni cu mitraliera, au ajuns nişte bieţi pensionari lipsiţi de putere".

Nu prea am băgat în seamă acest avertisment, dar mi-a revenit în minte zilele trecute, când am aflat că, pe un anumit site, mă atacă un „istoric" de la SNSPA - Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (fosta Şcoală de partid „Ştefan Gheorghiu"). Cetăţeanul, pe numele său Adrian Niculescu, e hotărât încă din titlu: „Cartianu face jocurile Puterii şi ale Securităţii!". N-o să-i fac jocul tocmai lui, demontându-i afirmaţiile imbecile. Mai bine îl scot un pic din anonimat, să se laude şi el şefilor săi (mai mari în grad) că a apărut la ziar.

Iată, aşadar, ce zice politrucul de la SNSPA: „Atacându-se Revoluţia, se atacă nucleul din jurul lui Ion Iliescu. Convenţia Democratică a mai folosit această metodă în perioada 1992-1996, când se agăţa de orice temă ca să lovească în regimul Iliescu. Dar trebuie să-i numim pe cei care atacă ideea de Revoluţie. Este, în primul rând, Grigore Cartianu, din ziarul lui Dinu Patriciu, «Adevărul», care etalează câteva volume și face afirmaţii de o gravitate extremă pe acest subiect. Ion Cristoiu, care continuă ceea ce a făcut în 1992, la «Evenimentul zilei», dar și ziarul «România liberă»...".

Continuarea e halucinantă: „În mod sigur este o campanie, la care participă câteva medii, și pare o campanie coordonată. La aceasta se agregă șobolanii fostei Securităţi, diferite persoane care, cel puţin declarativ, se pretind anticomuniști, dar și nostalgicii comunismului, nemulţumiţii, frustraţii, plus cei care au interese politice, adică propagandiștii actualei Puteri". Sau: „Coincidenţele sunt prea mari, între cei care susţin actuala Putere și cei care atacă Revoluţia. Puterea actuală a înţeles să denigreze Revoluţia".

Duioasă solidaritatea cu ideile ciuce ale lui Ion Iliescu! Carevasăzică, a căuta să răspunzi documentat la întrebări care sângerează de 22 de ani (cine-s teroriştii?; cine-a tras în noi după 22?; cine-a dirijat diversiunea televizată?; de ce ucigaşii fie au scăpat necondamnaţi, fie au fost graţiaţi?; de ce marii diversionişti au ajuns miniştri, ambasadori sau consilieri prezidenţiali?) înseamnă „a ataca Revoluţia". Cât despre actuala Putere, nu numai că nu „denigrează" Revoluţia, dar nici măcar nu mişcă un deget pentru a-i pedepsi pe „teroriştii" lui Iliescu! Aşa că legăturile tenebroase sunt doar în mintea serios zgâlţâită a domnului „profesor".

Un scriitoraş cu nume de fotbalist şi cu frustrări de fripturist constată, adânc, lipsa de operă non-fiction a jurnaliştilor români, care „lipsesc din librării sau sunt prezenţi fie cu volume de publicistică, adică interviuri sau editoriale, fie cu speculaţii pe marginea Revoluţiei". Partea cu „speculaţiile pe marginea Revoluţiei" dovedeşte un caracter rânced, căci doar un nefericit poate spera să ridiculizeze ceva la care nu se pricepe. E şi acesta un soi de impostură - şi încă una ieftină, la preţ de-o friptură şi un şnaps. Aşa se întâmplă când dilemele, în loc să te lumineze, îţi clatină judecata. Dacă munca de documentare a patru-cinci reporteri, timp de câţiva ani, poate fi expediată, vulgar, la capitolul „speculaţii pe marginea Revoluţiei", înseamnă că scriitoraşul nostru e condamnat să viseze că va vinde, în trista lui viaţă, vreo 2%, hai, 3% din cât au vândut, în 2010-2011, cele trei volume care-i provoacă arsuri la ficat.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite