Domnule Ponta, domnule Antonescu, opriţi furtul de voturi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea lui Victor Ponta cu reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale care contestă votul „uninominal pur“, săptămâna trecută, ne-a arătat un prim-ministru hotărât să-şi ducă la capăt crima politică. Alături de Crin Antonescu, Ponta este iniţiator al legii electorale în varianta „învingătorul ia totul“.

Victor Ponta a fost surd la argumentele societăţii civile, reprezentată de profesionişti ai sistemelor electorale. El ştie una şi bună: „uninominalul pur" ar aduce partidului său un spor de câteva zeci de mandate în viitorul Parlament. Nu mai multe voturi, ci mai mulţi deputaţi şi senatori. Asta i-ar asigura o guvernare liniştită, putând să schimbe inclusiv Constituţia fără ajutorul Opoziţiei. Cu o majoritate absolută în Parlament, Victor Ponta şi-ar întări şi puterea în partid.

Aceste calcule, bazate pe propriul interes, vor duce însă la şubrezirea democraţiei până la cote periculoase. Sistemul susţinut acum de domnii Ponta şi Antonescu este, practic, un furt de voturi, asigurând transferul acestora de la un partid la altul. „Uninominalul pur" a fost propus de Traian Băsescu pentru alegerile din 2008. Majoritatea parlamentară de atunci, PSD-PNL-UDMR, precum şi Guvernul Tăriceanu au optat însă pentru uninominalul reprezentativ, graţie căruia partidele au primit în Parlament o cotă egală cu procentul obţinut la vot. Blocarea proiectului Băsescu-PDL a fost o decizie salutară, chiar dacă a avut la bază interesul electoral direct al decidenţilor de atunci. Acum, aceiaşi decidenţi fac exact pe dos, pentru că între timp interesul lor s-a schimbat.

Concret: în 2008, introducerea „uninominalului pur" ar fi decimat grupul parlamentarilor PNL, partid care ar fi pierdut 29 de deputaţi! Cu 18,5% din voturile populaţiei, PNL ar fi primit doar 11,7% din locurile în Camera Deputaţilor. Ar fi fost, evident, incorect, iar Parlamentul României ar fi fost văduvit de capacitatea politică a domnului Crin Antonescu (clasat pe locul 2 în colegiul său).

Acum, întrucât jocul procentelor lucrează în favoarea uniunii PSD-PNL, cele două partide vor să introducă sistemul pe care-l respingeau în 2008. Este şi nedemocratic, şi imoral! Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pîrvulescu, spune că ar putea fi şi neconstituţional. Îşi asumă marii apărători ai Constituţiei, Ponta şi Antonescu, riscul de a fi ştampilaţi ca iniţiatori şi promotori ai unei legi neconstituţionale?

Propagandiştii noii Puteri (inclusiv unii intraţi în Parlament de pe locul 3, precum turnătorul Ghişe de la PNL!) susţin, prin televiziunile de serviciu, că Legea Ponta-Antonescu ar elimina o nedreptate: aceea ca, în unele colegii, candidaţii de pe locul 1 să stea acasă, iar cei de pe locurile 2, 3 sau chiar 4 să ajungă în Parlament. Un argument fals, dat fiind că există şi votul uninominal mixt (50% colegii uninominale, 50% liste de partid), adoptat de altfel de Comisia de cod electoral pe 11 aprilie, în timpul Guvernului Ungureanu. Această formulă ar rezolva ambele probleme: 1. câştigătorul colegiului va deveni parlamentar; 2. reprezentarea parlamentară a partidelor va respecta procentul obţinut la urne.

Sistemul de vot este o miză cu adevărat importantă pentru România. Pălăvrăgeala în favoarea „uninominalului pur" îi umple de ruşine pe cei care o practică. Am reţinut exasperarea fostului ministru ţărănist Ilie Şerbănescu, la Antena 3, în faţa tiradelor demagogice ale europarlamentarilor Cătălin Ivan (PSD) şi Norica Nicolai (PNL): „Atâtea baliverne n-am auzit în viaţa mea!"

Grigore Cartianu redactor-şef este "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite