Din bezna gândirii lui Gâdea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania pentru alegerile locale, ediţia 2012, a marcat o nouă bornă în seria propagandei televizate.

Graţie lui Mihai Gâdea şi Antenei 3, am retrăit momentele halucinante din 22 decembrie 1989 şi pe cele din 13 iunie 1990. Pentru prima dată însă, diversiunea n-a mai fost realizată prin TVR, ci printr-o televiziune privată.

Miercuri, 6 iunie, emisiunea „Sinteza zilei" a rămas brusc în beznă. Realizatorul ei, Mihai Gâdea, a „mirosit" pe loc mâna reacţiunii. „Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Este deja suspect modul în care a fost întrerupt curentul electric în zona aceasta. S-au făcut o serie întreagă de dezvăluiri în emisiunea noastră, dezvăluiri pe care, probabil, unii dintre cei care au fost vizaţi or fi fost deranjaţi. Faptul că niciodată nu s-a întâmplat o astfel de pană de curent şi faptul că în seara asta, tocmai în mijlocul acestor lucruri, se petrece această pană de curent - pentru mine este un pic suspect. Cred că instituţiile abilitate ar trebui să dea un răspuns serios, pentru că dacă nu există o cauză serioasă pentru întreruperea curentului în această zonă, probabil că cineva ar trebui să dea explicaţii. Cert este că nu putem continua emisiunea, din lipsă de curent electric. Eu înţeleg... acuma sunt pe post... se vede situaţia în care ne aflăm (pe ecran apare figura angelică a lui Gâdea, luminată de o lanternă, în bezna studioului)... nu ştiu... repet, eu n-o să speculez, dar cred că se poate face această... eu ştiu... există acest semn de întrebare... că e foarte posibil să ni se fi tăiat curentul pentru a nu putea continua emisiunea..."

Teoria conspiraţiei a continuat şi în emisiunea lui Mircea Badea: „S-a stins lumina în tot cartierul. Cine a avut ideea asta s-a gândit să nu bată la ochi şi a lăsat tot cartierul în întuneric". Iar site-ul Antenei 3 a desăvârşit opera, titrând: „Dezvăluiri la «Sinteza zilei», întrerupte din cauza unei pene de curent. Să fie oare o coincidenţă?" Iar în text: „Acest incident s-a produs în circumstanţe «suspecte», întrucât Mihai Gâdea şi invitaţii săi comentau dezvăluirile privind afacerile dubioase ale lui Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3, şi ale Ancăi Boagiu, fostul ministru al Transporturilor".

A doua zi, reprezentanţii companiei ENEL au precizat că ar fi vorba de un cablu avariat, iar pana de curent a afectat zona dintre Podul Constanţa şi Bulevardul Ion Mihalache. Dar mai contează ce spune ENEL? Important e că duşmanii poporului au fost nu doar executaţi, ci şi diabolizaţi. Vorba unui cititor: „Nu m-ar mira să aud că Băsescu s-a căţărat pe stâlp şi le-a tăiat curentul, de aceea trebuie suspendat".

Pornind de la desele pene de curent din Capitală, cărora le-a căzut victimă chiar şi un meci de fotbal din cupele europene (Rapid - Paris Saint Germain, în 2001), un alt cititor face o constatare esenţială: de ce Antenele nu-şi asigură, pentru transmisiile în direct, o sursă alternativă - un generator propriu - de curent electric?

Aceasta-i întrebarea care trebuia să-l chinuie pe directorul Antenei 3, Mihai Gâdea, şi nu bănuielile de babă conspiraţionistă. Incapabil să facă saltul de la bănuieli la dovezi, Gâdea dă drumul pe post tuturor şoaptelor care sunt pe plac stăpânirii. La fel făceau şi Teodor Brateş (în decembrie '89), şi Răzvan Theodorescu (în iunie '90), iluştrii săi predecesori într-ale întreruperii emisiei. În 1989, vinovaţi erau teroriştii lui Ceauşescu, în 1990 - legionarii şi Coposu, în 2012 - Boagiu şi Negoiţă. Parcă era alt nivel, totuşi, acum 22 de ani...

Ar fi cam mult să-l comparăm pe Gâdea cu Brateş şi cu Theodorescu. Răspopitul cu gândirea-n beznă se potriveşte, ca nivel, cu viteazul Cornel Pumnea, cel care în seara de 13 iunie 1990 îşi prezenta pe post cucuiul căpătat în lupta cu „legionarii", zicând: „Au dat şi ei, am dat şi eu!"
A doua zi au venit minerii.

P.S. Dacă aş coborî la mintea lui Gâdea, aş întreba şi eu: nu cumva oamenii lui Dan Voiculescu au provocat pana de curent ca să creeze tensiune cu câteva zile înainte de alegeri, pentru a-şi creşte audienţa şi a-şi maximiza şansele electorale? N-o voi face însă nici măcar în glumă.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite