Despre comasare, fără patimă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am ascultat multe argumente în favoarea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.

Chiar dacă unele sunt de bun-simţ, rămân la părerea fermă că nu e în regulă să amesteci două tipuri total diferite de alegeri, obţinând o salată electorală. De mai multe ori am auzit întrebarea: de ce eşti atât de sigur că prin comasare va avea de câştigat actuala guvernare? Faptele şi logica nu-mi permit să am dubii.

Faptele sunt clare: iniţiatorul şi susţinătorul comasării este Guvernul Boc, format pe structura PDL-UNPR-UDMR. Logica ne spune că partidele care au cei mai mulţi primari vor fi avantajate prin suprapunerea alegerilor locale peste cele parlamentare. Primarii, mai ales cei din comunităţile rurale, au o mare influenţă asupra alegătorilor. Un primar popular poate obţine un scor mult mai bun decât cel cu care este creditat partidul său. Acest raţionament s-a verificat şi la alegerile parţiale din acest an, desfăşurate în Neamţ şi în Maramureş şi dominate, per total, de PDL. Mobilizarea primarilor locali a fost decisivă.

Experienţa spune că, atunci când alegerile locale sunt separate de cele parlamentare, primarii nu se angajează cu aceeaşi energie în ambele campanii electorale. Ei îşi folosesc toate resursele - emoţionale şi materiale - în lupta pentru obţinerea postului de primar. E miza lor proprie, nu una vagă, de partid. Apoi, la distanţă de cinci-şase luni, nu mai cer cu atâta ardoare votul comunităţii. Îl recomandă pe un anumit candidat, merg în campanie alături de el, îi laudă calităţile, dar nu se implică într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte.

Situaţia se schimbă radical dacă alegerile vor fi comasate. Mobilizarea primarului influenţează nu doar bătălia pentru puterea locală, ci şi procentele candidaţilor care luptă pentru un loc în Parlament. Iar dacă alegătorul se „împrieteneşte" cu o anumită siglă politică - sigla partidului din care face parte primarul -, cresc şansele ca el să ştampileze aceeaşi siglă şi pe buletinul de vot destinat parlamentarelor.

Sigur că primarii nu sunt de la un singur partid, pentru ca doar acesta să profite de comasare. Dar migraţiile politice au făcut ca rândurile PDL şi ale UNPR să se îngroaşe spectaculos, iar PSD şi PNL să se bazeze pe o armată tot mai firavă. În acest ritm, până în toamna anului viitor, partidele din USL abia vor mai avea câte-un primar de prăsilă.

Ultimul sondaj IMAS plasează USL la 51,7% intenţie de vot, PDL la 18,7%, Partidul Poporului (Dan Diaconescu) la 13%, UDMR la 5,9%, iar PRM la 4,9%. UNPR, practic, nu există în astfel de sondaje.

Dar aceasta este intenţia de vot politic! Armata primarilor racolaţi de UNPR va duce probabil acest partid la peste 5%, făcându-i loc în Parlament. De unde va lua voturile? Cel mai probabil, de la PSD şi de la PNL, de unde a luat şi primarii! Procente importante vor migra şi de la partidul-televizor al lui Dan Diaconescu; neavând primari, acesta se va volatiliza în ziua votului. Cine va profita? Evident, tot partidele cu structuri locale puternice.

Din umflarea UNPR şi din dezumflarea PP-DD va câştiga actuala coaliţie de guvernare. Cu condiţia ca alegerile să fie, într-adevăr, comasate! Altfel, PSD şi PNL ar avea ocazia să-şi refacă oştile de primari cu care să atace parlamentarele. Iată de ce, pentru PDL şi pentru UNPR, comasarea nu mai este o problemă de etică sau de morală, ci de supravieţuire la putere.  

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite