Democraţie, democraţie, dar cu măsură!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două decizii recente ne aruncă în zona greţoasă a politicii (ca şi cum nu era, şi aşa, destul de respingătoare!).

Prima: săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a decis că primarii vor fi aleşi într-un singur tur, indiferent de procentul obţinut. A doua: ieri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anunţat că Legea reorganizării administrative nu va fi dezbătută în Parlament, ci se va merge pe formula tradiţională: Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa forului legislativ.

Time-out! Am susţinut, susţin şi voi susţine întotdeauna că românii din diaspora trebuie să fie egali, la vot, cu cei dintre hotarele ţării. Asta înseamnă nu doar dreptul teoretic de a vota, consfinţit prin Constituţie, ci şi posibilitatea practică de a vota, inexistentă pentru majoritatea „stranierilor" noştri. Ca să bagi buletinul în urnă, trebuie să ai o secţie de votare prin apropiere. Or, când cea mai apropiată secţie se află la două-trei sute de kilometri, cum se întâmplă prin Spania, Italia, Franţa, Germania, SUA, Canada sau Australia, trebuie să fii fanatic al democraţiei, al unui candidat sau al unui partid pentru a te prezenta la urne! Când, în schimbul dreptului de a vota, trebuie să cheltuieşti timp (câteva ore bune, dacă nu chiar o zi întreagă) şi bani (preţul deplasării cu maşina, cu trenul sau cu avionul), asta nu mai are legătură cu alegerile libere! De aceea, introducerea votului electronic sau a celui prin corespondenţă este un pas obligatoriu spre normalizare.

Cum votul în diaspora îl avantajează, PDL pare hotărât să rezolve, în sfârşit, această problemă. Interesul împinge partidul domnului Boc (şi al domnului Băsescu) spre o decizie corectă din toate punctele de vedere. Evident, partidele taxate sever de votul diasporei - PSD, PNL, PC - se opun schimbării.

Acelaşi interes electoral împinge însă PDL spre cele două decizii absurde, pomenite la începutul acestui articol. Principalul partid de guvernământ a uitat subit de raţiune, de principii, de bla-bla-bla. A uitat chiar şi de argumentul care l-a mânat în luptă pentru votul diasporei: dreptul cetăţenilor de a-şi alege reprezentanţii. OK, românii din Normandia, din Bavaria, din Toscana sau din Andaluzia vor putea vota neîngrădit la alegerea preşedintelui sau a Parlamentului României. Dar de ce românul din Urlaţi, din Cocârlaţi, din Pleşcoi sau din Băicoi să nu-şi poată alege primarul cu o majoritate calificată? Căci un primar ales cu 15-20% din numărul celor prezenţi la vot (circa 7-10% din numărul cetăţenilor cu drept de vot), cum se poate întâmpla în primul tur, va fi total nereprezentativ pentru comună sau oraş.

La fel stau lucrurile şi în cazul bulibăşelii legate de schimbarea judeţelor mici în judeţe mari. O decizie atât de importantă nu poate fi luată fără consultarea poporului, ci numai în acord cu voinţa acestuia, exprimată prin referendum. Sau, gata, ne-am plictisit de referendumuri?!

Interesantă gândire politică la PDL... E bună democraţia asta, dar trebuie consumată cu măsură, să nu ne lovească-n bot!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite