De la gripa porcină la afaceri porceşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am întâlnit-o la o emisiune TV şi mi s-a făcut milă.

Era de o timiditate îngrozitoare, mai ceva ca un elev ameninţat de profesoară că-l lasă repetent. Într-o pauză publicitară, chiar i-a spus moderatorului: ştiţi, domnul Dumitrescu... eu nu mă simt prea bine în studiourile TV... cred că de la luminile astea mi se trage... sau de la fondul de ten...

Părea paraşutată într-un mediu ostil, împotriva voinţei ei. O fi trimis-o partidul... o fi fost dorinţa ei să se dea pe sticlă - asta n-am aflat. Şi nici nu m-a interesat. Abia după emisiune, în tramvaiul care mă ducea spre casă, m-am trezit punându-mi întrebări în legătură cu o persoană pe care o văzusem pentru prima dată în viaţa mea.

Chiar aşa, cum şi-or alege partidele oamenii? Cum o fi ajuns deputat şi apoi secretar de stat la Finanţe o femeie care se sperie şi de umbra ei? Ce calităţi ascunse o fi având, ce abilităţi or fi propulsat-o în prima linie a politicii româneşti? Căutam răspunsuri şi nu găseam.

Buimăceala mi-a fost spulberată spre sfârşitul anului trecut, când am aflat că domniţa cea nevricoasă, în scurtul mandat de secretar de stat la Ministerul Finanţelor, a uşurat bugetul statului de 40 de milioane de euro. Şi asta, dintr-un condei. Harşt, harşt cu pixul pe hârtie şi banii au dispărut! O afacere cu tutun pe care doamna secretar de stat a avizat-o pozitiv deşi fusese avertizată că e ilegal. Şi-a pus semnătura, aşadar, în deplină cunoştinţă de cauză. Asta arată că, înainte de neştiinţă sau de prostie, avem de-a face cu rea-credinţă. Evaziune cu premeditare.

În noiembrie 2009, pe când era secretar de stat, Graţiela Iordache a dat de veste lumii că are gripă porcină. Vaaai, sărăcuţa, s-au auzit atunci oftaturi din piepturi valahe. Era primul demnitar român lovit de ticălosul virus. Semnătura de 40 de milioane de euro fusese aplicată în martie 2009.

Atât măsoară distanţa dintre o semnătură porcească şi gripa porcină: opt luni. Şi un obraz gros, bine fardat cu timiditate.

P.S. „Adevărul" de astăzi are ca subiect principal, pe pagina 1, o caricatură. Nu căutaţi dezvoltarea subiectului în interiorul ziarului, pentru că nu există. Un om de zăpadă şi doi morcovi, din producţia de iarnă a maestrului Ion Barbu, explică starea actuală a României mai bine decât zece mii de cuvinte.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite