Cu cine votează Vanghelie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încet, dar sigur, se coace o mişcare spectaculoasă pe scena politică: plecarea lui Marian Vanghelie din PSD.

Deşi acesta, conform propriilor declaraţii, „face eforturi" să păstreze partidul intact, buzduganele trimise de el poartă mesaje cât se poate de clare.

Mai întâi a fost demisia în doi timpi a deputatei Aura Vasile. După o telenovelă care a durat aproape trei luni, aceasta a trecut de la PSD la UNPR, adică de la Opoziţie la Putere. Dacă „trădarea din Ajunul Crăciunului" a ţinut o zi, „transferul de mărţişor" a mers până la capăt. Cum distinsa mahalagioaică nu iese din cuvântul lui Marian Vanghelie, nu e greu de bănuit cine a fost, de fapt, inspiratorul mişcării.

A doua mutare a avut loc zilele trecute: Oana Mizil, deputată PSD şi viitoare doamnă Vanghelie, a părăsit partidul lui Iliescu-Năstase-Ponta şi a devenit, momentan, „independentă". De aici până la UNPR mai e doar un pas.

Dacă mutarea Aurei Vasile poate fi considerată un şah la rege, demisia Oanei Mizil este de-a dreptul o descăpăţânare a regelui! O adevărată declaraţie de război a lui Vanghelie la adresa actualei conduceri a PSD. Chiar dacă n-o afirmă, dovedind o surprinzătoare capacitate de a disimula, Vanghelie duce o bătălie totală cu gruparea Ponta.

Rădăcinile acestui război trebuie căutate în cele trei lovituri primite de Vanghelie în ultimele nouă luni. Anul trecut pe vremea asta, primarul sectorului 5 era jupân peste trei organizaţii ale PSD: cele din Bucureşti, Giurgiu şi Călăraşi. Pe prima o conducea personal, în fruntea celorlalte două îşi plasase oameni de încredere. În iunie 2011, Vanghelie a fost detronat de la şefia PSD Bucureşti. Patru luni mai târziu a căzut şi Adrian Popescu, liderul filialei Giurgiu, iar în martie 2012 a fost executată şi Oana Mizil, şefa social-democraţilor din Călăraşi.

Vanghelie a înţeles că războiul e total, dar a ales tactica adormirii inamicului. O răfuială pe faţă nu i-ar aduce niciun folos, pentru că ar da grupării Ponta ocazia de a demola „mitul Vanghelie" şi de a-i crea un concurent în sectorul 5. Vanghelie are motive serioase să divorţeze de PSD, nu însă şi de electoratul PSD! Acest joc îl face să fie prudent înaintea alegerilor locale din 10 iunie. După ce va obţine însă un nou mandat, nimic nu-l va împiedica să se răzbune pe cei care l-au izolat şi umilit în propriul partid. Cel mai probabil, el va urma modelul Onţanu: va trece în tabăra adversă fără a demisiona din PSD. Astfel, îi va obliga pe actualii săi colegi să-l excludă din partid fără a-şi pierde mandatul de primar.

Adevărata răzbunare a lui Vanghelie se va manifesta la alegerile parlamentare din toamnă. Atunci se va vedea ce înseamnă ca Onţanu, Piedone şi Vanghelie, primarii a trei dintre cele şase sectoare ale Capitalei, să strângă voturi pentru UNPR...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite