Domnul Crin, mamă-eroină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent raport întocmit de Institutul pentru Politici Publice (IPP) marchează o premieră absolută în politica românească din ultimii 22 de ani: un membru al forului legislativ a absentat de la absolut toate voturile unei sesiuni parlamentare (218 voturi, septembrie - decembrie 2011).

Se numeşte George Crin Laurenţiu Antonescu, este preşedintele Partidului Naţional Liberal, iar prezenţa sa la lucrările Senatului a fost de 0%. Nu vă frecaţi la ochi, aţi citit bine: zero la sută!

Pentru a realiza dimensiunile grozăviei, să-i trecem în revistă pe marii chiulangii ai Parlamentului. La Senat:
1. Crin Antonescu (PNL) - 0%;
2. Nicolae Moga (PSD) - 23%;
3. Mircea Geoană (independent, ex-PSD) - 27%. La Camera Deputaţilor: 1. Viorel Hrebenciuc (PSD) - 3%;
2. Florian Popa (PSD) - 12%;
3. Marin Bobeş (PSD) - 18%.

Prima observaţie: marele specialist al chiulului parlamentar este „partidul oamenilor muncii", PSD. Nici măcar puternicul pluton de chiulangii social-democraţi nu-i poate face faţă însă primului liberal al ţării, Crin Antonescu. Acesta reuşeşte un scor cu care-i surclasează chiar şi pe colegii săi de pe „podiumul ruşinii". Doar tradiţionalul sforar al PSD, Viorel Hrebenciuc, se poate „mândri" cu un procent apropiat de cel al liderului PNL: 3%, faţă de 0%. În rest, nimeni nu scade sub 12%.

Crin Antonescu dovedeşte o consecvenţă devastatoare. De câţiva ani, toate rapoartele IPP îl plasează pe primul loc la capitolul absenteism. Medalii de aur în serie, am putea spune. Un fel de Nadia Comăneci a chiulului parlamentar!

Anul trecut, pe vremea asta, ştirile sunau astfel: în perioada decembrie 2008 - decembrie 2010, prezenţa lui Crin Antonescu la lucrările Senatului a fost de 1,3%. Raportul din vară indica 1,5%. Părea un progres, dar deodată, pleosc: 0%! Domnul Crin şi-a bătut chiar şi propriul record. Acum poate, cel mult, să şi-l egaleze...

Marţi seară, în emisiunea lui Robert Turcescu, o tânără deputată liberală îşi explica slaba prezenţă în Parlament prin faptul că a stat o vreme acasă, pentru a-şi creşte copilul. O alta se pregăteşte să devină şi ea mămică. Să fie sănătoşi şi copiii, şi mămicile! Dar întrebarea e: dacă o mamă a adunat totuşi 30-40% prezenţe la voturile din Parlament, ce evenimente deosebite l-or fi condamnat pe Crin Antonescu la 0%? Să fi născut cumva în fiecare sesiune parlamentară? Doamne-ajută, ne-am bucura cu toţii, ba chiar l-am declara mamă-eroină!

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite