Complexul Neterminării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campioana României a încheiat aşa cum a început: cu o înfrângere.

Păcat, pentru că între aceste borne a reuşit lucruri memorabile: victorii cu Glasgow Rangers şi cu FC Sevilla, remize cu Stuttgart şi cu Rangers.

Dar nu trebuie să fim supăraţi pe băieţii de la Unirea Urziceni. În acest an au fost de-a dreptul admirabili. Au făcut tot ce-au putut. Şi au putut destul, dovadă că au ţinut trează speranţa până-n ultima etapă. Au jucat finala, se poate spune. Şi asta, după ce-şi asiguraseră calificarea în cea de-a doua competiţie continentală, Europa League, înaintea rundei decisive.

A fost infernal cu VfB Stuttgart, dar trebuie să recunoaştem: nemţii sunt mai tari. Ar fi fost fantastic să avem, în premieră absolută, o echipă în primăvara Ligii Campionilor. Ne-am lovit însă de neputinţă. În ciuda ambiţiei lor fantastice, ialomiţenii nu au putut anula diferenţa de valoare.

Aritmetica spune că: 1. niciun jucător de la VfB Stuttgart nu a fost cumpărat cu mai puţin de un milion de euro; 2. niciun jucător de la Unirea Urziceni nu a costat un milion de euro.

Şi totuşi... Senzaţia este că se putea. Aceeaşi diferenţă de bugete - şi, implicit, de valoare - a existat şi în cele patru partide pe care ialomiţenii nu le-au pierdut în grupele Champions League. Dar n-a mai mers a cincea oară.

Aici intervine o altă nuanţă. Unirea Urziceni se înscrie în seria performanţelor noastre remarcabile, dar neterminate. Să nu uităm: cu excepţia victoriei finale a Stelei în Cupa Campionilor, ediţia 1985-1986, niciodată n-am dus o campanie până la capăt. Nici chiar Generaţia de Aur n-a adus „aurul"! A bătut Argentina şi Columbia, dar a fost eliminată de Suedia. A îngropat Anglia, dar a pierdut în faţa Croaţiei.

În spaţiul valah există o tradiţie a neterminării. Nu e ceva care să ţină de genă, ci de mediu. Nu întâmplător, oameni care s-au sufocat aici au explodat afară.

Constantin Brâncuşi ar fi rămas un oltean interesant dacă rămânea la Hobiţa, la Târgu-Jiu sau la Craiova. Odată ajuns la Paris, a prins aripi precum Pasărea Măiastră. Doar aşa a preschimbat Complexul Neterminării în Coloana Infinitului!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite