Clanul Boldea. Clanul PDL. Clanul politicienilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Boldea este fotografia fidelă a României după 22 de ani de democraţie parlamentară: croită strâmb şi măcinată de complicităţi.

Mihail Boldea ni se dezvăluie acum aşa cum a fost, de fapt, tot timpul: un infractor periculos, cu certe calităţi de mafiot. El şi-a construit ascensiunea pe trei fronturi -afaceri, politică şi avocatură -prin tupeu, bani murdari şi combinaţii interlope. Dar şi prin complicităţi vinovate în „lumea bună" a politicii! Şi aici ajungem la doi parlamentari ai PDL: deputatul Mircea Toader şi senatorul Marius Necula. Doi oameni din generaţii diferite, dar care în cazul Boldea au avut orbul găinilor. Aşa a fost posibil ca tânărul mafiot să capete, în 2008, imunitate parlamentară de esenţă democrat-liberală. Imunitate care, ajutată şi de prostia (sau complicitatea) procurorului de caz, i-a oferit lui Boldea răgazul de a părăsi România pentru a se ascunde în ţările calde.

În acest moment, fugarul Boldea ne râde, probabil, de pe o plajă însorită, sorbind tacticos dintr-un cocktail de fructe exotice. Bani are, slavă Domnului, să-şi pună şi-n cap, că doar n-o fi furat degeaba atâta amar de vreme. Dar avem şi noi o palidă consolare: individul s-a făcut de râsul ţării şi al planetei, devenind primul parlamentar-fugar din istoria României! Nicio deosebire între el şi Cap-de-Porc, proxenetul care s-a ascuns multă vreme în Spania. Nu ne pierdem speranţa că şi Boldea va avea soarta lui Cap-de-Porc, condamnat recent la 30 de ani de închisoare.

Liderii PDL Galaţi - Mircea Toader şi Marius Necula - au mai reuşit o „performanţă": nu doar că l-au propulsat în Parlament pe Mihail Boldea (36 de ani), dar l-au instalat şi pe fratele mai mare al acestuia, Valentin Boldea (39 de ani), la şefia Direcţiei de Sănătate Galaţi. O familie cu reale calităţi, care i-ar face invidioşi şi pe cei din clanul Kennedy! În ecuaţie mai intră şi cel de-al treilea frate, Ştefan Boldea (33 de ani), precum şi tatăl celor trei, Gheorghe Boldea, cercetaţi acum pentru complicitatea cu infractorul fugar.

Există şi o vinovăţie ceva mai generală, care apasă asupra Parlamentului. Bravii noştri politicieni au menţionat în lege că asupra unui parlamentar nu pot fi solicitate, de către magistraţi, două măsuri simultane: interdicţia de a părăsi ţara şi solicitarea de arestare. O discretă mână de ajutor dată infractorilor din Casa Poporului.

Iată cum un parlamentar fugar ne arată, în toată splendoarea lor, trei niveluri ale ticăloşiei: clanul Boldea, clanul PDL şi clanul politicienilor. Plus gaura din năvod pe care a oferit-o un procuror din Galaţi, pentru a scăpa rechinul....

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite