Cazul Gypsanu: dormi liniştit, Justiţia lucrează pentru tine!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul baschetbalistului omorât la Giurgiu scoate la lumină câteva adevăruri revoltătoare.

Cel mai grav dintre ele este faptul că temutul Cod Penal din România are portiţe incredibile, prin care criminalii pot scăpa de închisoare.

Articolul 183 - „Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte" - prevede: „Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 180-182 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani". Articolele la care se face referire sunt „Lovirea sau alte violenţe" (art. 180), „Vătămarea corporală" (art. 181) şi „Vătămarea corporală gravă" (art. 182). Aşadar, în toate aceste situaţii, moartea victimei îi aduce agresorului o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 15 ani.

Vine însă articolul 76 - „Efectele circumstanţelor atenuante" -, care spune aşa:

„În cazul în care există circumstanţe atenuante, pedeapsa principală pentru persoana fizică se reduce sau se schimbă, după cum urmează:
a) când minimul special al pedepsei închisorii este de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de 3 ani;

b) când minimul special al pedepsei închisorii este de 5 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de un an", etc.

Aşadar, un criminal care se încadrează la „minimum 10 ani de închisoare" poate coborî la trei ani, iar unul încadrat la „minimum 5 ani" (cazul de la Giurgiu) poate fi adus chiar la un an. În ambele situaţii, aplicarea pedepsei minime - unul sau trei ani - îi oferă infractorului extraordinara şansă a pedepsei cu suspendare.

În situaţia omorului de la Giurgiu, Codul Penal proiectează deja următoarea succesiune: interlopul Gypsanu, care a lovit un om, provocându-i decesul, va fi încadrat la „lovire cauzatoare de moarte", iar la prima strigare va primi între 5 şi 15 ani de închisoare. Avocaţii vor invoca însă articolul 76, cel referitor la circumstanţele atenuante, şi vor obţine micşorarea pedepsei la unul sau doi ani, maximum trei. Instanţa va constata imediat că pedeapsa se încadrează la cele cu suspendare şi, astfel, temutul Gypsanu nu va sta nici măcar o zi în spatele gratiilor.

Să mai spuneţi că nu există justiţie în România... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite