Cavoul familiei Rahovary

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum a evoluat - sau involuat - România în ultimii o sută de ani?

De-acum nu trebuie să vă mai frământe această întrebare: răspunsul se află în două cavouri din Cimitirul Bellu.

Unul dintre cavouri a fost construit în 1905 de familia Lahovary şi profanat în 2008 de clanul Vanghelie. Locul de veci al generalului Iacob Lahovary, fost ministru de Război şi al Afacerilor Străine, a fost luat de Constantin Niculae (bunicul lui Marian Vanghelie) şi de Liana Bojan (o altă rubedenie vangheliotă). Iar pentru ca revenirea în criptă a ilustrului general, mort în 1907, să nu mai fie posibilă, oasele sale au fost aruncate nu-se-ştie-unde de către profanatorii tocmiţi de primarul „care este" din Rahova.

Despre faptele lui Iacob Lahovary încă mai vorbeşte o inscripţie de pe pereţii exteriori ai cavoului vandalizat: „medalia Virtutea Militară pe Câmpul de Luptă, Steaua României în timp de resboiu, Mare ofiţer al Ordinului Carol, Ministru de Resboiu, Ministru Afacerilor Streine". Completare: în 1877, în timpul Războiului de Independenţă, generalul Iacob Lahovary a condus luptele de la Plevna şi Vidin în calitate de şef al operaţiunilor în Marele Cartier General. În oglindă, faptele de vitejie ale lui Vanghelie sunt Revelioanele de la Romexpo şi Şpagalioanele de la Primăria Sectorului 5.

Până la urmă, avem de-a face cu doi luptători: Lahovary la Plevna, Vanghelie în Rahova. Domnul Lahovary şi don Rahovary.

Dar să poposim un pic şi pe tărâmul educaţiei. Iacob Lahovary a absolvit mai multe şcoli superioare, printre care, ofiţer fiind, şi Şcoala de Stat Major din Paris. Este, de asemenea, licenţiat în matematici la Sorbona. Pe Vanghelie, frumoasa vârstă de 29 de ani l-a prins cu liceul neterminat. Zece clase îi erau de-ajuns.
De la familia Lahovary la clanul Vanghelie - acesta este răspunsul pe care îl căutaţi. Într-atât s-a degradat România în ultima sută de ani.

Marea familie vangheliotă mai numără însă un ispravnic: generalul-senator Cătălin Voicu. Înainte de a fi înnobilat cu o pereche de cătuşe pentru faptele sale cavalereşti în grad de Mare Corupător, acesta a apucat să-şi construiască un cavou peste criptele familiei generalului-doctor Nicolescu Argeşanu, un alt erou al Războiului de Independenţă. Ăstora din clanul Vanghelie le place Independenţa ceva de speriat!...

Ca şi în cazul familiei Lahovary, nimeni nu ştie exact unde au dispărut osemintele eroului de la 1877. Iar pentru ştiinţa posterităţii, tovarăşul lui Vanghelie şi-a scris pe cavou următorul text: „Familia General Voicu Cătălin - O viaţă dăruită statului român". Fabulos!

Abuzuri grosolane sunt nu doar pătrunderea „intelectualului" Vanghelie în cavoul familiei Lahovary şi cea a „patriotului" Voicu în cripta familiei Argeşanu, ci chiar şi prezenţa celor doi „V" în Cimitirul Bellu. Aşezământul are, de asemenea, un trecut care nu trebuie profanat. Cimitirul a fost deschis în 1858, pe un teren donat Primăriei Capitalei de către baronul Barbu Bellu, ministru în două guverne, la Cultură şi la Justiţie, în 1862-1863, pe vremea domniei lui Cuza. Este mai vechi, aşadar, decât însăşi România, cea croită în 1859 şi desăvârşită în 1918.

Nu întâmplător, „Bellu" a devenit, recent, primul cimitir românesc inclus în circuitul turistic european, alături de alte 83 de aşezăminte celebre, precum „Pere-Lachaise" din Paris, „Highgate" din Londra sau „Zentralfriedhof" din Viena. La „Bellu" îşi dorm somnul de veci, printre alţii, Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tănase, Constantin Tănase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Amza Pellea şi Toma Caragiu. Au avut noroc că nu i-au descoperit vanghelioţii până acum!

În anii '90, când Ion Iliescu spune că „proprietatea e un moft", nu ştiam că se referă şi la cavouri. Comuniştii mafiotizaţi ai tranziţiei ne iau cu japca nu doar casele, ci şi criptele străbunilor.

Poftiţi de admiraţi oasele ciolănoase ale familiei Rahovary!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite