Căsuţa doamnei Roman

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mioara Roman este o doamnă care, spre apusul vieţii, confirmă pe deplin arbitrariul sistemului în care a crescut.

Fiică de diplomat comunist (multi-ambasadorul Ion Georgescu) şi noră de nomenclaturist stalinist (Valter Roman, cel venit de la Moscova pe tancurile sovietice), fosta soţie a lui Petre Roman locuieşte de 11 ani într-o vilă care nu i se mai cuvine.

Legea e clară: locuinţele de protocol trebuie eliberate de demnitari odată cu pierderea funcţiei. Ultima demnitate deţinută de Petre Roman a fost cea de ministru de Externe, în anul 2000. De 11 ani, traiul doamnei Roman în vila de protocol este un abuz.

Nici asta nu ar fi o problemă dacă măcar şi-ar plăti chiria către stat. Altfel, înseamnă că familia Roman (sau ce a mai rămas din ea) trăieşte pe banii noştri. Aşa cum a trăit, de altfel, multă vreme, dat fiind că, deşi demnităţile lui Petre Roman i-au dat dreptul la locuinţă de protocol mai puţin de şase ani (1989-1991, 1996-2000), familia fostului prim-ministru ocupă vila din Strada Gogol de 21 de ani! În tot acest timp, chiria plătită statului a fost derizorie, de câteva zeci de dolari pe lună. Pentru o vilă de 219 metri pătraţi, cu o curte de aproape 2.000 de metri pătraţi în Cartierul Primăverii, Petre şi Mioara Roman au plătit mai puţin decât chiria unei garsoniere din mahalaua Capitalei!

Diversele sforării politice au făcut posibil ca familia Roman să nu fie evacuată până acum. Singura măsură luată de Guvern pentru stoparea acestei situaţii revoltătoare a fost creşterea chiriei, pentru locuinţele Protocolului de Stat, la nivelul pieţei libere. Obişnuită cu o chirie de 60 de euro, familia Roman s-a trezit, din 2008, cu o factură lunară de aproape 6.000 de euro.

În acel moment, Petre şi Mioara Roman (care, legal, încă formau o familie) aveau la dispoziţie două variante decente: fie plăteau noua chirie până la finalizarea procesului de evacuare, fie părăseau locuinţa. Au optat însă pentru a treia variantă: au rămas în vilă, refuzând să mai plătească vreun cent!

Datoriile s-au adunat, penalităţile la fel, astfel încât acum doamna Roman s-a trezit că are de achitat aproape 500.000 de euro. Şi, evident, a început să se plângă: că de unde să scoată ea atâta bănet, la o pensie de 1.900 de lei... Dar a venit şi cu soluţii: ori să-i fie mărită pensia la peste 6.000 de euro, cât să-i mai rămână ceva bănuţi după ce achită chiria, ori să-i fie scăzută chiria la nivelul pensiei actuale! Varianta de a părăsi viloiul nici nu este luată în calcul.

Cât tupeu pot avea vlăstarele nomenclaturii comuniste! Unde scrie că Mioara Roman trebuie să stea în Cartierul Primăverii, pe banii noştri, până la adânci bătrâneţi? Dacă nu (mai) are bani, e simplu: să-şi închirieze o garsonieră în Drumul Taberei; pentru asta are o pensie îndestulătoare. Sau - de ce nu? - să se mute cu fiica sa Oana (o cunoaşteţi de la emisiunile pentru scandalagioaice şi futuriste), care se laudă cu ditamai viloiul în Pipera (cumpărat din sudoarea frunţii ei, se înţelege).

Doamna Roman are totuşi un merit: ne învaţă că în capitalism nu ne ajustăm cheltuielile în funcţie de venituri, ci cerşim de la stat venituri pe măsura cheltuielilor, fie ele şi obscene. Aştept ziua în care, din impozitele pe care le plătim statului, nu vom susţine doar vila de lux a Mioarei Roman, ci şi tratamentele de înfrumuseţare ale Oanei Roman.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite