Calendarul arestărilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin anii '80, de-a lungul şi de-a latul patriei noastre socialiste răsuna o lozincă mobilizatoare: Nicio masă fără peşte! Acum, sloganul zilei sună cam aşa: Nicio zi fără arestări!

Atunci îl uram pe Ceauşescu pentru că, deşi trăiam în ţara magazinelor goale, ne băga pe gât stavrid, hamsie şi macrou. Acum ştim că, măcar din acest punct de vedere, chiar avea dreptate: cine mănâncă peşte are şanse să trăiască o sută de ani. Peste vreo 25 de ani vom constata, probabil, că arestările de azi seamănă cu peştele de ieri: ambele contribuie la sănătatea naţiunii.

Ieri a fost ridicat, de către procurorii anticorupţie, un personaj a cărui arestare era aşteptată de vreo 15 ani: Sorin Dimitriu. În guvernarea Convenţiei Democrate (am votat-o, deci am dreptul să fiu dur cu ea!), dl Dimitriu a fost şef al Fondului Proprietăţii de Stat (FPS), cu rang de ministru. Ce jaf s-a făcut atunci cu unele active ale statului nu se poate povesti. Dar pe Sorin Dimitriu nu l-a deranjat nimeni, pentru că erau vremuri în care Justiţia domnului Emil Constantinescu (l-am votat, deci am dreptul să-l judec aspru!) era chioară, şchioapă, rahitică şi cocoşată.

Şi vine anul 2012 să-i strice ploile domnului Sorin Dimitriu! Descurcăreţ din fire, acesta s-a învârtit de un post de conducere, proţăpindu-se ca preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Procurorii spun că Dimitriu acţiona precum interlopii din Ferentari: percepea taxă de protecţie de la mai mulţi subalterni ai săi. Îi ameninţa că, dacă nu-i dau o parte din salariu - între 30% şi 70% -, îi lasă fără serviciu. Prin această metodă, jupân Dimitriu şi doi complici ai săi ar fi obţinut peste 300.000 de lei. O nimica toată: vreo 70.000 de euro. La valoarea lui de fost ministru...

Procurorii numesc asta grup infracţional organizat. Tot pe schema unui grup infracţional organizat a ajuns după gratii şi escrocul-şef al revoluţionarilor, George Costin (ministru secretar de stat în Guvernul Boc), împreună cu doi locotenenţi ai săi. Şantajul şi grupul infracţional organizat le-au adus câte o pereche de cătuşe, zilele trecute, unor naşi ai mafiei taximetriştilor din Capitală. E şi asta o premieră binevenită.

Procurorii anticorupţie au început să dea iama şi printre judecători, inclusiv printre cei de la Curtea Supremă. Nu dorm liniştiţi nici foşti miniştri care se ştiu cu musca pe căciulă. Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, colegi cu Sorin Dimitriu în guvernele moşite de Emil Constantinescu, au fost condamnaţi deja la doi ani de închisoare cu executare şi aşteaptă tremurând recursul. Guvernul Năstase este reprezentat, în lotul penalilor, chiar de cel care s-a aflat în fruntea sa, Adrian Năstase.

Ca naţiune răbdătoare, îi aşteptăm la „brăţări" şi pe miniştrii penali ai actualei Puteri. Dar asta se va întâmpla, probabil, când vor ajunge în Opoziţie. Sigur, cu condiţia ca ei să nu treacă, între timp, din barca actualei Puteri în luntrea viitoarei Puteri...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite