Ca Vîntu şi ca gându’

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În hărmălaia noastră politică, asezonată cu spaime economico-financiare, a trecut aproape neobservată o ştire venită dinspre gurile Dunării.

În vreme ce la Bucureşti plagiatorul Mang lupta eroic să mai rămână o zi în scaunul de ministru al Educaţiei, iar leul devenea tot mai sfrijit de la o zi la alta, la Tulcea se petrecea o întâmplare abisală. Un poliţist neastâmpărat a tras pe dreapta o maşină de lux, marca Audi RS6, pentru că bolidul depăşise limita legală de viteză cu aproape 60 de kilometri. Când s-a apropiat de şofer, ochii i-au picat pe mustaţa acestuia, iar auzul i-a fost gâdilat de vocea lui graseiată. În faţa agentului de circulaţie se afla ferrrrrmecătorul Sorin Ovidiu Vîntu.

Credinţa populară este că, în astfel de situaţii, nouă poliţişti din zece cad la pace cu şoferul cel bogat şi contravenient. Mai ţin unii la preţ, se mai dau o vreme incoruptibili pentru a duce negocierea în zona profitului gras, dar în cele din urmă bat palma, discret, cu jupânul. Vorba ceea: să fie bine pentru toată lumea.

Mai există însă şi poliţişti precum agentul-şef adjunct Sorin Tătaru din Tulcea. Când s-a trezit cu Vîntu în postura de inamic al legii, n-a cedat niciun milimetru în faţa acestuia. Avea un aliat imbatabil: imaginile cu autoturismul lui Vîntu, surprinse cu ajutorul camerelor de pe maşina Poliţiei. Pe Tătaru nu l-au tentat banii mogulului, nu l-au speriat puterea şi influenţa acestuia. I-a cerut actele, l-a legitimat şi a luat decizia: permisul de conducere suspendat pe trei luni!

Apoi, când informaţia a ajuns la presă, poliţistul a explicat calm: „A fost oprit în trafic pe o porţiune în care limita de viteză era de 50 de kilometri pe oră, la ieşirea din municipiu, pe drumul Tulcea - Constanţa. Avea 107 kilometri pe oră". Calmul său poate fi explicat prin informaţia livrată de „Ziarul de Tulcea": agentul Tătaru este foarte cunoscut în judeţ pentru faptul că nu iartă absolut pe nimeni. Printre „victimele" sale s-au numărat, de-a lungul vremii, hip-hoper-ul Puya şi fotbalistul Sabin Ilie. Acum are în palmares şi un mogul...

Întâmplarea mai naşte o întrebare, care ţine de morala publică: păi, nu era domnul Vîntu atât de bolnav, încât nu suporta regimul de detenţie? Nu a sufocat dumnealui instanţele de judecată cu certificate medicale care-i demonstrau beteşugurile îngrozitoare? Nu venea la tribunal în căruciorul cu rotile ori sprijinit în cârje?

Iar acum constatăm... ce? Că dl Vîntu îşi conduce singur maşina, că nu are nevoie nici de şofer, nici de copilot - ba, mai mult: că apasă pedala de acceleraţie, pe şoselele patriei, precum Schumacher pe circuitele de Formula 1.

Circulă liniştit, SOV accelerează pentru tine!

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite