Bombe în calea votanţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul trebuie încurajat să voteze, nu chinuit ca hoţii de cai, de parcă a vota este o infracţiune!

A fost marea nedreptate făcută unor alegători extraordinar de responsabili, care au înţeles să iasă la vot în număr mare. Alegători capabili să treacă ştacheta pretenţioasă a celor 50%, pentru ca referendumul să fie validat, iar alegerile să aibă greutate.

Cozile din Bucureşti, de la Castellon, de la Voluntari sunt o palmă ruşinoasă aplicată pe obrazul cetăţeanului român. La ora la care Gara de Nord gemea sub povara cozilor interminabile, zeci de secţii de votare erau pustii ca plajele americane după trecerea uraganului Katrina. Mulţi români nu au reuşit să voteze, deşi se înarmaseră cu multă răbdare.

Nu e corect! Cetăţeanul trebuie încurajat să voteze, nu chinuit ca hoţii de cai, de parcă a vota este o infracţiune! Drumul spre urne nu trebuie presărat cu bombe!

De aceea, pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale, trebuie făcut ceva. De exemplu, să fie mărit numărul secţiilor speciale, în care să poată vota orice cetăţean al cărui domiciliu oficial se află în altă parte. Mai ales că trăim vremuri cu o dinamică specială, în care oamenii se mişcă brownian după o slujbă, un job, o carieră.

Ar mai fi o soluţie: renunţarea la secţiile speciale şi introducerea listelor suplimentare la toate secţiile de vot. Să poată vota oricine, oriunde! Teama de fraude e o prostie, căci există antidot pentru cei puşi pe prostii. Amenzi, dosare, cătuşe, puşcărie - care-i problema? Vor să fure - să plătească! Nu prin piedici puse alegătorilor se rezolvă problema fraudelor.

Ultima prostie a televiziunilor este violenţa cu care s-au aruncat asupra cetăţenilor care votau la secţii speciale. „De unde sunteţi?" „Din Afumaţi". „Şi de ce nu votaţi la Afumaţi?!?!?" „Păi, am venit în vizită la socri". „Aha... tocmai acum, în ziua alegerilor?!?!?"

Cu alte cuvinte, în ziua alegerilor nu mai ai voie să mergi nici la rude, nici la prieteni, nici la munte, nici la mare, nici să fii student sau zidar în altă localitate, căci îţi pierzi dreptul de a vota. Sau, mă rog, ai dreptul, însă numai dacă rezişti trei ore la coadă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite