Beizadeaua

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început au părut nişte creaturi bizare. Erau puţini şi nu ne deranjau.

Cel mult, ne revoltau prin tupeul lor grosolan, asortat cu plăcerea de a nu respecta regulile de convieţuire socială. Îi vedeam la ştiri şi ziceam: noroc că tembeli dintr-ăştia nu sunt pe toate drumurile.

Între timp s-au înmulţit într-atât, încât chiar îi întâlneşti peste tot: pe străzi, prin restaurante, prin cinematografe, prin parcuri, pe stadioane. Îi vezi mai mult la volan şi mai puţin pe trotuar, pentru că le place să conducă maşini bengoase. Îşi fac veacul prin cluburile de fiţe, în căutare de piţipoance, iar pe stadioane îşi iau abonament la lojă, să vadă şi pulimea ce tari e muşchii lor.

Au devenit pericol social. Omoară în serie, ca nişte killeri profesionişti. De cele mai multe ori o fac din inconştienţă şi din tembelism. Beau până nu mai ştiu de ei (uneori se şi droghează), apoi urcă la volan. Regulile de circulaţie nu sunt făcute pentru ei. Dacă în oraş trebuie să circuli cu 50 km/oră, ei accelerează la 200. Dacă semaforul arată roşu, lor li se pare că e verde. Dacă întâlnesc un indicator „Acordă prioritate", ei îşi acordă prioritate absolută.

Tupeul li se trage de la faptul că sunt copii de bani gata. Ei ştiu că la majorat, odată cu urarea de „La mulţi ani şi la mulţi bani!", li se cuvine o maşină ca tancul, să moară de ciudă ceilalţi şmecheri, iar gagicile să se dea pe spate. La 18 ani şi o zi pot să gonească deja oficial pe străzile patriei, pentru că au experienţă bogată: babacu' le-a dat să conducă pe şest încă de la 15-16 ani, să-şi facă mâna. Cu permisul nu e o problemă, pentru că face parte din cadoul de majorat, la pachet cu maşina; oricum nu costă mai mult de o mie de euro (la Piteşti se ia şi mai ieftin).

Şi apoi, dă-i bătaie! Viteză, frate, adrenalină şi alcoale! Să curgă sânge, să cânte muzica! O mucoasă din Constanţa urcă pe trotuar şi nenoroceşte un pensionar. Un satanist, fiu de doamnă senator, îl bagă sub roţi pe un cetăţean oripilat că tâmpiţelul îşi bătea prietena. Iar acum, un gogoman de 19 ani comite toate nenorocirile posibile: se îmbată ca porcul, urcă la volan, nu opreşte la semnalele Poliţiei, accelerează ca nebunul prin centrul Capitalei, omoară doi oameni, se dă jos din maşină şi fredonează din BUG Mafia: „Fără rezidenţă la penitenciar / Fără să mă stilizeze gaborii cu creta pe trotuar".

Gogomanul - ca şi satanistul sau mucoasa - face parte dintr-o specie tot mai periculoasă: beizadelele. Aceste creaturi, lipsite de bun-simţ şi de raţiune, dar cufundate de mici în bani, produc accidente tot mai des, cu urmări tot mai grave. Iar la final, dacă nu fac pipi pe Dumnezeu (precum beizadeaua Plăcintă), atunci fredonează din BUG Mafia, la doi paşi de cadavrele cetăţenilor pe care i-au călcat... 

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite