Atenţie, se dispare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vremea Împuşcatului, activiştii de partid nu aveau curaj să pronunţe numele Şefului, de aceea depersonalizaseră chiar şi limba română: se pleacă... se vine... se doreşte... se vrea...

Acum, văzând agitaţia transfrontalieră a diverşilor infractori, putem trage un viguros semnal de alarmă: atenţie, se dispare!

Ca şi cum nu era suficientă aventura africană a deputatului Mihail Boldea, care ne suna din Kenya ca să ne spună ce frumos e în Congo, iată că un nou politruc dedulcit la bani a găsit orificiul de intrare în gaura de şarpe. Codruţ Marta - fost şef de cabinet, la Fisc, al lui Sorin Blejnar - a dispărut de acasă din 21 mai, carevasăzică de nouă zile. Rudele sale spun că a fost răpit şi scos din ţară, dar toată povestea pare cusută cu aţă albă. Domnul Codruţ intrase în vizorul procurorilor pentru uşurinţa cu care făcea bani din tranzacţii dubioase. Pesemne că înalta poziţie obţinută pe filiera arădeană a clientelei de partid (Falcă - Blejnar - Marta) l-a ajutat să-şi sporească averea înainte de a dispărea de pe radar. Poate că omul n-a ajuns chiar în Africa, dat fiind că deţine ceva proprietăţi şi derulează ceva afaceri pe la Monte Carlo...

Aici are de lucrat Guvernul Ponta: la prinderea în năvod a corupţilor fostei guvernări, nu la salvarea propriilor corupţi! Dacă şeful de cabinet al lui Blejnar făcea bani cu găleata dintr-o poziţie-cheie în statul român, mă gândesc că simţea şi superiorul său - însuşi dl Blejnar - mirosul îmbătător al milioanelor de euro. Din această perspectivă, „recuperarea" lui Codruţ Marta devine o miză importantă.

Astăzi este un termen important în procesul „Năstase - Trofeul Calităţii". Dacă nu va fi dată sentinţa finală, în orice caz, ne apropiem de ea. Cei cinci judecători au scăpat de presiunea adresei guvernamentale trimise de acarul Grăjdan, dar s-au izbit de indicaţiile grosolane ale noului ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean. Odată cu trecerea din Opoziţie în băncile Puterii, acesta a schimbat discursul: nu mai zice că Năstase este victima unui proces politic, ci spune că Năstase este pur şi simplu nevinovat. Ca ministru al Justiţiei, altele ar trebui să fie preocupările sale. De exemplu, să le creeze magistraţilor confortul profesional de a aplica legea în cazuri precum Marta, Blejnar şi - de ce nu? - Năstase.

Dar pentru ca Guvernul Ponta să acţioneze eficient, e nevoie ca membrii săi să realizeze un lucru: că au ajuns la guvernare. Performanţă care-i este încă inaccesibilă altui june-minune, Daniel Constantin, cel care conduce Ministerul Agriculturii de aproape o lună. Aflat în turneu electoral prin nordul Moldovei, Constantin (zis şi ăla micu') le-a transmis activiştilor PSD+PNL+PC din Suceava: „România nu mai poate să continue cu această guvernare mincinoasă!"

În stânga sa se afla Victor Ponta, prim-ministru. În judeţul lui Flutur, ăla micu' prinde fluturi.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite