Şobolanii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă zecile de ani de comunism au distrus ceva important în România, apoi acel ceva este caracterul oamenilor.De aici ni se trag toate celelalte.

Bun înţeles, generalizările sunt nesuferite. Nu este vorba despre toţi oamenii. Aţi bănuit probabil că mă refer la aceia înlăuntrul cărora demnitatea, ca noţiune, nu intră în rezonanţă nici cu mintea, nici cu sufletul. Pentru acest soi de vieţuitoare, traiul tihnit şi aparenţele sociale sunt totul. Încolo, orice li se pare negociabil.

Mai grav este atunci când astfel de oameni, folositori la te miri ce matrapazlâc, o zbughesc din cotloanele unde-şi urzesc trebuşoarele, direct spre piaţa publică. Acolo, în hărmălaie, printre negustori şi saltimbanci, găsesc şi ei câte-o estradă numai bună să-şi facă numărul. Cântă fals, la comanda unor baghete invizibile, iar zgomotul de fond le prieşte. Sâcâie timpanul, doar-doar i-o băga careva în... seamă. În general, nu merită să le dai atenţie pentru că îşi iau nasul la purtare. Alteori, profilactic, e bine să-i uşuieşti spre ungherele de unde au scos capul.

Ca să n-o mai lungim, şobolanii de vocaţie au trecut meteoric, şi în această săptămână, prin faţa reflectoarelor publice, cu prilejul zilei naţionale a Ungariei, sărbătorită cu mare fast în România. Poezii înflăcărate, dănţuiri în stradă, cai albi, steaguri, personalităţi istorice româneşti „spânzurate" şi, colac peste pupăză, o nevastă de ambasador încinsă (sufleteşte) de evenimente. Pe scurt, o butaforie care creşte parcă, de la an la an, în dimensiuni. Şi asta, carevasăzică, într-o Europă a unităţii, a graniţelor desfiinţate şi a perspectivelor unei politici externe comune.

Ca un făcut, atitudinea părţii române s-a situat iarăşi între pantalonii lăsaţi în vine şi carotida umflată caragialesc. Vinovaţi au fost, deopotrivă, şi cei de la Putere, şi cei din Opoziţie. Primii n-au reacţionat la festivalul de jigniri la adresa statului român, de frică să nu-şi pericliteze firava şi nesincera alianţă cu UDMR. Ceilalţi au scăpat un alt bun prilej de a tăcea, aruncând în derizoriu o chestiune ce devine supărătoare - mentalitatea de secol XIX a unor extremişti din Harghita şi Covasna, stipendiaţi din surse obscure.

Dar totul s-a transformat într-un coltuc bun de ros pentru alţi şobolani. Ciugulitori din palma stăpânilor de circumstanţă s-au grăbit să amestece lucrurile, ca şi cum la baza întregii poveşti ar fi stat „teama ancestrală" a românilor că „li se va fura Ardealul". Evident, o prostie. În fapt, e vorba despre dispariţia demnităţii şi a bunului-simţ în societatea românească actuală, inclusiv în localităţile în care maghiarii sunt majoritari. Asta au dovedit-o, pe rând, Puterea (din care face parte şi UDMR), prin tranzacţionarea oricărui lucru susceptibil de a-i aduce beneficii, chiar şi a intereselor naţionale, şi Opoziţia, prin politicianismul ieftin şi lipsa de soluţii. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite