Munca l-a exclus pe om

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai deranjant element din discursul dreptei fanatice de la putere este statutul muncii şi excluderea cetăţeanului.

Am avut norocul ca, în cei treizeci de ani de când muncesc, de puţine ori să fi trudit împotriva voinţei mele. Miraculos, mi‑a plăcut ce-am lucrat, mi‑am făcut prieteni, iar munca în sine, deşi poate părea o gogomănie, mi-a părut mai degrabă o distracţie pasionantă. Am fost norocos. Ştiu că, în fiecare luni, 90% din salariaţi îşi târăsc, oftând, oasele către locul de chin. Ar da orice pentru o duminică de 48 de ore. Mi-a fost dat să aud de atâtea ori, rostită cu voce tare, dorinţa de a ieşi în sfârşit la pensie, că mi s-a acrit. E absurd să visezi la bătrâneţe şi la extincţie, încă din tinereţe! O fi prea mare chinul. Filologul din mine are o explicaţie etimologică: cuvintele „muncă / a munci" vin din slavonele „monka / monciti" şi semnificau „chin / a chinui". De unde şi vorbele: „îl muncesc dracii" sau „muncile facerii". Cu excepţia muncii patriotice, eu n-am avut parte de chin. De aceea îi înţeleg şi îi căinez pe cei care suferă la serviciu.

Dar de la a înţelege şi a căina până la a acuza şi a ponegri e drum lung. Cu atât mai mult cu cât argumentul „nemuncii" (argument preluat fără ruşine de la Ceauşescu & Co.) este principala armă ideologică în lupta pentru „modernizarea" României. „Nu se munceşte. Românul e leneş. Staţi cu mâna întinsă. Handicapaţilor! Graşilor!" Această ploaie de epitete şi acuze, fără dovezi, doar cu impresii cântate după ureche, din legende urbane, domină discursul ideologic, de la bloguri semioficiale şi bovarice, forumuri inflamate - de partid -, până la păsăreasca politicienilor. Am văzut şi eu cerşetori oacheşi cu mâna-ntinsă, am văzut şi eu beţivi agăţaţi cu cangea de scaunul din crâşmă, am văzut cu ochii mei certificate de nevăzători la şoferi nervoşi - dar nu asta e regula. În fiecare zi primesc pe e-mail cereri de angajare. Săptămânal dau recomandări, aruncate ca sticla-n ocean, celor cu care am lucrat de-a lungul timpului. Numai din breasla mea au părăsit corabia, anul trecut, 6.000 de jurnalişti. Cei mai mulţi fac foamea sau trăiesc din expediente. La muncă, nu la întins mâna! - parcă îi aud pe nehaliţii ideologi de serviciu. Dacă i-ai lua pe aceşti Mitici de cafenea la-ntors şi le-ai cere o adresă unde se angajează mână de lucru ieftină, vei vedea că dau din colţ în colţ. România e o ţară imatură industrial şi comercial, e la marginea lumii turistice, iar criza de care suferim nu e una de supraproducţie, ci de subdezvoltare. E o criză bananieră. Adevărul e că oamenii vor să muncească - sau chiar muncesc. Dar situaţia reală nu se rezolvă cu hei-rupul ideologic. Dau un singur (trist) exemplu: tânăr colonel de poliţie, căsătorit, cu doi copii. După ce ia salariul, achită ratele, obligaţiile, taxele şi datoriile, rămâne cu 100 de lei. Nu are cum să-şi ia alt serviciu, nu vrea să treacă la „bodigarji". Ce-i de făcut? „La muncă!"

Poate că statul viitorului nu va mai avea nevoie de pensii, de aziluri de bătrâni şi va lichida obligaţiile bugetare pe care le incriminează cu vehemenţă această „nouă dreaptă" ipocrită. Munca îl va exclude pe om definitiv din rândul cetăţenilor. Să fim nişte roboţei mândri şi mulţumiţi dacă, un minut pe zi, ni se ung lagărele şi o oră pe săptămână suntem scoşi din priză. Trai, neneacă, pe banii roboţeilor! Dar nu se ştie dacă ora aia nu ne va fi scoasă pe nas, cu vorbele de mai sus: „La muncă, nu la întins mâna!". 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite