Elevul lui Traian

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru istoricii acestor ani grei, Traian Băsescu va fi în fruntea listei. La personalităţi accentuate, nu la realizări.

Nu glumesc defel când spun că dl Traian Băsescu este cea mai importantă figură politică a începutului de secol. Vivace, intuitiv, rapid, hotărât, aprig, vizionar, el întruchipează (sau a întruchipat, tot deceniul trecut) ideea de lider. În momentele de maximă strălucire, aflat într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu un Parlament ostil, şi-a găsit fără şovăire cuvintele care să-l pună într-o lumină strălucitoare. A fost asemuit cavalerului fără teamă şi reproş care se războieşte cu balaurul hoţiei, corupţiei, lenei şi balcanismului feudal al acestui colţ de lume. Părea întruchiparea ideală a cetăţeanului, când bietul cetăţean îndrăznea să-şi lepede frica ancestrală. Oricine visa puterea era orbit, literalmente, de figura preşedintelui, care câştiga bătălie după bătălie, chiar din situaţii imposibile. Un astfel de om nu creşte în copac, nu e un fitecine. A fost un adversar de temut, un tactician redutabil. Multă lume crede că laboratoarele serviciilor secrete muncesc din greu pentru a-i scrie scenariile de luptă, dar eu, observându-l toţi aceşti ani, am ajuns la concluzia că dl preşedinte ia o hotărâre dimineaţa şi, până seara, toţi cei care-l servesc asudă pentru a găsi cuvinte potrivite şi a calcula consecinţele mişcărilor sale.

Domnia Sa însă a impus acel stil de acţiune care a transformat România într-un câmp de luptă populat numai de aliaţi şi duşmani. Azi, sentimentul care-i însufleţeşte pe concetăţenii noştri este exclusiv ura, asezonată cu o cruntă neîncredere. Apartenenţa la o anumită clasă, averea, profesia şi timpul liber, vârsta, doctrina, până şi idealurile, toate conlucrează la năclăiala unei tensiuni cum nu s-a mai văzut din 1990 până azi. Ţara noastră duduie de ură şi de dispreţ. Cei care au îi urăsc pe cei care n-au. Cei care pleacă îi dispreţuiesc pe cei care rămân. Privaţii îi înjură pe bugetari. Tinerii îi blestemă pe bătrâni. Iar când vine vorba de păreri politice, e iadul pe pământ. Mâinile se-ncleştează neputincioase, sângele se tulbură, privirile se-mpăienjenesc, cuvintele scotocesc până la fundul sacului cu invective. Dacă legea ar oferi o portiţă de scăpare, am asista la crime în direct. Prin strangulare, prin împuşcare, prin turtire, prin tortură. Orice minciună şi insultă sunt justificate, până şi rugăciunea rostită pios foloseşte, dacă adversarul, ba nu, duşmanul, crapă pe loc. Îndrăznesc să cred că aceasta e, vai!, cea mai mare, unica realizare a preşedintelui. Cine nu e cu noi e împotriva noastră. Merită să piară. Nu oricum, ci zvârcolindu-se-n chinuri, neputincios.

E o stare profund anormală. Chiar şi cei puţini cu mintea-ntreagă se simt luaţi de val. E o situaţie contraproductivă şi cel mai bun exemplu e ura dintre politicieni, care a dus la moartea unor oameni nevinovaţi în această iarnă. Iar dincolo de acest tablou dezolant, avem modelul de comportament politic care a devenit norma unanim acceptată. Când, în urmă cu doi ani, dl Crin Antonescu susţinea, în campania electorală, revoluţia bunului-simţ, am crezut că este posibil să îngropăm, măcar un deceniu, securea războiului. Dar preşedintele liberal, de capul lui sau de capul - mai prost - al consilierilor de strânsură, a hotărât să urmeze, pas cu pas, modelul Băsescu. E foarte departe, prin faptă şi vorbă, de speranţa normalităţii promise ieri. Ambiţios, elevul Antonescu a fost înghiţit de profesorul Băsescu!

Florin Iaru este poet şi publicist. A publicat volume precum „Înnebunesc şi-mi pare rău" (1990), „Poeme alese" (2002) şi „Fraier de Bucureşti" (proză scurtă, 2011).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite