Blonda lui Bote şi roiul de extratereştri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai nişte extratereştri năuci ar mai pune botul la serviciile de propagandă naţională şi europeană. Altcineva nu!

Nu intru bine în casă, că soţia îmi taie elanul, cu voce gâtuită, cu deznădejde-n priviri: „Stai jos! Şi taci! Aşa nu se mai poate! S-a sfârşit!" Cele mai zurlii gânduri îmi zboară prin tărtăcuţă. Am încurcat vreun amănunt? Am rătăcit ceva? Nu apuc bine să gândesc toate astea până la capăt, că ea continuă: „Dragă, ce tragedie inimaginabilă, Bote a bătut-o măr pe Bianca!"

Şi-mi arată ecranul televizorului - unde tocmai se desfăşoară drama celor două celebrităţi din titlu. Ca la un semnal, ne punem amândoi pe un râs homeric. Şi râdem, râdem de ne dau lacrimile. Această farsă, în care revistele de scandal pompează de atât timp energie vie, nu vrea să moară de moarte bună. Povestea se învârtoşează, se încolăceşte, cunoaşte suişuri, ameţitoare coborâşuri şi izbuteşte să ţină prima pagină. Inutil să vă spun că îndărătul declaraţiilor, pozelor, supărărilor, dezvăluirilor şi al unui potop de cuvinte nu e nimic. Sau poate ceva mai rău decât nimicul: minciuna.

Iubite cititor, trage-ţi răsuflarea! Proiectul de otevembelizare continuă, chiar şi fără Elodia, care încă se încăpăţânează, de unde o fi ea, să-şi apere misterul. Însă, în serialul amoros ce face deliciul publicului, protagoniştii nu au nicio treabă cu adevărul. E o făcătură de la un capăt la altul - nici măcar asta n-ar trebui să ne mire. Fiecare e liber să creadă despre sine ce pofteşte. Are dreptul sau nebunia de a-şi vinde produsul fraierilor.

Nici nu mă miră că există atâţia naivi care cumpără. Istoria lumii e (şi) o istorie a escrocheriilor de clasă. Însă aici avem o mare problemă: intermediarii, mijlocitorii, comercianţii. Adică - după expresia consacrată - o anumită parte a presei: cea care îi pozează pe eroi, care le construieşte şi le publică poveştile, ori cea care pune reflectoarele, accentele, sau se preface în avocat al diavolului, ştiind prea bine că răspândeşte o mare şi gogonată minciună.

Nu vă faceţi iluzii - toată mass-media ştie că e făcătură. Şi cei care o promovează, şi cei care tac. Dar joacă această conspiraţie a tăcerii. În joc sunt bani, nu atât de mulţi ca-n politică (unde părerile măcar diferă), dar, oricum, bani falşi. E un caz flagrant în care presa vinde în vrac poveşti de adormit copiii, cu deplină rea-credinţă. Câinele de pază trage la aghioase, sătul.

Veţi spune că ţara arde şi editorialistul se piaptănă. Ne ducem la vale neputincioşi, iar eu mai am timp de prostii. Văd în acest fenomen media mai mult, însăşi realitatea economică europeană. Construită în laborator, pentru minţi cumplit de odihnite, propagandă de dragul propagandei, acoperind lumea cu fotoşoape şi reţete cu termen redus, presa furnizează batiste parfumate pe post de paraşute. Europa Unită scârţâie din încheieturi, dar, înainte de a stinge lumina, publicul trebuie măcar să viseze frumos. Somn uşor, aşadar. Căci numai extratereştrii ar mai crede sloganul cu ieşirea din criză.

Florin Iaru este poet şi publicist. Este autorul a numeroase volume de poezii, publicate atât în ţară, cât şi în străinătate

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite