„Acest guvern ticălos“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gura păcătosului adevăr grăieşte. Iar când Dumnezeu vrea să piardă pe cineva, mai întâi îi ia minţile. Ce coincidenţă!

Am revăzut înregistrarea video, să văd unde şi dacă a pomenit dl Raed Arafat această sintagmă, „guvern ticălos". Nu am găsit-o. Nici nu m-am putut lămuri ce-i cu premisele, dezvoltarea, consecinţele şi costurile noii Legi a sănătăţii. M-am săturat de asumare, vreau argumente! Fie vorba-ntre noi, cred că nici ministrul de resort n-o înţelege, primind-o la pachet, ca de obicei, de la Cotroceni, aşa cum primeşte şi prim-ministrul, din acelaşi loc sacru, ordinul de zi pe unitate. O lege trebuie discutată de specialişti în domeniu, dar trebuie să aibă, obligatoriu, aprobarea societăţii, chit că o obţine prin interpuşi. Ţin şi acum minte urletele lui Antonie Iorgovan, într-o discuţie cu Adrian Cioroianu, despre Constituţie: „Nu trebuie dumneavoastră să pricepeţi ce am pus noi în ea!" Şi iată că noi, nepricepând ce e-n Constituţie, o suportăm aşa cum a fost concepută, în dispreţul public, în timp ce şmecheraşii o violează de zor!

Important e că preşedintele şi-a călcat pe inimă şi a sunat la un post de televiziune, să-l pună la punct pe secretarul de stat cu limbariţă. N-am să repet ce şi cum a spus. Multe, mărunte, de când România-i ieşi înainte şi-l învesti s-o conducă cu dibăcie spre victoria finală. Dar, ca să revin la începutul articolului, e musai să-l citez pe întâiul om din stat: „Să nu creăm o psihoză că acest guvern ticălos vrea să distrugă sistemul de ambulanţă." Fraza aceasta modestă străluceşte ca perla coroanei şi mă face şi mai mândru de tot ce am scris în acest ziar de cinci ani încoace. Aşa o confirmare, venită din gura preşedintelui, mă emoţionează. Fără să-şi dea seama, Domnia Sa şi-a caracterizat guvernul. A crezut că-l încuie pe Arafat, dar l-a înfundat pe polo-Boc. Odată ieşit din pielea de preşedinte, se prinde imediat ce încropeală de incompetenţe, amantlâc şi interese babane e acelaşi guvern. Ştie, ca şi mine, că orice privatizare din România se lasă cu paranghelie şi cu daruri de nuntă. Exemple? La concurenţă cu universităţile de stat, cele particulare au luat banul prostului şi i-au dat, în schimb, o hârtie cu care să se şteargă la fund. Privatizarea energiei a dat naştere unor băieţi deştepţi care îşi trag, anual, între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro. Regii asfaltului şi-au împărţit ţara. Dar regii, mai mici, ai cablării? Capitalismul de cumetrie a făcut din România ţara cu cei mai mulţi regi pe cap de locuitor şi toţi, absolut toţi, îşi trag seva din banul public. Cum te-ai proptit la ţâţa finanţării publice, cum te-ai şi transformat într-un suveran, fie şi el al cartoanelor, al bordurilor sau al gunoiului. Domnul preşedinte ştie, că de aia „serviciile" scrofulesc la datorie. Însă tace şi înghite. Şi de aia e nervos, adevărul doare ca o măsea stricată. După o astfel de umilinţă, a înghiţirii propriilor gogoşi în sos marinat, oricine scoate o vorbă a călcat pe bec. Şi, nervos, preşedintele a dat pe goarnă.

De aceea, nu căutaţi sensuri înalte sau strategii. Concluzia stă, ca proasta, pe masa prezidenţială, semnată şi parafată de FMI: „Având în vedere că medicina de urgenţă în România funcţionează bine şi că este considerată exemplu de bună practică în regiune, sugerăm ca în acest moment sistemul de urgenţă să nu fie reformat, până ce nu vor exista câţiva indicatori/dovezi de succes ale reformelor introduse în restul sistemului." Păi să nu dai cu Raedul de pământ?

Florin Iaru 
este poet şi publicist. Printre volumele publicate se numără „Înnebunesc şi-mi pare rău" (1990), „Poeme alese" (2002) şi „Fraier de Bucureşti" (proză scurtă, 2011) şi scrie pentru ''Adevărul''.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite