Riscul puciştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În raport cu ce se întâmplă în aceste zile nu sunt nici pesimist, nici optimist.

Victor Ponta şi Crin Antonescu vor intra în istorie ca „Puciştii din iulie", manipulaţi de Dan Voiculescu şi susţinuţi de o majoritate parlamentară precară.

Cam asta e realitatea. Pentru prima dată în România de după 1989 sunt folosite slăbiciunile instituţiilor democratice pentru a se da o lovitură de stat ce e vândută publicului ca voinţă a majorităţii parlamentare.

Regulile Parlamentului României au fost siluite, instituţia Avocatului Poporului desfiinţată, iar Monitorul Oficial trecut cu forţa în subordinea Guvernului Ponta pentru a bloca funcţionarea Curţii Constituţionale. Cam asta a fost povestea începutului de iulie care a continuat cu un „gest firesc" al puciştilor de suspendare a unui preşedinte ales prin vot direct. Întrebarea mea e cum poate o persoană educată cât de cât, care vrea să trăiască într-o ţară civilizată, care are familie sau speră să-şi întemeieze una, să susţină această adunătură de disperaţi care din 2004 până acum nu au făcut altceva decât să pună la cale comploturi? Incapacitatea lor de a atrage oamenii, corupţia care-i roade ca un cancer îi face nefrecventabili în ochii opiniei publice. Singura lor armă nu e decât distrugerea adversarilor, distrugerea cu orice preţ. Pe asta se bazează strategia politică a USL. Şi cu asta se ocupă. Avem un premier care la două vorbe spune trei minciuni. Un lider care se sprijină pe o adevărată familie care conduce PSD-ul într-un stil care aminteşte de clanurile mafiote. Mă întreb ca prostul ce om care munceşte de dimineaţa până seara pentru 15 milioane de lei pe lună se simte reprezentat de PSD? Ce idealuri de stânga transmit, ce viziune au despre România? În două săptămâni şi-au aruncat ţara din nou la marginea prăpastiei şi dau vina pe Monica Macovei pentru asta. Te pufneşte râsul şi apoi plânsul!

Acum, mai fac un pariu riscant. Încearcă să deturneze decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendum. Spun că judecătorii curţii s-au pronunţat pe o lege şi nu pe hotărârea de guvern şi că ei, puciştii, organizează referendumul conform voinţei lui Victor Ponta şi nu conform deciziei judecătorilor. Dar, atenţie, USL îşi asumă un mare risc dacă merg pe acest drum, riscul fatal, pentru că decizia judecătorilor Curţii are sens şi ca o condiţie de validare a unui referendum. Din moment ce s-au pronunţat că pentru a fi validat, la un referendum trebuie să participe 50 la sută plus unu dintre alegători, e destul de dificil de crezut că se vor supune dorinţei domnului Victor Ponta de a valida referendumul în orice condiţii.

De fapt, puciştii au început să piardă teren. Decizia de ieri i-a aruncat în degringoladă şi au pierdut susţinerea opiniei publice. Oricât ai urî un om nu poţi să-ţi faci singur rău şi să laşi nişte hahalere la putere care vor aduce orice asupra ţării mai puţin prosperitatea şi pacea. Apropo de asta, de ce bugetarii nu şi-au luat salariile mărite cu opt la sută? Pentru conformitate, sunt câţiva care le-au luat, dar doar aceia care lucrează în instituţii publice care se autofinaţează! Vom mări salariile, vom mări pensiile! Veţi mări pe dracu'! Banii ăia trebuie să-i facă cineva şi nu voi îi veţi face, ci noi, cei chemaţi să voteze.

Emilian Isailă este jurnalist

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite