Pariurile pierdute de Crin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL este un partid aflat într-o criză profundă după aventura eşuată a suspendării.

Liderul Crin Antonescu a mizat totul pe eliminarea lui Traian Băsescu şi a făcut un pariu greşit. Dar nu numai atât, Crin Antonescu a mai făcut şi un al doilea pariu greşit, cel prin care a remorcat partidul la căruţa mediatică a lui Dan Voiculescu.

Aceste două mari erori au transformat PNL dintr-o formaţiune politică frecventabilă şi cu un discurs pus în slujba clasei de mijloc, într-o reîncarnare a României Mari din anii 1990. Discursul liderilor PNL este unul aproape de paroxism, orbit de ură împotriva lui Traian Băsescu.

PNL a fost partidul care a supravieţuit după prăbuşirea Convenţiei Democrate din 1999. PNŢ, nu. Asta s-a întâmplat datorită viziunii şi consecvenţei lui Theodor Stolojan şi a lui Valeriu Stoica. PNL, la începutul anilor 2000, şi-a găsit susţinători într-o societate dominată de PSD-ul lui Adrian Năstase. Crearea alianţei DA în 2003, alături de Partidul Democrat, va reprezenta o renaştere a mişcării de centru-dreapta. Dar odată cu retragerea lui Stolojan şi venirea lui Tăriceanu, PNL a intrat într-o perpetuă degringoladă. Liderii lui au fost mânaţi în luptă numai de obsesia de a fi cu orice preţ la guvernare şi de războiul cu noul duşman suprem, Traian Băsescu. Plecarea lui Tăriceanu a fost urmată de venirea lui Crin care a accentuat violenţa de limbaj şi acţiunea politică agresivă. Astăzi, PNL e un partid antieuropean. Preşedintele acestuia, prin intervenţiile sale, a atacat tot ce putea fi atacat din ceea ce formează fundamentul lumii democratice - judecători, comisari europeni, Departamentul de Stat al SUA, prim-miniştri, jurnalişti străini şi români.

Pentru PNL va fi destul de dificil să reintre în contextul democratic. Crin Antonescu şi-a pierdut orice urmă de credibilitate, iar prin faptul că a dat cu flit începerii lucrărilor Senatului României, liderul liberal nu a făcut decât un nou gest nesăbuit. Şi-a pus în încurcătură atât partidul, cât şi susţinătorii, confirmând faptul că e inconsecvent.

PNL va fi partidul care va pierde cel mai mult după alegerile din decembrie. USL nu este o construcţie care să reziste după confruntarea din decembrie şi asta pentru simplul fapt că pe umerii ei atârnă tot dezastrul produs de puciul din iulie. Atât Crin Antonescu cât şi Victor Ponta vor ieşi din politică la sfârşitul acestui an, fie că vor, fie că nu. PSD are mai multe resurse să se refacă şi poate renaşte dacă renunţă pentru totdeauna la axa Iliescu-Năstase-Ponta, optând să se integreze, în sfârşit, în Uniunea Europeană. Pentru PNL e mai greu. Au nevoie de un nou Stolojan care să recâştige credibilitatea pierdută în tot felul de aranjamente politice păguboase.

Emilian Isailă este jurnalist

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite