Olguţa şi postacii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, doamna senator se arată îngrijorată de ce se întâmplă pe site-uri, dar în campania electorală nu era.

Olguţa Vasilescu - o doamnă drăguţă şi, în acelaşi timp, senator PSD - vrea să treacă o lege prin Parlament care să cenzureze comentariile online de pe site-urile de ştiri. Când am citit informaţia, primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost să mă întreb de ce atât de mulţi politicieni de la noi şi de aiurea îşi propun să rezolve problemele de nerezolvat ale jurnalismului.

Al doilea gând a fost că partidele nu mai au bani să plătească armatele de postaci care înjură şi se ceartă pe forumurile site-urilor de ştiri. Şi pentru că vor să renunţe la ele, s-au gândit să interzică orice comentariu. Nu ştiu cum îşi propune Olguţa să-i alunge pe postaci, sper că nu vrea să inventeze un minister al cenzurii online şi să-i angajeze acolo pe bugetarii restructuraţi de Boc.

Una peste alta, ce se întâmplă în zona comentariilor online reprezintă o problemă, dar e o problemă a editorilor şi a jurnaliştilor care deţin site-uri şi bloguri sau lucrează pentru acestea. În niciun caz nu e problema Olguţei Vasilescu sau a oricărui politician din România.

Media românească trece prin cea mai profundă criză din ultimii douăzeci de ani. Criza economică a lovit profund industria de ştiri, iar pe lângă asta, presa mondială se mai confruntă şi cu o criză de sistem - cumpărătorii de spaţiu publicitar nu mai pot susţine posturile TV, ziarele şi site-urile. Managerii de presă din întreaga lume caută cu disperare noi modele de afaceri pentru a atrage audienţă şi venituri de la public. O soluţie-miracol nu a fost găsită. Sunt tot felul de încercări, dar, până una-alta, e un domeniu aflat într-o profundă criză.

Una dintre problemele presei este şi aceea a comentariilor extremiste de pe forumuri. S-a creat un cerc vicios. Editorii evită să cenzureze comentariile pentru că scade traficul site-ului respectiv, dar, în acelaşi timp, părerile violente, înjurăturile şi atacurile trag în jos orice dezbatere. Multe site-uri de ştiri importante din străinătate cenzurează comentariile cititorilor, dar la noi s-a perpetuat ideea unei libertăţi depline în ceea ce priveşte „vocea publicului". Doamna Olguţa Vasilescu vine astăzi şi se arată îngrijorată de ce se întâmplă pe forumurile ziarelor şi ale posturilor de televiziune, dar, prin angajarea postacilor de către partide, indivizi plătiţi să desfiinţeze articole, ştiri sau opinii contrare partidului respectiv, au încurajat violenţa şi limbajul suburban.

Astăzi, doamna senator se arată îngrijorată de ce se întâmplă pe site-uri, dar în campania electorală nu era. A uitat de cruzimea războiului online de la alegerile trecute. Orice iniţiativă de acest gen e doar propagandistică, iar problema comentariilor de pe forumuri trebuie rezolvată de editori şi de jurnalişti, nu de politicieni, oricât de drăguţi ar fi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite