Conjuraţia imbecililor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlul cărţii geniale scrise de John Kennedy Toole, dispărut prematur, se potriveşte ca o mănuşă cu ce se întâmplă în aceste zile în România.

În povestea imaginată de scriitor, personajele sunt oameni mediocri prinşi în capcana vieţii cotidiene, lipsiţi de soluţii şi de speranţă. În România avem de a face cu oameni mediocri care au ajuns să conducă o ţară şi care nu reuşesc decât s-o scufunde.

Conjuraţia imbecililor din România, condusă de Victor Ponta şi Crin Antonescu se apropie de final. Aceşti bărbaţi ce reprezintă o struţo-cămilă politică (USL) au pornit un război împotriva preşedintelui ales al României, crezând că prin îndepărtarea lui vor putea să pună mâna pe frâiele sistemului de justiţie şi să-şi scape acoliţii politici de la închisoare.

Dar războiul a fost mai dificil decât se aşteptau. „Uşa ne-a fost trântită în nas de ăştia cu boicotul", s-a plâns Victor Ponta într-o şedinţă de Guvern halucinantă. Această conjuraţie a distrus viaţa şi cariera multor angajaţi ai statului care au fost puşi în afara legii de ordinele aberante. Imaginaţi-vă ce guvern avem, unul care în trei luni de zile a schimbat 12 oameni. Şi, nu numai atât, ne-am ales după remaniere cu un ministru antisemit, Dan Şova, şi cu Mona Pivniceru, nominalizată de la Justiţie special pentru a decapita Parchetul General şi DNA.

Această guvernare alunecă înspre o zonă tragicomică. Pe măsură ce trece timpul, ticăloşia conjuraţilor iese la suprafaţă. Modul în care sacrifică oamenii, modul prin care încalcă legea numai pentru a-şi atinge scopul suprem seamănă din ce în ce mai mult cu o scenă dintr-o piesă de Moliére.
Conspiratorii au pornit acest asalt asupra ordinii sociale a României doar pentru simplul fapt că, analizând sondajele de opinie, au ajuns la concluzia că Traian Băsescu şi-a pierdut popularitatea. Şi s-au hotărât să i-o crească. Aşa se vede de la distanţă. Din interior, imaginea e a unor oameni mediocri bântuiţi de teama că vor ajunge la închisoare pentru că judecătorii au început să dea decizii de condamnare a corupţilor.

În România, trăim în aceste zile o confruntare care va schimba definitiv modul în care se va face politică. Conjuraţia imbecililor se va prăbuşi mai devreme sau mai târziu, nu va rezista la presiunea opiniei publice din ţară şi din afara ei, iar în acel moment ne vom cutremura de câtă prostie şi ticăloşie ascunde.

Emilian Isailă este jurnalist "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite