Despăgubiri în loc de apă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În verile dinaintea lui ’89, ne uitam cu toţii la televizor cum agricultorii dădeau „bătălia pentru apă“.

De la cei mai înalţi demnitari comunişti până la ultimul politruc comunal, cu toţii transpirau la gândul că vine vara şi pe câmp nu va ajunge destulă apă, iar cuvântul „secetă" era un tabu, o sintagmă dintre cele interzise în agricultură. Era inevitabilă canicula din aer, dar în niciun caz nu era permisă seceta în pământ!

Comunismului de tip ceauşist din acei ani i se pot reproşa câte în lună şi în stele, dar vizavi de agricultură sau, mai exact, în raport cu ceea ce se întâmplă azi în agricultură, nu-i prea poţi găsi nod în papură.

Ei bine, dacă pe atunci „bătălia pentru apă" şi asigurarea umidităţii în sol era o sarcină de plan monitorizată cu maximă severitate de către structurile puterii, acum politrucii din toate partidele şi chiar funcţionarii cu atribuţii directe în agricultură au cu totul alte griji. Ei pornesc de la constatări comode - ba că s-au furat ţevile şi pompele de irigare (atenţie, s-au furat în '90-'92, acum suntem în 2012!), ba că terenurile sunt fărâmiţate, ba că plouă din ce în ce mai rar. Şi ajung la concluzia că agricultura e condamnată în mod inevitabil la meteodependenţă, dacă nu chiar la dezastru.

Astăzi nu se mai vorbeşte despre necesitatea prevenirii secetei în perioadele caniculare, nu se mai mobilizează nimeni pentru creşterea umidităţii în sol, nu mai transpiră niciun demnitar la gândul că în câmp nu mai e destulă apă. În schimb, cum apar primele semne de uscăciune politrucii încep să promită despăgubiri şi strategii de combatere a efectelor secetei. Toţi miniştrii Agriculturii de după '90, fără excepţie, începeau primăvara prin a spune că nu va fi secetă şi că anul agricol va fi bun, continuau vara spunând că „asta nu e secetă" (deşi pământul le crăpa sub picioare), după care, spre toamnă, anunţau vag o strategie şi mai ales despăgubiri. Las' să fie pagube, că are statul şi UE destui bani să vă scoată din foame.

Acum, în 2012, fermierii au din partea Ministerului Agriculturii şi o superofertă: pe lângă despăgubiri, se vor mai da şi, în avans, o jumătate din subvenţiile pe suprafaţă: 55 de euro la hectar. Despăgubiri, în loc de apă.

Dan Străuţ este editor financiar "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite