Cea mai frumoasă poveste din lume

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Arghezi (1880-1967), ziarist şi scriitor român: „Ziaristul bun e superior scriitorului bun, care râvneşte la posteritate".

Nu sunt de găsit greşeli în fraza de mai sus. „Ce este un ziarist?" e o întrebare tot mai răspândită printre cei care, oricum, nu ştiu să citească, şi nu vor învăţa nici de acum înainte.

Ziarist este cel care a scris înaintea celorlalţi cronica prieteniei dintre Annie Walsh şi Ivy Turner. Şi n-aţi uitat, sper: ziaristul bun e superior scriitorului bun, care râvneşte la posteritate.

Şi cine au fost Annie Walsh şi Ivy Turner? Am aflat toţi prea târziu. Un fapt: ziarele scriu istoria când, de obicei, e prea târziu.

Annie Walsh şi Ivy Turner au murit în luna februarie a anului 2012, la o săptămână distanţă una de cealaltă. Doamnele trăiseră 99 de ani fiecare.

Au fost 99 de ani de viaţă şi 95 de ani de prietenie. Recapitulăm: în luna februarie a anului 2012 s-a sfârşit cea mai veche prietenie din lume, începută în 1917, în timpul Primului Război Mondial, pe ploaie, în foarte englezescul oraş Oldham. De acum, Raiul ar face bine să existe.

Scriitorii buni creează veacuri de singurătate şi iubiri cât secolul, poeţii reuşesc să îmbrace pijamale croite din fluturi. E magnific, dar e şi puţin. Annie Walsh şi Ivy Turner au trăit nu în paginile unui roman, ci ale unui ziar, acolo, printre fapte diverse, tragedii repetabile şi cuvinte dezlănţuite.

Sunt anii jazzului: Annie şi Ivy se mărită - cu Albert şi Fred. Lunile de miere se consumă la Blackpool. Începe al Doilea Război Mondial, Annie renunţă la slujbă şi va avea trei copii. Ivy nu va avea niciunul. Ivy va deschide o afacere cu perdele făcute manual. Înţelegeţi? Perdele făcute manual!

E deja 1976, soţul lui Ivy, Fred, moare de bronşită. De bronşită! Cele două femei vor fi văduve şi, deja nonagenare, se vor ajuta una pe alta. Fapt divers?

Din 2009 nu se vor mai vedea, dar continuă să îşi vorbească şi să nu uite. Medicii le interzic să mai călătorească, dar de unde să ştie medicii ce gări cunoaşte memoria?

Fapt divers? În luna februarie a anului 2012 în Anglia au murit, la distanţă de o săptămână, două femei în vârstă de 99 de ani. Erau prietene de 95 de ani. Cei care le-au cunoscut spun despre ele că nu s-au certat niciodată, dar asta ar putea foarte bine să fie o exagerare.

Andrei Crăciun este şef secţie publicistică ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite