VIDEO Cristi Ganea, „bombardierul“ lui Hagi, a jucat cinci ani într-un sat de lângă Bilbao. Fiul unor „căpşunari“ români s-a întors în ţară convins că poate fi fotbalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Ganea marchează un gol în meciul de fotbal dintre Viitorul Constanţa si Apoel Nicosia FOTO Sportpictures.eu / Răzvan Păsărică
Cristi Ganea marchează un gol în meciul de fotbal dintre Viitorul Constanţa si Apoel Nicosia FOTO Sportpictures.eu / Răzvan Păsărică

Cristi Ganea este omul momentului în fotbalul românesc, reuşind un gol magistral în partida Viitorul-Apoel Nicosia 1-0, din preliminariile Ligii Campionilor.

Ganea are 25 de ani şi pănă să ajungă fotbalist de naţională, unde a debutat în partida amicală cu Chile, a avut de tras. Originar din Telciu, la 40 km de Bistriţa Năsăud, Cristi s-a apucat să bată mingea din „vina“ tatălui, fost jucător de ligă a doua la U Cluj. La 9 ani jumătate deja la uşa părintească bătea prima ofertă, de la Inter Viişoara. „Ai mei au acceptat. Patronul clubului avea gânduri mari, dorea să ajungă în B cu o echipă necunoscută. Şi încerca să strângă tot ce era mai bun în judeţ la toate categoriile de vârstă pentru că era un proiect pe termen lung“, povestea Ganea într-un interviu. 

Aşa au apărut şi primele trofee ale carierei: „La 11 ani, la  turneul Gheorghe Ola, cu vârsta de 91, eu eram 92 – am luat locul 1 pe ţară. Anul următor am luat şi titlul, şi cel mai bun jucător şi golgheter. În finală mai aveam trei goluri de recuperat ca să ies golgheter: îi făcuseră diploma deja celui care era pe primul loc şi am dat trei goluri şi i-au rupt-o“.

ganea

Plecarea părinţilor la muncă în Spania a însemnat şi mutarea copilului: „Ai mei au plecat la Bilbao. M-am dus să joc la o echipă dintr-un sat de acolo. Au venit de la Athletic Bilbao că vor să mă ia. Dar ei nu ştiau că sunt român. Acolo nu se poate: Bilbao nu transferă decât basci. Am făcut meciuri bune: aveam 15 ani şi dădeam 10-15 goluri, jucam în a doua ligă de juniori. Am jucat 5 ani în Bilbao, la vârsta de 18 ani a avenit o ofertă de la Mallorca. De trei ani. Am decis să mă duc la ei, era o echipă de prima ligă din Spania. Nu se refuză. Nu am jucat decât pentru juniorii lor şi pentru Mallorca B. În ultimul an am evoluat liga a treia, am jucat cu Barcelona II, baza lor sportivă te impresiona. Am avut o accidentare de 5 luni la metatarsian şi nu mi s-a mai oferit contract acolo“. Aşa s-a încheiat cariera peste hotare a tănărului fotbalist, care a revenit în ţară, convins că poate juca fotbal la un nivel înalt. Prima oprire a avut loc la Târgu Mureş, unde a  jucat în liga secundă. Apoi a urmat un sezon la CSU Craiova, alături de care a promovat în prima ligă. Era unul dintre titularii de bază ai echipei, dar surprinzător, la sfârşitul sezonului a fost pus pe liber. A luat-o iar de la capăt, la Săgeata Năvodari, după care a urmat o jumătate de an la FC Braşov, unde a şi debutat în Liga I. 

ganea

Din 2015, Hagi l-a adus în curtea lui şi încet-încet l-a transformat în cel mai bun fundaş stânga dinj ţară, deşi iniţial Ganea juca mijlocaş sau chiar extremă. Sezonul trecut, Ganea a avut o accidentare urâtă la gleznă, care a necesitat operaţie, dar a revenit după câteva luni pe gazon.  

Golul din lovitură liberă marcat în poarta celor de la Apoel nu este singurul de acest gen reuşit de Ganea în acest sezon. el a dat unul similar în prima etapă, contra celor de la Gaz Metan Mediaş.

ganea
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite