USR „a învăţat“ prima lecţie politică: sfâşierea internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna, liderul USR
Dan Barna, liderul USR

În USR  s-au format mai multe tabere: o parte şi-ar dori un nou Congres în februarie, alţi membrii USR îşi doreca partidul să revină asupra deciziei de excludere, iar alţii îl apără frenetic pe Dan Barna, care, de altfel, s-a arătat ferm privind respectarea deciziilor conducerii partidului.

Joia trecută, mai mulţi lideri precum Stelian Ion, Florina Presadă sau Mihai Goţiu au semnat, alături de peste 500 de membri USR, o scrisoare de protest faţă de atitidunea lui Dan Barna. Aceştia au solicitat să se revină asupra deciziei de excludere a Olimpiei Ardelean, mai multă transparenţă în deciziile Biroului Naţional al partidului şi să „înceteze hărţuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna”. În scrisoare se mai cere şi încetarea „execuţiilor politice”, dar şi respectarea opiniilor contradictorii. „Prin ceea ce s-a întâmplat, USR a pierdut masiv într-un aspect esenţial al lui: libertatea de exprimare şi respectful pentru dreptul la opinie al membrilor”, se mai arată în document. Duminică, mai mulţi preşedinţi de filiale ale partidului au cerut pe grupul intern „Poiana lui Iocan” organizarea unui nou Congres în luna februarie care să „împiedice orice viitoare abuzuri, dar şi unul care să întărească instituţional ceea ce e fragil în USR”.

Aroganţa lui Moşteanu
Întrebat ce părere are despre scrisoarea colegilor săi, deputatul USR Ionuţ Moşteanu a spus, nonşalant, că părerea „câtorva sute din 20.000 nu contează”, şi a făcut apel la maturitate. „Sunt sute şi mii de colegi care preferă să fie tăcuţi, sunt oamenii care muncesc şi care trag înainte partidul acesta. Deci câteva sute de semnături din aproape 20 de mii de membri nu înseamnă mare lucru. Aici aş vrea şi eu mai multă maturitate din partea colegilor mei, să înţelegem că suntem un organism politic care funcţionează şi are modalităţi statutare de luare a deciziilor şi să dea dovadă de maturitate şi să avem discuţiile în interior”, a afirmat Moşteanu. Totodată, surse „Adevărul“ spun că şi tabăra Barna a demarat o petiţie de susţinre a actualului preşedinte, care îşi propune să adune cel puţin 1.000 de semnături.

Conflictul din USR arde în continuare, întrucât Dan Barna s-a arătat sceptic în privinţa cererii disidenţilor de a reveni asupra deciziei de excludere a Olimpiei Ardelean. „În momentul de faţă există o decizie foarte clară a Biroului Naţional. Acolo nu este nimic de discutat. Există o cale de atac pe care fosta noastră colegă, dacă consideră necesar, poate să o folosească. Dincolo de asta, partidul trebuie să îşi respecte deciziile organelor de conducere”, a afirmat liderul USR.

Ne scuzaţi, suntem un pic tâmpiţi zilele astea. Şerban  Marinescu, membru USR
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite