Useriştii ar trebui să fie mulţumiţi, au încă peste un milion de voturi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iluziile unei prezenţe în finala prezidenţială s-au spulberat pe 10 noiembrie pentru Dan Barna FOTO Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Iluziile unei prezenţe în finala prezidenţială s-au spulberat pe 10 noiembrie pentru Dan Barna FOTO Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Înfrângerea lui Dan Barna în faţa Vioricăi Dăncilă a fost capul de afiş al primului tur al alegerilor prezidenţiale, prestaţia preşedintelui USR fiind cu atât mai mult comentată, cu cât dezamăgirea unora şi furia altora au fost mai mari.

Rezultatul foarte bun de la europarlamentare nu s-a mai repetat pe 10 noiembrie, iar principala concluzie este că USR nu a ajuns la maturitatea necesară pentru a deveni a doua forţă politică a ţării. Hibele de construcţie, tipul de cultură instituţională bazat pe haos şi dispute interne interminabile afectează partidul. Greşelile lui Dan Barna, în principal refuzul asumării oricărei responsabilităţi pentru „scoaterea României din criză” au redus cota de încredere şi au făcut foarte mult rău imaginii USR. De asemenea, a contat mult în sens negativ obsesia cu anticipatele, din moment ce era clar că alegerile înainte de termen sunt o iluzie constituţională. Iar promovarea anticipatelor ar fi avut drept consecinţă păstrarea Guvernului Dăncilă care ar fi organizat şi alegerile prezidenţiale şi pe cele parlamentare şi poate şi ce pe cele locale! Cum să explici aşa ceva?

USR a arătat că se confruntă cu o criză de leadership, nu sunt singurii în acestă situaţie, iar cauza este confuzia identitară şi de valori. 

Refuzul de a intra la guvernare a fost o eroare majoră, ceea ce s-a demonstrat în acest prim tur al prezidenţialelor. Practic, sutele de mii de voturi pierdute de Barna s-au dus la Iohannis. Criticile pe care le-a încasat Barna că nu a fost mai dur cu Iohannis nu se susţin. Electoratul PNL şi cel al USR s-au suprapus în mare măsură, iar între preşedintele în funcţie şi un candidat care a spus că nu are în mandat salvarea ţării, evident, oamenii au decis să nu-şi irosească votul. Totodată, a căzut şi teoria „votului util”. Nimeni nu renunţă la votul său de dragul unui joc electoral din care nu ştii ceea ce poate să iasă. Dacă au mizat pe asta, că Barna va primi voturi doar ca să nu intre Dăncilă în turul al doilea, s-au înşelat.

Pentru a intra în finală este nevoie să ai un partid puternic în spate sau o mobilizare uriaşă pe reţelele alternative. Nu a fost cazul. Barna nu a avut nici una, nici alta. Dar există şi partea bună a acestei înfrângeri. Totuşi, USR în alianţă cu Plus se bazează pe o zestre de peste un milion de voturi. Nu e puţin. Alţii ar da mult pentru un asemenea bazin electoral.

Până la alegerile locale şi parlamentare, rezervorul electoral al USR poate creşte sau se poate diminua şi mai mult, dar totul depinde de ceea ce conducătorii Alianţei vor decide să facă în următoarele zile şi luni până la următoarele alegeri.

Parteneriatul cu PNL este absolut necesar nu numai pentru turul al doilea al prezidenţialelor, dar şi pentru alegerile de anul viitor, locale şi parlamentare. Localele sunt esenţiale. Structurile de putere în teritoriu contează enorm, de aceea PSD a rămas pe linia de plutire, chiar dacă se află în cea mai proastă perioadă a istoriei sale. Relaţia cu Plus este deasemenea crucială şi are nevoie de clarificare. Competiţia pentru Primăria Bucureştiului va fi un test uriaş cu efect major asupra alegerilor parlamentare. USR, care se vedea deja cu primăria în buzunar, şi PNL trebuie să se gândească bine ce fac, mai ales că nu se schimbă nimic şi scrutinul rămâne într-un singur tur.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite