Traian Băsescu: Putin cu Federaţia Rusă atât pot să arate, tancuri şi tunuri. Chinezii au înţeles că soluţia este să vină cu o putere economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Arhivă
Traian Băsescu FOTO Arhivă

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a explicat la Digi24 că nu crede că Federaţia Rusă va ataca Ucraina, argumentând că „nu este tipul de intervenţie care să îi aducă glorie lui Putin”. Fostul şef de stat a mai explicat că liderul rus „vrea să reintre în jocul global”, făcând o comparaţie între Federaţia Rusă şi China şi explicând că cele două state au „o abordare diferită”.

„Nu cred că Federaţia Rusă va invada Ucraina, dar va avea o politică de consolidare a regiunii. Este un model deja consacrat în politică rusă. Când vrei să blochezi accesul unui stat la UE, NATO”, a declarat fostul preşedinte la Digi24.

Fostul şef de stat a făcut o comparaţie între jocurile olimpice şi situaţia tensionată de la graniţa Ucrainei. „O să încerc o comparaţie, avem două evenimente majore ale mapamondului: tensiunile de la frontieră Ucrainei şi jocurile olimpice. Sunt două ţări care se prezintă a fi mari puteri”, a spus fostul preşedinte, dând exemplul Chinei, care a găzduit anul acesta jocurile olimpice. (...) Iar Putin cu Federaţia Rusă atât pot să arate: tancuri şi tunuri. (...) Rusia oferă forţă şi brutalitate”, a mai spus fostul şef de stat.

Traian Băsescu a dat exemplul Chinei, explicând că „la polul opus a fost agresivitatea Rusiei”, iar „China va avansa în credibilitate globală”, însă „Rusia va rămâne la ce a fost, o putere regională. (...) Putin vrea să reintre în jocul global”, însă „nu poţi numai cu tancuri şi tunuri”, a mai completat Băsescu. 

Fostul lider a mai declarat: „China se apropie de produsul intern brut al Statelor Unite, cred că va recupera în următorul deceniu şi va fi cap la cap cu cea mai mare putere economică a lumii. Nu are capabilităţi militare şi probabil nu le va avea, China trebuie să hrănească 1,4 miliarde de cetăţeni. Pe de altă parte, China este depedentă de pieţele europene şi a statelor. În mod clar ne îndreptăm către o lume bipolară, cu două mari puteri”, a declarat fostul şef de stat.

Potrivit fostului preşedinte, Rusia încearcă să-şi păstreze locul, dar prezentând tancurile şi nu tehnologia. „Este o abordare diferită. Ruşii vor să o facă cu tunul, iar chinezii au înţeles că soluţia este să vină cu o putere economică”, a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Rusia atacă Ucraina, Traian Băsescu a răspuns: „Va fi un război lung pentru Federaţia Rusă pentru că armata Ucrainei nu mai este cea din 2014. A primit echipamente defensive de ultima generaţie, de infanterie, moderne, armata rusă va avea pierderi şi nu este tipul de intervenţie care să îi aducă glorie lui Putin”, a mai declarat Băsescu, explicând că în trecut „s-a acoperit de glorie” pentru că a reuşit să nu aibă pierderi.

„Dacă invadează Ucraina va fi un război în care va avea pierderi. Nu cred că acum este în situaţia să explice populaţiei că are pierderi umane, în condiţiile în care nu era necesar şi nici nu cred că poporul Ucrainei e atât de încrâncenat împotriva ruşilor”, a mai spus fostul preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite