Surse: Tensiuni între Iohannis şi Orban. Care e mărul discordiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, la primele neînţelegeri Foto: Octav Ganea
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, la primele neînţelegeri Foto: Octav Ganea

În spatele imaginii de tandem solid, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban bifează primele şicane. Motivul: alegerile anticipate. În timp ce Iohannis insistă pentru formarea unei noi majorităţi, liderul PNL nu vrea să demisioneze şi nici să forţeze o moţiune de cenzură, de frică să nu rămână, ulterior, pe dinafară, susţin surse politice pentru Adevărul. Şi legea bugetului a adus tensiuni între Palate

Oficial, Klaus Iohannis şi Ludovic Orban susţin alegerile anticipate. În culise, lucrurile stau diferit. Preşedintele ar vrea cât mai rapid o majoritate stabilă, dominată de PNL, astfel încât blocajul PSD din Parlament să fie pulverizat. Victoria categorică obţinută de Iohannis la prezidenţiale i-a propulsat pe liberali la aproape 40% intenţie de vot în sondaje, susţin surse politice pentru „Adevărul“, deci PNL s-ar impune categoric la alegerile anticipate, în contextul în care PSD e încă debusolat, iar USR se devorează intern. Însă pornirea de preşedinte-jucător manifestată de Klaus Iohannis nu e împărtăşită de Ludovic Orban. Liderul PNL ar vrea anticipate doar în urma unui pact politic care să implice toate partidele parlamentare, o variantă utopică, în condiţiile în care PSD, ALDE şi ProRomânia se opun cu fermitate. Partidul condus de Marcel Ciolacu încă decontează electoral după epoca Dragnea-Dăncilă, prin urmare nu are niciun interes să susţină alegeri anticipate. Potrivit sondajelor, PSD abia ar depăşi 20% în cazul unui scrutin legislativ, deci ar plonja în irelevanţă. De asemenea, ALDE şi ProRomânia ar avea toate şansele să dispară de pe scena politică. Aşadar, varinta pactului transpartinic cade.

Ce soluţii mai rămân? Demisia Guvernului. Ar fi varianta la îndemâna liberalilor, însă premierul Ludovic Orban exclude acest scenariu, susţin sursele citate. Liderul PNL susţine că demisia ar provoca o nouă criză politică, decontată apoi tot de liberali, în contextul în care PSD face opoziţie cu toată forţa, iar USR taxează orice pas strâmb al Guvernului. Teoretic, căderea Guvernului Orban ar putea duce la formarea unei noi majorităţi: PSD-ProRomânia. Marcel Ciolacu a purtat mai multe discuţii cu parlamentarii plecaţi de la PSD la Ponta, iar mulţi dintre aleşii traseişti sunt dipsuşi să se întoarcă la partidul-mamă. Însă şansele ca Iohannis să numească un premier de la PSD – sau susţinut de PSD - sunt infime. Scopul preşedintelui e să aibă „guvernul său“ până la finalul mandatului, în 2024, stfel încât să demareze reforma statului.

Numai că Ludovic Orban are şi motive personale să ţină de funcţie. Liderul PNL se teme că, în cazul în care renunţă la mandat de bună-voie, Parlamentul, dominat momentan de PSD, va vota orice propunere de premier venită de la Cotroceni, astfel încât să nu se ajungă la anticipate. Pierderea funcţiei de premier după numai trei luni ar putea încheia cariera lui Orban la vârful politicii, mai ales că liderul PNL este săpat şi de câţiva colegi de partid. „Unii stau în dreapta sa la şedinţe, dar apoi înroşesc telefoanele la Cotroceni să se plângă. Până acum, Iohannis l-a susţinut pe Ludovic, spundându-le să renunţe la bârfe şi să-şi vadă de guvernare“, susţine unul dintre liderii PNL pentru „Adevărul“. Şi foştii lideri PDL l-au sfătuit pe Orban să nu renunţe la Putere, pentru că s-ar putea trezi ulterior pe dinafară, susţin sursele citate. În 2005, preşedintele Traian Băsescu aprope că-l convinsese pe Călin Popescu Tăriceanu să demisioneze din fruntea Executivului pentru a merge la anticipate, cu promisiunea că-l va desemna tot pe el prim-ministru. Numai că Tăriceanu s-a sucit în ultima clipă, aflând că Băsescu îl pregătea pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru Palatul Victoria.

Interesul PSD: menţinerea guvernului PNL

Singura variantă pentru căderea Guvernului rămâne o moţiune de cenzură. Potrivit surselor citate, Orban i-a transmis preşedintelui că va forţa mâna PSD cu mai multe angajări de răspundere, procedură care invită Opoziţia să depună moţiune de cenzură. Spre exemplu, premierul şi-ar putea angaja răspunderea pe desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, în cazul în care PNL nu va reuşi să strângă o majoritate parlamentară. Însă moţiunea de cenzură ar putea fi sabotată chiar de PSD, tocmai pentru a evita alegerile anticipate. Interesul pragmatic al PSD e să ţină în viaţă Guverul Orban până la alegerile din decembrie, timp în care să se pună pe picioare.

În concluzie, Ludovic Orban îşi doreşte să ducă mandatul până la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Liderul PNL crede că liberalii vor obţine un număr foarte mare de primari la alegerile locale din iunie, apoi vor câştiga detaşat scrutinul legislativ, iar rezultatul partidului îl va obliga pe Iohannis să-l desemneze încă o dată premier. De partea cealaltă, Iohannis crede că PSD trebuie pus la pămât cât mai repede prin alegeri, altfel va renaşte în următoarele 12 luni.

Bugetul, mărul discordiei

Preşedintele Klaus Iohannis a fost profund nemulţumit de modul în care au comunicat liberalii pe tema bugetului de stat pe 2020, susţin surse politice pentru „Adevărul“. PSD şi USR au criticat Guvernul pentru alocările bugetare din domenii esenţiale ca Educaţia şi Sănătatea, dar şi faptul că PNL a ocolit Parlamentul, adoptând bugetul de stat, în premieră, prin angajarea răspunderii. „Bugetul e bun, dar n-aţi reuşit să explicaţi cum aţi împărţit banii“, i-a certat Iohannis pe miniştri. De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a fost deranjat că preşedintele i-a convocat zile în şir pe miniştri la Palatul Cotroceni pentru discuţii despre buget, ştirbindu-i din autoritate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite