Situaţia de la ANRP, discutată miercuri în şedinţa de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Băeşu, fostul director al ANRP FOTO Adevărul
George Băeşu, fostul director al ANRP FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a abordat miercuri, în şedinţa săptămânală de guvern, subiectul situaţiei de la ANRP, în contextul în care preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi au demisionat, în urmă cu două zile, invocând presiunea amenzilor pe care trebuie să le plătească din buzunarul personal. Ministrul Justiţiei a fost desemnat responsabil pentru continuarea discuţiilor cu alte instituţii de stat pentru rezolvarea situaţiei de la ANRP.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului au fost numeroase subiecte printre care cele mai discutate au fost cele legate de domeniul Sănătăţii, dar şi chestiunea situaţiei de la ANRP sau problematica legată de avizarea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală pentru a putea fi trimis în scurt timp la Parlament.   

Liderul de la Palatul Victoria i-a cerut ministrului Justiţiei să continue discuţiile cu mai multe instituţii de stat pentru găsi o soluţie pentru rezolvarea situaţiei la ANRP.

„Domnule ministru al Justiţiei, vă rog să continuaţi discuţiile cu CSM, Înalta Curte, cu ANRP, ca să găsim soluţia de funcţionare în continuare a Autorităţii, în condiţiile în care, după toate relele din anii 2010, 2011, 2012, acum e bine că au făcut curăţenie şi că aplică nişte proceduri prin care să nu mai apară situaţiile ilegale de atunci”, a afirmat Victor Ponta, potrivit TVR. 

Victor Ponta: Înţeleg gestul demisiei lor

La scurt timp după demisia de luni a conducerii, Victor Ponta a declarat că le înţelege gestul.

„Avem o problemă la ANRP foarte gravă.  Aţi văzut că Parchetul face largi investigaţii legat de modul în care s-au restituit proprietăţi de valori uriaşe. Toată conducerea ANRP sunt amendaţi de către instanţe că nu retrocedează. Trebuie să găsim o soluţie. Nu se poate să ai presiunea amenzilor. Sper ca împreună cu ministrul Justiţiei şi cu ministrul de Finanţelor să găsim o soluţie ca ANRP să funcţioneze“, a declarat Victor Ponta.  

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei au trimis un memoriu Guvernului, în care au anunţat că demisionează.

„Avem sentimentul unei totale insecurităţi cu privire la propriile persoane, atât timp cât plata unor amenzi afectează în mod direct patrimoniul individual“, se arată în memoriul trimis către premierul Victor Ponta. Mai exact, preşedintele ANRP semnalează lacunele Legii contenciosului administrativ, care îl obligă să plătească amenzile instituţiei din propriul buzunar.

Deşi pare un caz tipic pentru legislaţia românească, în care avem de a face doar cu un articol de lege prost formulat, memoriul preşedintelui ANRP dezvăluie câteva chestiuni sensibile ce pendulează pe graniţa fină dintre scăpare şi scăpare intenţionată. Într-adevăr, articolul 24 din Legea 554/2004 (Legea contenciosului administrativ), spune că „se va aplica conducătorului autorităţii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere“, dacă instiuţia nu pune în aplicare o decizie definitivă a Justiţiei. Şi, potrivit conducerii ANRP, preşedintele şi vicepreşedinţii instituţiei „sunt vizaţi de cereri de amendare în peste 150 de procese“, după ce unii oameni şi-au câştigat în instanţă dreptul de restituire a proprietăţilor, drept nepus în aplicare de ANRP.

Citeşte şi:

Ce întrebări ridică demisia subită a şefului ANRP

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite