România va trimite vineri primul pacient în stare gravă în Austria. Ce alte state au mai promis ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Asia Medevac Services/ Facebook
FOTO: Asia Medevac Services/ Facebook

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi seară, că România va trimite vineri primul pacient în stare gravă în Austria şi va continua transferurile şi către Ungaria şi Polonia. Mai multe alte state au primit ajutor, constând în medicamente sau echipe de medici.

”Luni a fost discuţia preşedintelui Iohannis, unde, într-o videoconferinţă, premierul polonez a oferit acest sprijin, marţi am avut o discuţie cu ministrul omolog al Sănătăţii din Polonia şi astăzi  a decolat avionul, a ajuns cu bine în Polonia. Trei pacienţi din  Bucureşti au fost transferaţi în Polonia şi vom continua, pentru că capacitatea de paturi pusă la dispoziţie de Polonia este pentru 20 de pacienţi din România şi este important orice fel de sprijin şi mai ales această solidaritate care vine peste noi, care este îmbucurătoare, dar trebuie şi noi să fim solidari cu noi înşine”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Cseke Attila.  

Acesta anunţă că România va transfera pacienţi în stare gravă şi în Austria.  

”Mai mult ca sigur mâine reuşim să operaţionalizăm un prim zbor şi spre Austria şi vom continua pe aceste 3 ţări pentru că capacitatea funcţională nu s-a atins. Austria va fi probabil primul transport”, a adăugat minitrul.  

Acesta a precizat că România a primit şi promisiuni de la alte state: ”Am primit astăzi promisiunea din partea Serbiei, nu pe preluare de pacienţi, ci pe concentratoare de oxigen şi un anumit număr de anticorpi monoclonali. Danemarca ne-a promis două echipe de medici specialişti care vor veni în Bucureşti şi pentru că  pregătim operaţionalizarea a 20 de paturi de ATI la Institutul Matei Balş, unde dorim să lucrăm cu aceste echipe care vor lucra în ture”.  

”Din partea Franţei avem aceste promisiuni legate de personal medical, din Austria am primit medicamente ATI, ieri seară au ajuns în România. Din Republica Moldova avem 11 medici, 11 asistenţi medicali şi 10 paramedici care sunt deja la Leţcani şi lucrează în ture şi ne ajută. Comunitatea europeană s-a mobilizat şi e îmbucurător acest lucru. Şi România a oferit sprijin atunci când alte ţări au avut nevoie”, a adăugat ministrul.  

Acesta a afirmat, însă, că ”trebuie şi noi să ne ajutăm pe noi înşine”.  

”Încă o dată spun că e foarte bine că suntem ajutaţi, orice sprijin este bine venit în actuala situaţie şi vom profita de orice fel de sprijin”, a mai afirmat ministrul.  

România a cerut ajutor internaţional pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite