Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL, „un spectacol jalnic al democraţiei”: negocieri până în ultima clipă, vot cu scântei, ruptura dintre tabere REPORTAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
O parte din echipa Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Congresul PNL a avut toate ingredientele unor alegeri cu miză: atacuri la persoană, nereguli la vot, jocuri de culise, demisii şi despărţiri politice. Florin Cîţu îşi consolidează puterea în partid, dar acum trebuie să caute soluţiile pentru continuarea guvernării, fie cu USR PLUS, fie printr-o înţelegere cu PSD.

Mizele alegerii noului şef al PNL au ridicat temperatura politică de la Romexpo, loc unde s-au strâns aproape 5.000 de liberali. Veniţi din toate colţurile ţării, unii călătorind toată noapte, taberele de alegători au putut fi identificate uşor cu mult înainte de începerea discursurilor. Fiecare grup avea materiale cu alesul favorit şi mai ales susţinătorii lui Ludovic Orban au fost vocali înainte de începerea discursurilor. De altfel, o parte dintre aceştia aveau tricouri cu chipul lui Orban. 

Primul moment semnificativ a fost venirea preşedintelui Klaus Iohannis, care nu a dat mână niciunul dintre candidaţi şi care a intrat în sală flancat de aceştia. Iohannis a fost primit cu scandări de susţinere a lui Orban. Numele fostului preşedinte al PNL s-a putut auzi şi timpul discursului ţinut de şeful statului, un discurs în care, după ce a vorbit echilibrat de PNL şi guvernare, Iohannis a arătat clar pe cine susţine, pe Florin Cîţu, prin atacuri voalate la adresa contracandidatului. Şeful statului nu a fost, totuşi, huiduit de gălăgioşii din echipa Orban, nici când a vorbit de „sabotajele” venite din propriul partid la adresa lui Cîţu.  

„Spectacol jalnic al democraţiei”

Nu la fel s-a întâmplat în cazul lui Florin Cîţu, întrerupt constant prin huiduieli, scandări pro-Orban şi căruia i s-a cerut demisia. Fostul şef al PNL a trebuit să intervină ca să-I calmeze. „Nu am nevoie de susţinere, e ok”, a fost replica premierului pentru Orban, iar apoi le-a transmis celor din sală că doar PSD îşi dă jos şefii Guvernului. Florin Cîţu şi-a pierdut glasul în timpul discursului. Au urmat, mult mai vocali, cei cinci susţinători ai lui Cîţu la microfon: Iulian Dumitrescu, Dan Vîlceanu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Emil Boc. Toţi l-au luat la ţintă pe Orban, iar fiecare s-a remarcat în felul său. De exemplu, Emil Boc a vorbit de priorităţi ale guvernării, însă niciuna nu se regăsea în programul politic al lui Cîţu. Gheorghe Flutur a vorbit de clarificare doctrinară, adică un aspect de care fuge premierul Florin Cîţu, dat fiind că în echipa sa sunt numeroşi conservatori, liberali, dar şi progresişti. De asemenea, Flutur a exprimat în câteva cuvinte situaţia de la Congres. „Trebuie să lucrăm pentru ţară, pentru că românii de asta ne-au votat, nu pentru un spectacol jalnic al democraţiei, cum se întâmplă astăzi la Romexpo”, le-a transmis liderul CJ Suceava.

Surprinzător, discursul lui Ludovic Orban a fost mult mai cuminte faţă de aşteptările sălii. Singura dată când a ridicat temperatura în sală a fost când a afirmat că este „câştigătorul moral” al întrecerii. Anticipa oarecum rezultatul, în urma unei proceduri de votare cu numeroase nereguli. Mass media a surprins cazuri de intrare în cabinetele de vot a câte două persoane, deşi votul era individual sau faptul că unii votanţi îşi fotografiau buletinul de vot şi cartea de identitate ca să arate că au respectat indicaţia liderului de filială. S-a ajuns inclusiv în situaţia tragi-comică a surprinderii unui asemenea votant, care la presiunea jurnaliştilor a recunoscut că-şi fotografiase votul, apoi şi-a şters poza din telefon în faţa presei. Singura sa remarcă a fost că „nu ştia că o să fie chiar aşa”, adică faptul că va fi prins.

Ludovic Orban a declarat în timp ce avea loc votul că peste zece organizaţii nu sunt lăsate să-şi exprime liber opţiunea. Pe de altă parte, echipa sa a cerut un vot transparent, cum s-a întâmplat în cazul Vrancei, unde membrii au votat la vedere. La sfârşit rezultatul a arătat un avans de o mie de voturi pentru premier. O victorie nu la fel de categorică precum a lui Orban în faţa lui Cristian Buşoi în 2017, dar tot la scor: 60,2% Cîţu, 39,2% Orban. Un detaliu neobservat de camere a fost pelerinajul făcut de cei din echipa Cîţu la doi lideri importanţi, Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, în încercarea de a-i convinge să-i îndemne pe delegaţii lor să voteze cu premierul. Cei doi au rămas consecvenţi şi au lăsat votul liber.        

Ratarea victoriei

Florin Cîţu a intrat triumfal în sală după ce a aflat rezultatul votului. Înconjurat de zeci de liberali, premierul a mers ţintă spre scenă. „Nu mă suprinde alegerea duneavoastră” au fost primele sale cuvinte. Nu ştim dacă era o ironie sau arăta modestia câştigătorului, acolo unde înainte de vot echipa sa estima o victorie de 65%, chiar 70%. Cîţu a subliniat că PNL va fi un partid unit, dar nu l-a invitat alături de el, aşa cum se întâmplau la alte congrese, pe perdant. La fel cum nu a lăsat niciun loc pentru conducerea PNL pentru niciun membru al echipei adverse.

În fotografiile învingătorilor au lipsit doi dintre greii echipei Cîţu. Gheorghe Flutur a trebuit să facă un sprint să-i prindă pe scenă pe colegii săi, dar până a ajuns, aceştia plecaseră. În urma lui Flutur era şi Gheorghe Falcă. Aşadar, au ratat momentul care are loc, de obicei, la patru ani, însă în cazul în care liberalii vor avea vreun congres extraordinar, oportunitatea va fi mult mai devreme pentru cei doi ghinionişti.

Orban a fost scurt în discursul său. L-a felicitat pe învingător, le-a mulţumit susţinătorilor, şi-a anunţat demisia din fruntea Camerei Deputaţilor şi a subliniat că are loc despărţirea sa de Klaus Iohannis: „Între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există nici un parteneriat”, a fost mesajul de adio al fostului şef al PNL. Ulterior, a mers afară alături de peste o sută de susţinători. În timp ce fuma ţigară după ţigară, oamenii de lângă el l-au întrebat ce urmează. Să-şi dea şi ei demisiile din funcţii? Orban a cerut prudenţă şi să nu fie luate decizii la cald.

Un detaliu amintit doar la alegeri

Numărul de doamne şi domnişoare la eveniment a fost relativ scăzut. Iar mai în glumă, mai în serios, raportul bărbaţi versus femei putea fi observat la simpla trecere pe lângă toaletele de la Romexpo, acolo unde la bărbaţi erau cozi serioase, în timp ce la doamne era aproape liber. Era un aspect la nivel de delegaţi.

Al doilea aspect. Numărul doamne propuse de cele două echipe pentru Biroul Executiv este foarte redus. În echipa Cîţu, singurele femei susţinute pentru funcţii sunt Alina Gorghiu (vicepreşedinte pentru drepturile omului), Daniela Cîmpean (vicepreşedintă muncă, familie şi protecţie social), Monica Anisie (vicepreşedinte pentru Românii de pretutindeni) şi Vetuţa Stănescu (membru). Aşadar patru din 46 de membri, ceea ce înseamnă 9%.

În echipa cealaltă, situaţia este şi mai proastă în cazul reprezentării. Violeta Alexandru este propusă pentru funcţia de vicepreşedinte pentru drepturile omului, în timp ce Luminiţa Barcari este varianta pentru educaţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite