Reforma penală din PNL, la indigo cu cea a PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga, Alina Gorggiu şi Vasile Blaga FOTO Adevărul
Vasile Blaga, Alina Gorggiu şi Vasile Blaga FOTO Adevărul

Sancţiunile PNL aplicate penalilor din partid, în funcţie de faza procesuală în care se află, seamănă în cea mai mare parte cu cele ale PSD.

Liberalii s-au reunit sâmbătă, la Piteşti, în forul Consiliului Naţional, unde au adoptat modificările de Statut privind criteriile de integritate ale partidului.  Printre ei, s-a strecurat şi fostul şef PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca, aflat sub control judiciar, care s-a instalat chiar în primul rând, fostul preşedinte ANSVSA, secretar general-adjunct al vechiului PDL, Marian Zlotea, trimis în judecată pentru luare de mită, dar şi senatorul PNL Dian Popescu, condamnat la închisoare cu suspendare.

Într-o astfel de formulă, liberalii au votat criteriile de integritate ale partidului, aplicabile însă numai pentru viitor. Astfel, membrii PNL condamnaţi definitiv, precum Verginel Gireadă sau Thuma Hubert, scapă basma curată. Într-un discurs susţinut în faţa activului de partid, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a salutat cu entuziasm modificările Statutului, în aplauzele celor prezenţi. „Nu există un alt partid în România care să internalizeze atât de bine criteriile de integritate ca PNL. Pot să vă dau exemplu, fără emoţii, pentru alţi politicieni“, a spus Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.

Paradoxal, noile prevederi statutare aprobate de liberali se aseamănă aproape în totalitate cu cele adoptate de conducerea PSD, care urmează să fie validate în noiembrie, în cadrul primului Congres al PSD de după alegerile prezidenţiale. Potrivit proiectului adoptat cu unanimitate de voturi, odată cu trimiterea în judecată membrii PNL vor fi suspendaţi din funcţiile politice de conducere pe care le deţin, aceeaşi sancţiune fiind prevăzută şi în noul statut al PSD. În această situaţie se găsesc cei mai mulţi dintre cei cu probleme penale, însă poziţiile politice deţinute sunt lipsite de importanţă: senatorul PSD Mircea Drăghici, acuzat de trafic de influenţă, deputatul PNL Mircea Roşca, acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, şi fostul preşedinte ANSVA, liberalul Marian Zlotea, suspect că îi obliga pe inspectorii din Bucureşti să cotizeze lunar la PDL cu câte 3.000 de lei pentru a-şi păstra locul de muncă.

Dragnea, da; Boşcodeală, ba

În cazul condamnării în primă instanţă, liberalii vor fi suspendaţi de drept din calitatea de membru, în timp ce social-democraţii care au primit o condamnare în primă instanţă, fiind doar suspendaţi din funcţiile politice pe care le deţin. PNL a introdus o normă tranzitorie prin care cei cu funcţii de conducere care sunt condamnaţi în prezent în primă instanţă să îşi piardă doar funcţia, nu şi calitatea de membru, aceeaşi sancţiune fiind aplicată social-democraţilor condamnaţi în primă instanţă.

Chiar dacă statutul nu a trecut de Congres, Liviu Dragnea, condamnat la un an cu suspendare în dosarul „Referendumul“ a demisionat atât din funcţia de ministru al Dezvoltării, cât şi din cea de preşedinte executiv al PSD. Constantin Boşcodeala, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, a rămas în continuare primar al Buzăului pentru că preşedintele PSD Victor Ponta nu i-a acceptat demisia. Liberalii şi social-democraţii care vor primi o sentinţă definitivă de condamnare vor părăsi partidul din care fac parte. În cazul în care se dispune arest preventiv împotriva unui membru al PNL, acesta va fi suspendat atât din funcţia de conducere politică cât şi din calitatea de membru, până la încetarea măsurii preventive. Membrii PSD îşi pierd  pe durata arestului preventiv doar funcţiile politice, nu şi calitatea de membru.

Gorghiu, convinsă de nevinovăţia lui Blaga

Întrebată cum vede implicarea lui Blaga în dosarul în care ginerele acestuia, Andrei Rudeanu, a fost arestat preventiv, Alina Gorghiu a răspuns: „Am convingerea că vom trece cu capul sus peste toate evenimentele mai mult sau mai puţin plăcute. Nimeni nu îşi cere scuze când îi strică imaginea unui om politic. Eu nu cred că este implicat, încearcă alţii să-l implice“, a spus Gorghiu, cu referire la denunţul făcut de fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, care le-a spus procurorilor că Blaga este artizanul licitaţiilor trucate de la Slatina, prin care firma Tehnologica Radion, care i-ar aparţine chiar fiicei  lui Blaga, a câştigat mai multe lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite