PSD îşi spală rufele în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Liviu Dragnea sunt la cuţite
Victor Ponta şi Liviu Dragnea sunt la cuţite

Conflictul deschis dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta restabileşte adevăruri spuse doar pe jumătate, dar scoate la iveală murdării dosite în trecutul PSD.

Victor Ponta şi Liviu Dragnea, în lupta lor pentru putere în partid, dezgroapă amintiri vechi. Spre exemplu, Ponta şi-a amintit că pactul de coabitare cu Traian Băsescu, pe care el l-a semnat ca premier, după alegerile parlamentare din 2012, a fost scris, de fapt, de Liviu Dragnea, pe atunci preşedinte executiv al PSD. „Eu am avut prostul obicei să-mi asum eu tot. De exemplu, faimosul pact cu Traian Băsescu. Mi l-am asumat eu. De scris şi de negociat, l-a negociat Liviu Dragnea şi a fost prezent cu mine acolo“, a spus Victor Ponta, într-un interviu pentru DCNews. Imediat, Dragnea a reacţionat: „Eu nu am negociat un draft de protocol care a ajuns pe acea masă. Eu am transmis o pagină care a fost refuzată. Din acel moment, eu nu am mai avut ce să discut pentru că nu aveam pe ce“.

În joc a intrat şi Traian Băsescu, dar de partea lui Dragnea. „E ziua spovedaniilor în politică. Pe acel protocol a făcut adnotări Victor Ponta, nu Liviu Dragnea. Dragnea a fost foarte prudent şi a cerut ca formatul cu adnotări să fie distrus“, a spus fostul şef al statului, cel care, în 2012, a condiţionat numirea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului de semnarea acelui pact de coabitare. Crin Antonescu, care a asistat şi el, din postura de preşedinte al PNL, la semnarea pactului, a tratat conflictul cu umor.  „Cum s-a născut acest document, zici că este Tratatul de la Maastricht (Tratatul UE- n.r.), că până la urmă este un document banal care reia nişte chestii din Constituţie, nu pot să ştiu exact“, a spus Crin Antonescu. La acea vreme, liberalii, dar şi o parte din PSD l-au criticat pe Victor Ponta pentru că a semnat un pact de coabitare cu Băsescu, din moment ce USL tocmai câştigase alegerile cu 70%, bazându-se pe mesaje anti-Băsescu.

Prin decizia de a-l ataca pe Liviu Dragnea pe un subiect vechi de patru ani, Victor Ponta a stârnit din nou stupoare în PSD. „Ponta tocmai avusese o discuţie cu Dragnea, în care au stabilit să facă pace. Dragnea i-a spus: «Victor, nu trebuie să mă lauzi, dar nu mă ataca gratuit şi nu mai critica guvernarea». Ponta a spus «ok», dar imediat să dezgroape morţii. Ponta una spune, alta face“, a comentat un vicepreşedinte PSD pentru „Adevărul“. „Eu susţin Guvernul, susţin PSD, nu-l susţin pe domnul Dragnea. Asta-i viaţa! Chestia asta era pe vremea lui Ceauşescu, dacă îl criticai pe Ceauşescu, criticai România sau partidul. Nu sunt de acord cu stitlul lui Liviu Dragnea de a conduce monarhic partidul“, a ripostat, a doua zi, Victor Ponta, care a continuat disputa cu Dragnea, sugerându-i chiar să demisioneze din fruntea PSD. „Nu poţi fi preşedinte de partid şi să te duci la Înalta Curte“, a mai spus Ponta, cu trimitere la procesul liderului PSD care se judecă în această perioadă la Curtea Supremă.

„Nu-i frumos să bagi şopârle“
Şi Dragnea l-a provocat pe Ponta, sugerând că fostul premier i-a cerut lui Sorin Grindeanu un post de ministru. „Poate-l întrebaţi şi pe Sorin Grindeanu vreodată despre subiectul ăsta“, a spus, criptic, liderul PSD. „Astea sunt şopârle şi nu-i frumos să bagi şopârle. Nu am cerut nicio funcţie şi nici nu mi s-a oferit vreuna. Nici domnia sa nu mi-a oferit vreo funcţie, m-a întrebat la un moment dat ceva, dar e păcat să bagi şopârle când eşti ditamai preşedintele PSD“, a ripostat Ponta. Surse din PSD au confirmat pentru „Adevărul“ că Dragnea a luat în calcul, înainte de remanierea guvernamentală, să-i ofere lui Ponta o funcţie de ministru, tocmai pentru a avea linişte în partid.

Scos de la masa puterii
Victor Ponta s-a plâns că, la ultimul Comitet Executiv la care a participat, nici măcar nu a avut loc la masă, noroc cu liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care i-a oferit un scaun. „Cred că interpretarea este un pic forţată. În momentul acesta, probabil că îi este greu să îşi găsească locul. Însă există loc pentru fiecare om în PSD“, a spus Buzatu pentru Digi 24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite