Proiect PNL: 1 miliard de lei alocat, anual, de Guvern, pentru construcţia a 12 spitale noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu Foto: Adevărul
Alina Gorghiu Foto: Adevărul

O propunere legislativă a unor senatori PNL prevede alocarea anuală a sumei de 1 miliard de lei, prin ministerele Sănătăţii şi Dezvoltării Regionale, astfel încât în următorii nouă ani să se construiască 12 spitale noi, primele patru urmând a fi demarate în 2017, iniţiatorii precizând că, în prezent, doar 20% din spitale ar rezista unui cutremur peste 7 grade.

 Potrivit propunerii legislative, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale vor aloca sumele necesare pentru construirea de noi spitale, conform unui Plan de investiţii aprobat la nivel naţional.

Iniţiatorii mai propun introducerea unui alineat în lege, potrivit căruia cele două ministere vor aloca un buget anual de un miliard de lei, astfel încât în fiecare an să se poată demara construcţia unui nou spital, în baza unei liste care va fi aprobată prin ordin comun al celor doi miniştri, al Sănătăţii şi cel al Dezvoltării Regionale.

Liberalii semnatari ai iniţiativei legislative arată că, în prezent, trei sferturi dintre spitalele din România sunt construite înainte de anul 1980, iar anterior s-a dezvoltat, în decursul secolelor, un sistem de spitale pavilionare.

”Sistemul a fost bun în acea perioadă, dar în zilele noastre este ineficient, pacientul fiind transportat şi în 4-5 unităţi pavilionare. S-a constatat că spitalul pavilionar este cu 25% mai scump decât cel centralizat. Acest lucru se observă zilnic, când bolnavii sunt plimbaţi din spital în altul sau de la pavilion la altul”, spun parlamentarii.

Ei atrag atenţia că multe spitale au o vechime foarte mare, precum Spitalul Colţea (1701), Spitalul Pantelimon (1733), Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi (1755) sau Spitalul Filantropia (1806).

Iniţiatorii mai afirmă că statisticile arată că doar 20% din spitalele româneşti ar rezista unui cuntremur mai mare de 7 grade. În plus, doar trei din spitalele din ţara noastră corespund standardelor europene: Floreasca, Institutul Oncologic din Cluj şi Institutul Inimii din Târgu Mureş.

Parlamentarii justifică iniţiativa legislativă prin faptul că procesul de construire a unui nou spital implică cheltuieli cu 40% mai mici decât cele cu reabilitarea unui spital existent, iar amortizarea costurilor noilor spitale s-ar face într-un termen mult mai scurt.

Ei mai menţionează că un spital nou asigură asistenţă medicală completă, fără a mai fi nevoie ca pacientul să fie plimbat prin mai multe locuri, pentru că are o abordare multidisciplinară şi poate fi  conceput să asigure asistenţă pentru orice caz de urgenţă.

Parlamentarii mai arată în expunerea de motive că, în prezent, construcţia de spitale regionale face parte din Strategia Ministerului Sănătăţii.

”Dacă s-ar fi demarat proiectul de construire a spitalelor în România, pacienţii ar fi avut parte de standarde de tratament ca şi ceilalţi cetăţeni europeni. Aceste opt spitale ar fi avut dotări mai bune decât alte spitale din Europa, pentru că ar fi fost de ultimă generaţie”, au mai spus iniţiatorii, care atrag atenţia că oricât s-ar dezvolta clinicile private, procedurile complexe şi costisitoare rămân tot în grija sectorului public, pentru că sectorul privat nu poate prelua toate problemele de sănătate ale românilor.

”Durata de viaţă a unui spital nu este mai mare de 40 de ani. În ţările civilizate, nimeni nu mai renovează un spital vechi de 40-50 de ani pentru că nu mai corespunde standardelor. Este mai ieftin să construieşti un spital modern decât să renovezi unul vechi. Infecţiile intraspitaliceşti apar cu o frecvenţă mai mare într-un spital vechi decât într-unul nou, pentru că germenii sunt cantonaţi în pereţi, canalizare, tâmplărie şi pe alte suprafeţe, iar la un moment dat este imposibil să lupţi împotriva lor deoarece dezvoltă o rezistenţă mare la antibiotice”, mai spun parlamentarii liberali.

Iniţiatorii consideră că, dacă s-ar aloca anual un miliard de euro pentriu construcţia de spitale, în decurs de 9 ani ar putea fi construite 12 spitale, la cheie, ultramoderne, cu 800 de paturi, iar până în 2025 ar putea exista câte un spital modern în toate centrele universitare.

Astfel, parlamentarii PNL propun construirea în 2017 a patru spitale noi, urmând ca peste trei ani, în 2020, când primele patru spitale vor fi finalizate, să se demareze construcţia a alte patru spitale şi aşa mai departe, astfel încât în în 9 ani să avem 12 spitale noi.

Iniţiativa este semnată de senatorii PNL Marius Neculoiu, Mihaela Popa, Traian Igaş, Ion Luchian, Ioan Cristina, Viorel Grigoraş, Marius Obreja, Vasilica Miron, Octavian Motoc, Marius Nicoară, Dumitru Oprea, Mario Ovidiu Oprea, Dorin Păran, Ion Popa, Nelu Tătaru şi Ramona Elena Uioreanu.

Senatul este primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite