Primejdia anarhiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa după cum scriam în comentariul publicat ieri, sunt convins că premierul Ludovic Orban a fost cel ce i-a cerut d-lui Victor Costache să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii. A făcut-o din  cel puţin două motive.

Primul e reprezentat de faptul că pe fostul ministru l-a luat gura pe dinainte, a promis lucruri irealizabile, a făcut-o fără să se consulte în prealabil cu şeful Guvernului.

Cel de-al doilea e unul strict politic. Prin promisiunea sa, dl. Costache a furnizat muniţie adversarilor PNL. Mai întâi, i-a dat ocazia d-nei Firea să se laude cu o victorie. D-na Firea, şireată cum o ştim, dar şi ahtiată să îşi mai adjudece pentru alţi patru ani Primăria Capitalei spre a nu face nimic (numai doamna Ecaterina Andronescu are capacitatea de a vedea ceea ce se ascunde în spatele acestui nimic şi de a-i aduce pe baza lui, elogii colegei sale de partid care a susţinut-o pe vremea când era în dizgraţia d-lui Dragnea) a prezentat promisiunea fostului ministru, conform căreia vor fi testaţi de COVID-19 toţi bucureştenii, drept o victorie proprie. Acum o ajută să facă acelaşi lucru profesorul Adrian Streinu-Cercel. Cel care vrea imunitate pentru  felul în care se fac achiziţii.

Indubitabil, promisiunea d-lui Costache era şi este nerealizabilă. Or, mai mult ca sigur că atunci când lucrurile vor reveni la normal, fiindcă e în logica vieţii să revina odată şi odată, partidul d-nei Firea ar fi folosit nerealizarea respectivă ca armă politică, ca argument electoral împotriva PNL.

Pe urmă e clar că zicerile şi făgăduielile fostului ministru au provocat nemulţumiri majore în teritoriu. Îndeosebi în judeţul Suceava, dar şi în restul Moldovei, zonă a ţării cea mai puternic lovită de pandemie. Era firească întrebarea celor de acolo dacă doar Bucureştiul contează pentru actualul guvern, dar şi pentru PNL. Şi întrebarea poate fi pusă, cu egală îndreptăţire, şi de locuitorii altor zone ale ţării.

În astfel de condiţii, prim-ministrul, care e şi preşedintele partidului, trebuia să reacţioneze. A făcut-o.  Indiscutabil, dl. Orban a luat decizia îndepărtării din guvern a d-lui Costache din motive de ordin politic. Poate că or fi fost şi alte raţiuni, poate că şi-a spus cuvântul şi orgoliul premierului.

Însă a-i reproşa d-lui Orban că e tot timpul preocupat de considerente electorale, de politică, de cum va  ieşi PNL la următoarele alegeri, aşa cum o fac capii Opoziţiei, dar şi presa aservită PSD, mi se pare o ipocrizie mare cât casa. O ticăloşie şi o dezinformare crase. Oare jurnalişti mai vechi, din aceia care l-au slujit pe Ceauşescu, gen Cristoiu şi Nistorescu, dar şi jurnalişti mai noi, ba de la Antenele  felixiene, ba de la România tv a lui Ghiţă, ba de la Realitatea plus, infestată de-alde fostul puşcăriaş Miron Mitrea, travestit în analist politic, sau de sinistra Anca Alexandrescu, spaima Viorică Dăncilă şi semnul că un specimen precum Liviu Nicolae Dragnea şi-a bătut joc cum a vrut el de ţara asta, ba de la Evenimentul zilei, ba de la Cotidianul, ba de la fetida emisiune România 9  de la TVR, loc în care insa pe nume Doina Gradea joacă ordinar la două capete, nu au ochi să vadă şi urechi să audă în ce logică politică şi electorală se plasează de-alde Ciolacu, dezgustătorul Ponta şi ridicolul, urât mirositor Călin Popescu-Tăriceanu, tot mai demagogii tineri de la USR? Chiar şi prea-cinstitul domn Traian Băsescu-Petrov, chemat pe la toate televiziunile unde mai mult mârâie, mormăie decât vorbeşte, face acelaşi lucru. Ar trebui oare ca PNL, guvernul lui, să tacă şi să dea la pălmuit şi celălalt obraz, că tot suntem în postul Paştelui?

Să fiu bine înţeles. Nu idealizez PNL. Cu atât mai puţin guvernul în funcţie. Unii miniştri îşi dovedesc zilnic incompetenţa. Iată, de pildă, Ordinul marţial al d-lui Ioan Marcel Vela, numai dl. Ludovic Orban şi bunul Dumnezeu ştiind cum a ajuns fostul subinginer ministru de Interne, ordin prin care în după-amiezele de week-end, din maşinile Poliţiei Române va trebui să răsune Deşteaptă-te, Române, este unul de antologia prostiei omeneşti. Cred că nici măcar d-lui Gabriel Oprea nu i-ar fi putut trece prin minte un asemenea caraghioslâc. Am rezerve, şi nu puţine, şi chiar serioase faţă de multe dintre acţiunile preşedintelui Iohannis. Prea adesea intervin bâlbe de comunicare, mult prea frecvent deciziile sunt luate cu întârziere, nepermis de des una spune unul, şi alta spune altul, în mod repetat o afirmaţie a unui decident la vârf se cere corectată, amendată, negată, nuanţată ori chiar făcută uitată  fiindcă a fost complet deplasată.

Numai că e clar că nu e tocmai o bucurie să guvernezi o ţară la vreme de restrişte. Să o faci după ce PSD, ALDE, Dragnea, Dăncilă (care se afirmă şi ea în vremea din urmă ca fiinţă vorbitoare), Teodorovici, Tăriceanu şi alţii de aceeaşi teapă (mai rămâne să o auzim condamnând corupţia şi pe şpagomana Sorina Pintea) au devalizat vistieria ţării. După ce o iresponsabilă, precum Lia Olguţa Vasilescu, a făcut o lege a salarizării şi o lege a pensiilor care duc ţara la sapă de lemn.

Ştiu că PNL nu e un partid de îngeri. Sunt convins că şi pe acolo, la vârful partidului, la vârful organizaţiilor din teritoriu, prin birouri şi oficii guvernamentale sunt inşi care se gândesc cum să se îmbogăţească din nenorocire. Toate lucrurile acestea se cer urmărite, dovedite, dezvăluite. Însă nu serveşte la nimic, nu serveşte ţării şi nu e în interesul românilor să spui că tot ceea ce fac actualele autorităţi e rău.

E criminal să semeni neîncredere. Neîncrederea duce la anarhie. Or, numai de aşa ceva nu avem nevoie astăzi.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite