Ponta: Dacă ministrul Justiţiei ia la întrebări un procuror, bănuiesc că e arestat. Din 2016 nu mai candidez la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Antena 3, că ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc "nu are nicio putere" în ce priveşte activitatea procurorilor. "Dacă merge la un procuror să îi spună ceva, bănuiesc că e arestat", a completat Ponta.

Principalele declaraţii

Răzvan Dumitrescu: Vom discuta astăzi despre relaţiile dintre preşedinte şi premier, despre Codul fiscal. Să începem cu încrederea în justiţie. Aveţi încredere în procurorii care se ocupă de dvs.?

Victor Ponta: Nu am voie să comentez aşa ceva, când ajung în faţa unui judecător, sigur că da. Eu am comentat de foarte mult timp acest lucru, şi anume: justiţia trebuie şi e foarte bine să fie independentă. Independenţa nu este egală cu lipsa de responsabilitate. La un moment dat se spunea că şi Biblia ai voie să o comentezi, darămite o decizie a justiţiei. Ca procuror, mi s-a spus că pericol pentru ordinea publică, în arest preventiv trebuie ţinuţi criminalii, violatorii. Noi ne-am bucurat că am văzut deputaţi, miniştri. Justiţia să fie independentă şi responsabilă, justiţie înseamnă multe alte lucruri.

Răzvan Dumitrescu: În cazul de la Vaslui, concluziile sunt, potrivit informaţiilor transmise pe surse de Agerpres, că procurorii au fost săvârşit o neglijenţă. În România sunt astfel de cazuri în fiecare zi. Ce v-a spus ministrul Justiţiei despre aceste lucruri?

Victor Ponta: 1. Detest practica cu surse judiciare, sunt date ca să manipuleze opinia publică. Eu am văzut în presă pe surse ce mi-a spus procurorul, cu o oră înainte. Ideea este că e foarte rău. 2. Întrebarea pe care şi-o pune orice cetăţean: dar dacă nu dădeaţi cazul ăsta la televizor se mai întâmpla ceva?

Răzvan Dumitrescu: Mă întreb dacă ministrul Justiţiei rămâne în funcţie indiferent ce se întâmplă în zona asta.

Victor Ponta: Puteri nu are. Dacă merge la un procuror să îl întrebe ceva, bănuiesc că îl arestează pe el. Dacă am vreo nemulţumire legată de activitatea unui ministru, i-o spun. Dacă am o nemulţumire gravă, pleacă. Am dat un semnal clar, cred că orice om normal era indignat. Eram supărat şi de neputinţa noastră. În al treilea rând, aştept de la ministrul Justiţiei nişte poziţii publice cu autoritatea pe care o are.

Răzvan Dumitrescu: V-am văzut vorbind despre doi preşedinţi. Aveţi o înţelegere cu Dan Mihalache?

Victor Ponta: Nu. Ne ştim de mult timp, am fost în PSD, am fost în China, l-am rugat să plece din Guvern când a atacat SUA. E un om care se schimbă foarte des, vorbesc despre nişte relaţii normale. Când am ceva de discutat cu Administraţia Prezidenţială, vorbesc cu preşedintele. Altfel, stilul ăla... cum îl chema pe nefericitul ăla? Lăzăroiu. Mihalache mi-a fost un bun coleg în PSD.

Răzvan Dumitrescu: Pentru cine nu e bun Codul fiscal?

Victor Ponta: E mai uşor să spun pentru cine e bun. E bun pentru toţi cei care se uită acum la noi, cetăţeni care trăiesc în România şi care prin scăderea TVA au un plus de venit de cinci procente. Poate nu e mult, dar după ce Boc şi Predoiu au luat, noi dăm. E bun pentru firmele care au investit şi au făcut ca România să fie pe primul loc la creştere economică în UE şi ca de la 700.000 de locuri de muncă pierdute să ajungem la 300.000. E bun pentru oricine vrea ca această ţară să nu mai trăiască din împrumut în împrumut. Cred că e bine pentru omul obişnuit care vrea să ştie în ţara asta cine, ce face. Codul fiscal este o lege votată în unanimitate de Parlament. Pentru toţi aceşti oameni, e bine să avem Codul fiscal. E un joc politic foarte mărunt, în stilul: dacă Ponta face Codul fiscal, noi ce mai facem? Păi poate reuşiţi să nu distrugeţi.

Răzvan Dumitrescu: Vi se reproşează că nu sunteţi prudent. Ştiţi ce spunea Mugur Isărescu.

Victor Ponta: Vă aduceţi aminte discursul lui Băsescu, dacă reducem CAS nu mai sunt bani de pensii? Anul acesta am redus TVA la alimente şi am încasat mai mult. Discuţia despre Codul fiscal are un an şi jumătate, timp în care mediul de afaceri, instituţii internaţionale, cu toată lumea am discutat, am venit cu toate calculele. Ce s-a întâmplat de aşa, într-o săptămână... bun, Isărescu nu a spus niciodată că nu e bun Codul fiscal. Am vorbit de multe ori în aceşti ani, mi-a dat sfaturi bune, mi-a spus că e la BNR, dacă întreb, spune opinii. Ştiu altceva: că Iohannis anul trecut spunea că dacă lumea mă votează pe mine cresc taxele. Uite, acum Ponta scade taxele şi Iohannis le respinge. Asta pot să înţeleg. Liberalii au spus că dacă e 19% TVA, votează şi ei. Am zis să fie 19% numai să fie consens politic. Au venit, au votat. La prânz, au zis că nu mai e bun. Dar cum v-aţi dat seama? “Păi ne-am gândit mai bine!”. E foarte bun Codul fiscal.

Da, faptul că vin toţi după graniţă şi cumpără alimente de la noi, că vin marile companii de IT, nu mai fac fabrică în Olanda, ci în România, asta e competiţie. Competitivitatea este cheia.

Răzvan Dumitrescu: De ce, oricum îi aşezi pe Iohannis şi Băsescu, e acelaşi rezultat? De ce, indiferent cine ajunge preşedinte, tot aia e?

Victor Ponta: Nu pot să răspund la întrebarea asta. Cred că e o mare greşeală dezbaterea politică. Probabil o doamnă a început să bâzâie, s-a dus la Iohannis şi a zis: Şefule, dar noi ce mai facem? Doar îi cerem demisia?”.

Răzvan Dumitrescu: Nu îi convine cuiva dintre noi sau aflat în altă parte?

Victor Ponta: Eu prefer să zic pentru cine este bun Codul fiscal.

Răzvan Dumitrescu: Cum influenţează în bine Codul fiscal pensionarii, salariaţii?

Victor Ponta: Tot ce cumpără un pensionar, absolut toţi oamenii vor plăti cu 5% mai puţin. Dacă ai o anumită concepţie, de dreapta, eşti pentru austeritate, cunosc asemenea oameni în Europa, sunt de acord. Eu sunt de părere că numai măsurile de creştere ne scot din necaz, dar am o întâmplare: miercuri, colegii mă sună şi spun că PNL a propus dublarea alocaţiilor pentru copii. E un lucru bun, am zis, dar nu au cerut estimare de la Ministerul Finanţelor. Am sunat la Finanţe, am întrebat cîţi bani sunt, am sunat la Iohannis şi am spus că avem această problemă, cum facem? A fost de acord. A promulgat-o pe 1 iunie. Atenţie, nu a întrebat Ministerul de Finanţe dacă are banii. Dacă ieşi totdeauna cu austeritate... nu poţi să fii o dată de stânga, o dată de dreapta.

Răzvan Dumitrescu: Nu aţi mai vorbit cu preşedintele Iohannis din 5 iunie.

Victor Ponta: Da. Să explic: vorbesc cu preşedintele şi e datoria mea. Pe 5 iunie eu nu am vorbit cu preşedintele României, ci cu preşedintele PNL, care mi-a spus că vrea să plec pentru că am dosare. De asta politizăm justiţia: dacă vii şi spui că, vai, uite dosarul... De ce să plece Guvernul PSD-UNPR-ALDE să vină Guvernul PNL? Aţi înţeles ce vor să facă? Au spus doar că vor TVA de 19% şi acum votează contra. O să vedeţi că vor vota împotriva propunerii de 19%.

Răzvan Dumitrescu: Dacă ei votează contra, trece?

Victor Ponta: Trece, da. Sunt convins că ceilalţi au, totuşi, onoare. Nu pot să spună că au votat ca proştii şi votează contra. Că doamna şi cu domnul de la PNL fac asta...

Răzvan Dumitrescu: Care mai e situaţia dvs. medicală? Aveţi o nouă operaţie? Nu mai fugiţi?

Victor Ponta: Se poate, dar nu am fugit, am mers încet. Încet şi temeinic.

Răzvan Dumitrescu: Am primit multe întrebări pe tema Codului fiscal. De ce creşte de zece ori impozitul pe clădiri în care există sedii...

Victor Ponta: E o minciună. La autorităţile locale, s-a pus o margine, o cotă mai joasă decât este azi şi autoritatea locală decide cât pune impozitul pe clădiri. Decide în funcţie de... dacă e localitate amărâtă, e la limita de jos, dar e o decizie a autorităţii locale.

Răzvan Dumitrescu: Cu salariile demnitarilor ce se întâmplă?

Victor Ponta: A fost o poveste politică. Eu sunt de părere că demnitarii, şi nu doar demnitarii trebuie să aibă un venit mai mare decât în prezent. Cei mai mulţi dintre angajaţii Guvernului au salariu mai mare ca mine sau ca preşedintele, dar nu poţi face asta doar pentru demnitari. O faci pentru toată lumea.        

Răzvan Dumitrescu: În ce relaţii sunteţi acum cu domnul Dragnea, după ce aţi susţinut-o pe doamna Plumb?

Victor Ponta: Liviu Dragnea a fost partenerul meu în conducere, nu pot să spun nici mâna mea dreaptă, stătea în dreapta mea. Acum stau eu în dreapta lui. Când am decis să mă retrag, Dragnea era şi el demisionar, din cauza condamnării. Eu mi-am spus părerea, dar mă rog. Automat, Plumb nu are acest punct în care am fost atacaţi eu şi Liviu. Eu i-am spus clar: Liviu, cum m-ai ajutat tu, voi face şi eu. Eu cred că ... aţi văzut ce mi se întâmpla mie. Veneam şi spuneam că am redus TVA la alimente. Da, dar eşti un penal care are un dosar!”... E o propagandă stupidă, dar ...

Răzvan Dumitrescu: Cum v-aţi critica dvs. dacă aţi fi Blaga?

Victor Ponta: Nu vreau să fiu Blaga, nu mă puneţi în situaţia asta.

Răzvan Dumitrescu: Cum explicaţi scorul mare cu care Dragnea a câştigat în faţa doamnei Plumb?

Victor Ponta: El e cel care, practic, a condus partidul în momentele în care eram la guvern. Pentru PSD şi guvernare, lucrurile sunt în situaţia cea mai bună. Eu am tot timpul să mă ocup de guvern, să fie o guvernare pe care sper să o duc la capăt. Nu mai candidez în 2016.                                  

Răzvan Dumitrescu: Nu mai vreţi să fiţi niciodată premier?

Victor Ponta: Niciodată să nu spunem niciodată.

Răzvan Dumitrescu: Dar nu mai candidaţi pentru funcţia de premier.

Victor Ponta: Nu mai candidez.

Răzvan Dumitrescu: Dar dacă Dragnea e condamnat definitiv în septembrie?

Victor Ponta: Nu comentez. Sunt un simplu membru de partid.

Răzvan Dumitrescu: Sunteţi vicepreşedinte.

Victor Ponta: Nu, nu sunt.

Răzvan Dumitrescu: Ce spune Statutul?

Victor Ponta: Statutul spune că sunt membru BPN.                 

Răzvan Dumitrescu: Domnul Dragnea a spus, când v-aţi retras din fruntea PSD, că nu a fost anunţat. Au fost presiuni aşa mari?

Victor Ponta: Presiunile au fost tot timpul să nu plec, să nu cedez.

Răzvan Dumitrescu: Cine a insistat să plecaţi?

Victor Ponta: Eu însumi am decis asta. Colegii sunt convins că m-au înţeles. Eu am devenit preşedinte PSD când eram la 20% şi plec din funcţie fără să mă dea nimeni afară cînd PSD e cel mai mare partid, suntem la guvernare, avem cei mai mulţi primari.

Răzvan Dumitrescu: Dacă aţi face o desemnare pentru funcţia de procuror-şef DNA aţi mai numi-o pe Kovesi?

Victor Ponta: Nu răspund la întrebări cu dacă şi cu parcă. Nu vreau să fac comentarii. Dacă spun ceva de bine, vreau să îmi rezolv dosarul, dacă spun de rău, sunt supărat cu dosarul. Nu mai pot avea nicio poziţie. Poziţia în chestiunea cu violatorii... mi-am asumat riscul. Pentru mine a fost un risc.

Răzvan Dumitrescu: E un risc să vorbeşti despre ce se întâmplă în ţara în care eşti premier?

Victor Ponta: Pentru mine, da. Nu am mai întâlnit la un referendum să ai 90% şi să rămână unul în funcţie. Ca premier, răspund legat de ce se întâmplă cu salariul, cu pensia.    Liderii politici dau explicaţii pentru ce se întâmplă în Parlament. Eu în acest moment sunt un general manager anagajat de board-ul de conducere.   

Răzvan Dumitrescu: Care mai sunt relaţiile în coaliţie?

Victor Ponta: Coaliţia actuală este foarte stabilă.

Răzvan Dumitrescu: Aveţi încredere în Oprea?

Victor Ponta: Da. Am încredere în domnul Oprea. Am avut o discuţie pe tema MRU, i-am înţeles punctul de vedere. Nu înseamnă că am fost şi de acord. Eu cred că azi este o majoritate funcţională. Nu sunt ghicitor în stele, cred că e păcat să stricăm ceva ce merge bine.

Răzvan Dumitrescu: Ne puteţi spune că nu veţi pleca din fruntea Guvernului aşa cum aţi plecat de la PSD?

Victor Ponta: Da. Eu plecat lăsând la PSD oameni care au luptat alături de mine. Eu nu am plecat lăsând un duşman.

Răzvan Dumitrescu: O dată pe an, premierul Ungariei vine în România.

Victor Ponta: Mi-a făcut un compliment, a spus că până în 2012 se înţelegea bine cu Guvernul. Atitudinile lui sunt jignitoare la adresa României, inacceptabile între două ţări vecine şi prietene. Nu răspund la provocări, să pun gaz pe foc. Este un tip nu doar ofensator, ci şi provocator

Răzvan Dumitrescu: Cum aţi caracteriza prestaţia preşedintelui Iohannis?

Victor Ponta: Sunt două faze diferite, până în iunie am avut o relaţie echilibrată, după care am avut de-a face cu preşedintele PNL, nu cu preşedintele României. Sper să redevină preşedintele României şi îl voi trata cu acelaşi respect.

Răzvan Dumitrescu: De ce nu aţi fost la ceremonia pentru numirea Ministerului Transporturilor?

Victor Ponta: Eram în cârje şi trebuia să stau în picioare.

Răzvan Dumitrescu: A fost motivul cu operaţia.

Victor Ponta: Nu a fost un motiv. De fapt, a fost un motiv, nu a fost un pretext.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite