Pietre de moară ce atârnă de gâtul premierului Dăncilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ar fi suficiente spectacolele de sunet şi lumină, totul ar fi simplu. Cei care urmăresc politica ultimilor ani ştiu că nu mai sunt suficiente aceste spectacole. Au fost şi Ponta şi Antonescu în centrul atenţiei unui întreg stadion. Şi? Cu ce s-au ales? USL a dispărut în neant cum a şi apărut. Societatea românească a evoluat.

S-a maturizat politic şi beneficiază de avantajele oferite de tehnologiile de comunicaţie. Prea puţini sunt alegătorii care iau de bune ce declară unul sau altul dintre politicieni. Au multe alte surse de verificare la care pot apela instant, cu ajutorul telefonului mobil.

Prima piatră de moară: plecarea ALDE de la guvernare

Este foarte probabil să se întâmple săptămâna viitoare. Fără un scor cât de cât onorabil la prezidenţiale pentru Tăriceanu, ALDE dispare în neantul politic. Şi acest scor poate fi atins doar cu ajutorul Pro România condus de Ponta. Că unii şefi din ALDE se opun plecării de la guvernare, e posibil. Dar fără Tăriceanu ALDE este ca şi inexistent. Aşa că au fost convinşi să joace cartea aceasta. În plus, şansele ca guvernul să facă faţă cheltuielilor bugetare în trimestrul patru sunt foarte mici. Şi ALDE nu vrea să fie parte la un film asemănător cu acela din 2010.

Ponta, pe de altă parte, vrea să ducă PSD spre implozie, ceea ce se poate întâmpla dacă rămâne fără majoritate parlamentară. Cum să treacă legi, sau OUG-uri, fără majoritate parlamentară atât la Senat cât şi la Cameră, şi cu Avocatul Poporului, Renate Weber, de la ALDE, dispusă să atace la CCR orice OUG ar da guvernul Dăncilă? Dacă Tăriceanu îşi menţine decizia de a pleca, în două săptămâni PSD va constata că nu poate guverna.

Preşedintele Iohannis

Nu cred că ultimele  propuneri de miniştri vor trece de Iohannis. Au prea multe „bube”, şi preşedintele a demonstrat că nu se joacă în astfel de ocazii. Mai ales acum în campanie electorală, nu va da niciun semn de slăbiciune. Propunerile de miniştri au demonstrat că Dăncilă este prizoniera „nobilimii” din PSD, care i-a impus schimbarea Anei Birchall de la Justiţie, şi numiri controversate la Educaţie şi vicepremier pentru probleme economice. Iar cum orice acţiune împotriva lui Iohannis, inclusiv prin CCR, se vede   ca venind din calcule electorale, nu văd cine şi-ar asuma o aşa sarcină ingrată.   Viorica Dăncilă va aştepta mult şi bine numirile noilor miniştri.

Viorica Dăncilă se laudă cu succese pe toate fronturile, dar nu explică de ce PSD a ajuns pe 26 mai la jumătatea scorului electoral

Dacă toate ar fi aşa roz, cum le zugrăveşte premierul, de ce în 26 mai PSD şi-a înjumătăţit scorul electoral? Iată de ce.

  • Pensiile au fost mărită o singură dată în doi ani şi jumătate de guvernare, cu sume înghiţite de inflaţie. În schimb, nu s-au acordat sumele care compensau inflaţia, la începutul anilor 2017, 2018, 2019. Cum au votat pensionarii pe 26 mai?
  • Dăncilă se laudă cu creşteri economice impresionante şi cu apariţia a sute de mii de locuri de muncă. Atâta doar că nu guvernul creşte economia privată, şi nu creează locuri de muncă. Este meritul mediului privat de afaceri, nu al guvernului.
  • Deficitele bugetare, comerciale, de cont curent, se adâncesc. Ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din UE. Până când? Până când creditorii vor spune STOP. Ca în 2010.
  • S-au adunat măririle de salarii şi cele pentru pensii de la 1 septembrie, aşa că ar fi un miracol ca finanţele lui Teodorovici să aibă de unde le plăti. Teodorovici a şi avertizat că trebuie restructurări în aparatul bugetar, de 20%. N-au vrut să-l audă, acum în plină campanie electorală pentru prezidenţiale.

S-au dus vremurile în care activul de partid câştigă alegerile

Cea mai simplă dovadă este scorul USR-PLUS de la europarlamentare. Ce activ de partid avea această alianţă, ce primari, ce consilieri locali şi judeţeni? Foarte puţini, şi totuşi a egalat PSD la scorul electoral. Alegătorii nu se mai aduc să ia „lumină” de la primari sau preoţi. Cei mai mulţi îşi fac socoteala câţi bani au în buzunar de la o lună la alta. Şi votează în consecinţă. Mai dau crezare PSD, sau nu le mai dau crezare?

Premierul Dăncilă este la jumătate din scorul partidului. Nici baronii nu-i dau vreo şansă.

Este o apatie mare în rândul baronimii PSD. Oameni cu experienţă, îşi dau seama că în contextul actual, după ce PSD s-a erodat la guvernare aproape trei ani, cu rezultate incerte, e greu să speri să câştigi prezidenţialele. Şi nici măcar să intri în turul al doilea. Nu-i văd făcând o campanie cu bani grei, fără să creadă în succesul dnei Dăncilă la alegeri.

Începutul de an şcolar va fi o palma dată guvernării

Fără manuale şcolare, fără ministru plin, cu 2000 de şcoli cu wc-ul în curte, guvernul işi va lua în plin criticile populaţiei. Se adaugă un program la gimnaziu care ajunge la 34-36 de ore pe săptămână, program ce afectează sănătatea psihică şi fizică a elevilor.

În concluzie

Congresul PSD de azi poate fi caracterizat drept „mult zgomot pentru nimic”. Mai nimeni din PSD nu mai crede că este posibilă o victorie la prezidenţiale, în contextul în care chiar guvernarea va fi blocată de Iohannis şi Tăriceanu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite