Lupta pentru şefia Senatului. Cum se şantajează reciproc Tăriceanu şi Meleşcanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu-Tăriceanu continuă războiul cu PSD şi cu Teodor Meleşcanu. ALDE a venit cu propria propunere pentru şefia Senatului, Ion Popa. În schimb, Meleşcanu e ameninţat cu excluderea, însă plecarea acestuia ar însemna desfiinţarea grupului ALDE de la Senat.

Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut tensiunile din ALDE, după ce Teodor Meleşcanu, fost ministru al Externelor până acum o lună, a negociat pe la spatele preşedintelui său şefia Senatului. Pentru a contracara trecerea lui Meleşcanu în barca PSD, dar mai ales plecarea altor colegi din Senat, Tăriceanu a forţat în şedinţa conducerii ALDE alegerea unei alte persoane pentru a fi propusă pentru şefia forului.

„Îl susţinem pe Iani Popa pentru candidatura la funcţia de preşedinte al Senatului. Aceasta este candidatura oficială a ALDE pentru Senat. A doua decizie de azi: pierderea calităţii de membru pentru persoanele care fără susţinerea partidelor acceptă funcţii de conducere în Parlament sau în Guvern. Domnul Meleşcanu şi-a cerut scuze colegilor pentru situaţia pe care a generat-o. Colegii au fost foarte clari: nu putem accepta o astfel de propunere din partea PSD“, a declarat Tăriceanu după o şedinţă de peste două ore cu aleşii din conducerea ALDE.
 

Război cu PSD

Pe de altă parte, Tăriceanu a sărit la beregata celor din PSD, care în ultimele zile au dus negocieri om la om cu ALDE, pentru a racola noi parlamentari. „La despărţirea de PSD, am convenit că vom rămâne în relaţii civilizate. Ceea ce observ este un atac furibund al PSD la adresa ALDE şi îi previn pe cei din PSD că nu suntem în postura să întoarcem şi celălalt obraz. Gesturile, încercările de racolare care au eşuat ale unor membri ALDE se înscriu în această linie a unui război împotriva noastră“, a completat Tăriceanu. De altfel, printre oamenii vizaţi de PSD pentru ruperea ALDE a fost şi Ion Popa, noua propunere pentru şefia Senatului.

De partea cealaltă, Meleşcanu şi PSD au jucat ofensiv. Fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti ştie că Grupul ALDE din Senat s-ar desfiinţa, iar odată cu el ar muri şi alianţa cu ProRomânia, dacă el pleacă din formaţiune. Legea impune un număr de 7 senatori aleşi pe listele unui partid pentru formarea unui grup parlamentar. ALDE a rămas exact cu 7 senatori aleşi iniţial, dacă-l numără şi pe Meleşcanu. Pe parcurs, s-au mai adunat alţi 7 traseişti, irelevanţi însă în calculele pentru formarea unui grup parlamentar, tocmai pentru că ei nu erau în ALDE în momentul constituirii acestui Parlament.

În primă fază, Tăriceanu ar fi vrut să-l excludă din partid pe Teodor Meleşcanu, pe motiv de trădare, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Ulterior, liderul ALDE s-a răzgândit, forţat de lege. De altfel, întrebat după şedinţa senatorilor ALDE dacă s-a pus problema excluderii sale din partid, Meleşcanu a răspuns degajat: „Nu s-a discutat despre o excludere“.

Trădare pentru interesul ALDE

Tot degajat a fost şi Teodor Meleşcanu înainte de şedinţa conducerii ALDE. Întrebat de ce a acceptat oferta PSD, Meleşcanu a precizat: „ALDE are garanţia că va fi tratat corect, ca şi toţi ceilalţi. Nu întotdeauna a fost“. Mai mult, chestionat de ce nu a ţinut cont de solicitarea lui Tăriceanu de a refuza şefia Senatului, Meleşcanu a dat următoarea explicaţie: „Am crezut că este o chestiune foarte importantă şi necesară“.

Până la urmă, ALDE nu a luat nicio decizie privind sancţionarea lui Meleşcanu, iar viitorul politic al acestuia depinde modul cum va alege să se poziţioneze pe tema şefiei Senatului. Cel mai probabil luni ar urma să se încerce votarea unui nou preşedinte al Senatului, potrivit unor surse politice, dar negocierile politice vor continua.

PSD, aproape de majoritate

PSD are 68 de senatori în acest moment, iar majoritatea este reprezentată de 69 de aleşi. Aşadar, social-democraţii mai au nevoie, teoretic, de un singur vot. Problema este că partidul lui Victor Ponta, Pro România, încearcă să mai racoleze 4-5 senatori nemulţumiţi din PSD şi să-i aducă în grupul comun format din Pro România şi ALDE. De asemenea, şi în PSD sunt senatori cărora nu le-a picat bine susţinerea la şefia  forului tot a unui ales al ALDE, în condiţiile în care la funcţie au emis pretenţii politicieni ca Ecaterina Andronescu, Robert Cazanciuc sau Şerban Nicolae, cei care dispun de mult mai multe voturi decât reprezentantul ALDE. 
 

Propunerea ALDE, un traseist politic

Senatorul Ion Popa, propunerea lui Tăriceanu pentru şefia forului,  este unul dintre traseiştii din Senat, acesta trecând în iunie 2018 de la PNL la ALDE, deşi era unul dintre aleşii apreciaţi ai liberalilor.

„Au trecut doi ani de la alegeri, iar lucrurile nu s-au îmbunătăţit ci, dimpotrivă, s-au agravat. Alţii, la fel de «vinovaţi» ca şi mine, s-au agăţat de funcţii mai înalte. Ei sunt cei care decid în Partidul Naţional Liberal şi sunt şi mai vocali. Oamenii care au muncit în campanii, devotaţi ideilor liberale, nu mai sunt băgaţi în seamă, în schimb, trădătorii sunt promovaţi şi apreciaţi“, a fost explicaţia lui Popa pentru părăsirea PNL, deşi „vinovaţii“ de la alegerile din 2016 fuseseră aproape toţi îndepărtaţi din funcţii.  

Ion Popa este la al doilea mandat de senator, acesta fiind ales pentru prima dată în 2012, adică în perioada în care PNL şi PSD mergeau braţ la braţ. De asemenea, în ultimii ani, Popa a deţinut şi funcţia de lider al senatorilor PNL, precum şi pe cea de vicepreşedinte al formaţiunii.  

Între 2007 şi 2009, Ion Popa a fost prefect al judeţului Argeş, iar în 2012 a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.

Cine este Iani Popa, propunerea ALDE pentru şefia Senatului. Profesia: traseist politic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite