Liberalii din ţară îl susţin pe Crin Antonescu, dar vor şi la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de organizaţii judeţene susţin cu tărie că liderul lor, Crin Antonescu, nu ar trebui schimbat din funcţie, în ciuda conflictelor pe care le poartă, pe de o parte, cu Victor Ponta, şi, pe de altă parte, cu câţiva liberali din interiorul partidului grupaţi în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu. Totodată, liberalii susţin rămânerea la guvernare, însă o condiţionează de respectarea protocolului USL de către PSD.

Membrii Biroului Politic al PNL se întâlnesc astăzi, începând cu ora17.00, pentru a găsi o nouă soluţie la ieşirea din criza care domneşte în USL de aproape două săptămâni.

La prima vedere, scandalul din USL pare că ameninţă prezenţa lui Crin Antonescu în fruntea PNL, însă liberalul nu are motive să se teamă. La nivel declarativ, cel puţin, liderii liberali din teritoriu susţin la unison că nu există motive pentru înlocuirea lui Antonescu.

„Nu se impune plecarea“

Liderul interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că nu se impune plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, deoarece nu crede că acesta a greşit.

„Biroul Politic Naţional al PNL va discuta, marţi, situaţia din USL. Eu nu cred că se impune plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, nu văd motive pentru acest lucru şi nu văd unde a greşit. De asemenea, nu consider necesară convocarea unui Congres al PNL, pentru că un astfel de for nu se convoacă oricând şi oricum, de dimineaţa până seara. Noi cerem doar respectarea acordului USL, nimic mai mult”, a spus Uioreanu.

„Nu avem de ce face concesii“

Preşedintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, susţine că în acest moment nu se pune problema schimbării conducerii partidului. Însă în ceea ce priveşte rămânerea la guvernare, Ciuariu apreciază că acest lucru ar trebui condiţionat de respectarea condiţiilor stabilite la constituirea alianţei.

„Dacă apar nişte voci în plan secund, nu înseamnă că trebuie să schimbăm conducerea partidului. Domnul Ilieşiu este nou în partid şi nu este îndreptăţit să se exprime cu privire la cine să conducă PNL, în condiţiile în care sunt oameni cu state vechi, care au suportat o opoziţie cruntă. De aceea cred că se pune fals problema de a alege între x şi y. Chiar dacă nu sunt pentru, nu am nimic împotrivă să fie convocat şi un congres extraordinar, dar în care să se discute direcţia partidului, şi nu schimbarea conducerii. Deci nu se pune problema din acest punct de vedere", a declarat, marţi, pentru Mediafax, Florin Ciurariu.

„Nu este necesară schimbarea. Soluţia este negocierea“

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, spune că nu există motive pentru înlocuirea lui Crin Antonescu de la conducerea partidului.

„Noi, PNL Covasna, nu considerăm necesară schimbarea conducerii PNL, eu cred că mandatele, proiectele şi strategiile trebuie duse până la capăt“, a declarat, marţi, liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja.

Totodată, acesta a afirmat că nici el, dar nici organizaţiile locale ale PNL din Covasna nu sunt de acord cu ruperea alianţei USL. Întrebat care ar fi soluţia pentru menţinerea acesteia, Obreja a răspuns: "negocierea şi înţelegerea reciprocă”.

 „Categoric nu acum“

Senatorul Sebastian Grapă, vicepreşedinte al PNL Braşov, este de părere că nu se pune problema schimbării conducerii partidului, cel puţin nu în acest moment, deoarece actuala echipă de conducere are un mandat de dus la îndeplinire.

„Categoric nu acum. Nu se pune problema acum a schimbării conducerii partidului. În niciun caz. Pentru că trebuie respectat un statut, indiferent dacă ne convine sau nu. Actuala echipă de conducere are un mandat pe care trebuie să îl ducă la îndeplinire. Avem nişte obiective clar stabilite“, a afirmat, pentru Mediafax, vicepreşedintele PNL Braşov.

   

Întrebat despre soarta USL, Grapă s-a limitat să spună că „USL nu poate exista fără PNL“.

„Păstrarea alianţei USL este imperativul momentului. Dar nu cu orice preţ, ci doar cu respectarea protocolului. Dispariţia alianţei înseamnă dispariţia tuturor miniştrilor. Guvernul s-a creat când Victor Ponta a primit mandat de la Traian Băsescu să creeze acest Guvern în cadrul alianţei USL. Odată cu dispariţia USL, dispare şi Guvernul. USL nu poate exista fără PNL. Victor Ponta trebuie să renunţe să impună un vicepremier PC, deoarece aceasta excede protocolului“, a mai spus Sebastian Grapă.

 „Cine nu ştie să ne respecte ne obligă să-l învăţăm noi să ne respecte“

 Liderul PNL Argeş, senatorul Ion Popa, susţine cu tărie menţinerea lui Crin Antonescu în fruntea partidului şi în plus, crede că PNL are trebui să fie mai vizibil şi mai puternic în cadrul alianţei. 

„E sigur că domnul Antonescu nu trebuie să facă un pas înapoi, ci trebuie să facă paşi înainte, pentru că ne-am angajat la un proiect politic, iar noi suntem alături de domnia sa. În niciun caz nu trebuie să facă ceea ce a sugerat colegul nostru. Pe de altă parte, colegul nostru (Sorin Ilieşiu-n.r.) face un lucru care nu se face. (….)Va trebui ca prezenţa noastră să fie mult mai puternică, mult mai vizibilă, mult mai consistentă decât până acum“, a declarat, marţi, pentru Mediafax, senatorul Ion Popa, subliniind că liberalii nu au dispoziţia de a face anumite lucruri cu orice preţ.

„Iar cine nu ştie să ne respecte ne obligă să-l facem noi, să-l învăţăm noi să ne respecte“, a conchis preşedintele PNL Argeş.

 „Rămânerea la Guvernare, dar nu în orice condiţii“

Liderul PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, consideră că este important ca PNL să rămână la guvernare şi le cere membrilor PSD corectitudine.

„Cred că dacă dorim un USL funcţional şi un USL care să îşi ducă mandatul până în 2014 trebuie ca aceste atacuri să înceteze. În momentul în care nu se va rezolva până la urmă acest lucru şi fiecare parte nu va da dovadă de respect reciproc, e clar că nu putem funcţiona totuşi“, a mai declarat preşedintele PNL Mehedinţi.

De asemenea, Virgil Popescu nu susţine schimbarea din funcţie a lui Crin Antonescu.

 

„Schimbarea ar fi o catastrofă“

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, consideră o catastrofă înlocuirea lui Crin Antonescu de la conducerea partidului. „Schimbarea preşedintelui PNL într-un an electoral, cu alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, ar fi o catastrofă. (...) Chestia asta pe care a lansat-o un domn senator frustrat (n.r. Sorin Ilieşiu), probabil, nu are nicio relevanţă, este un subiect de presă şi atât”, a spus Platon.

„Ar fi o greşeală“

Nici preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, nu agreează ideea ieşirii PNL de la guvernare.  

"Ar fi o greşeală pentru partid, pentru ţară şi pentru interesele societăţii să rupem acest guvern care a început să lucreze cum trebuie. (…) Conducerea celor două partide este asigurată foarte bine de oameni tineri, care ar trebui să facă apel şi la oameni cu mai multă experienţă. Nu este bine pentru nimeni, decât pentru adversarii ţării noastre, să se rupă acest guvern şi această coaliţie", a declarat Mircea Ionescu Quintus, marţi, pentru Mediafax.

Senatorul PNL Sorin Ilieşiu a afirmat, ieri, că Antonescu ar trebui scos de la şefia partidului şi înlocuit cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. 

„Motivul esenţial este faptul că de peste o săptămână România se află în criză politică datorată lipsei de dorinţă pentru un dialog constructiv şi cred că este momentul ca acest blocaj politic să se termine şi să intrăm în normal. Ceea ce am propus eu este ca USL să funcţioneze în continuare aşa cum a funcţionat până acum, inclusiv la alegerile europarlamentare, inclusiv la alegerile prezidenţiale, când PNL poate să aibă candidatul pentru preşedinţia României sau candidatul pentru viitorul prim-ministru, în persoana domnului Tăriceanu”, a declarat Sorin Ilieşiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite