Surse. Liberalii pun la cale demiterea-fulger a şefei Senatului. Cine râvneşte la a doua funcţie în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Alina Gorghiu au cele mai mari şanse pentru şefia Senatului în cazul demiterii Ancăi Dragu. FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu şi Alina Gorghiu au cele mai mari şanse pentru şefia Senatului în cazul demiterii Ancăi Dragu. FOTO Inquam Photos / George Calin

PNL vrea ca, până la votarea în Parlament a noului Guvern, actuala şefă a Senatului să fie demisă şi instalat un liberal, cu sprijin PSD, favorit fiind Florin Cîţu, potrivit informaţiilor „Adevărul“.

Liberalii vor să urgenteze schimbarea din funcţie a preşedintei Senatului, Anca Dragu (USR), în condiţiile în care în negocierile pentru poziţiile din noul Guvern va fi pe masa discuţiilor şi problematica referitoare la împărţirea între PNL şi PSD a şefiilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, au declarat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. Potrivit discuţiilor din interiorul PNL, încercarea de vacantare a funcţiei de preşedinte al Senatului ar putea avea loc săptămână următoare, adică moment care se sincronizează cu depunerea în Parlament a listei de miniştri şi a programului de guvernare, dar şi cu expirarea interimatului de două săptămâni al lui Sorin Grindeanu la şefia Camerei Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestui for poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că temeiuri, mai mult sau mai puţin solide privind revocarea, există, fiind dat exemplul comportamentului avut de Anca Dragu în perioada în care USR şi AUR încercau să ducă până la capăt moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. De asemenea, de curând, CCR a respins ca netemeinică sesizarea Ancăi Dragu privind obligativitatea unui premier de a veni în termen de cinci zile de la remaniere cu o listă de miniştri şi pentru un vot de încredere în Parlament.

„Problema nu este reprezentată neapărat de motivele privind constituţionalitatea demersului, ci de înţelegerea la nivel politic, pentru a putea să tranşăm repede revocarea, apoi să facem şi noua numire. Să nu mai tragem de timp şi să fim pe interimat şi la Senat, mai ales că acum nu avem un preşedinte al Camerei cu puteri depline, dar nici premier. Colaborarea cu PSD ar direcţiona revocarea pe o altă dispoziţie legală”, au precizat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”.

Majoritate largă

Mai precis, în condiţiile înţelegerii cu PSD, liberalii pot depune o cerere de revocare şi să o voteze fără să fie nevoie să aducă şi argumente solide, în baza articolului 29, alineatul (2), unde revocarea poate fi propusă de jumătate plus unu din numărul total al Senatorilor, fără justificare juridică, apoi pentru numirea unui nou preşedinte este nevoie tot de jumătate plus unu din numărul aleşilor din forul superior al Parlamentului. Un alt articol al Regulamentului Senatului prevede că alegerea noului preşedinte ar trebui să aibă loc „imediat” după vacantarea funcţiei.

La Senat, PNL, PSD şi UDMR ar reuşi să strângă 94 de voturi, minimul necesar pentru revocare şi numirea unui nou preşedinte fiind 69 de voturi. Favorit de la liberali pentru funcţie este Florin Cîţu, susţin surse liberale, însă îşi joacă şansele şi Alina Gorghiu. Pe de altă parte, liberalii aproape au abandonat ideea de a impune un om la şefia Camerei Deputaţilor, fiind considerat un for care va reveni PSD.

Precedente în istoria recentă

Unele demiteri din fruntea Senatului au fost cu cântec. De exemplu, Puterea din perioada 2009-2012, din jurul PDL, s-a chinuit mai mulţi ani până să-l dea jos pe Mircea Geoană şi a reuşit doar după ce fostul preşedinte al PSD a fost exclus din partid şi a pierdut şi sprijinul politic, în noiembrie 2011.

În iulie 2012, într-o sesiune extraordinară a Senatului, Vasile Blaga a fost înlăturat de la şefia forului într-o şedinţă care a durat mai puţin de două ore şi în care a fost înscăunat în funcţia de al doilea om în stat Crin Antonescu. PDL a atacat la CCR demiterea lui Blaga, considerată de democrat-liberali drept nefundamentată juridic, dată fiind jurisprudenţa anterioară, însă magistraţii CCR au respins sesizarea, fiind precizat că problema invocată ţine de organizarea internă a Senatului. „Datorită contextului actual, preşedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte”, era un cap de acuzare al PSD în 2012 care tindea să fie mai degrabă declaraţie politică, nu argument juridic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite